- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 223.141
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir vergi borcunun ödenebilmesi için hangi aşamanın gerçekleşmesi gerekmektedir?
Yukarıda da değinildiği üzere verginin tahakkuk etmesiyle vergi borcunun tahsili gerçekleştirilebilir. Bu aşamada verginin ne zaman ve ne şekilde ödeneceği ilgili kanunlarca belirlenmiştir.Tahakkuk fişine karşı dava açılır mı?
Gümrük idarelerince yapılan ek tahakkuk ve kesilen idari para cezalarına karşı ise doğrudan dava açılamaz. Önce tebliğden itibaren 15 gün içinde Gümrükler Bölge Müdürlüğüne itiraz edilir.
Tarh edilen bir vergi ne zaman kesinleşir?
a. Mükellef süresi içinde kanun yollarına başvurmadığı takdirde artık başkaca başvurulabilecek bir imkan kalmadığından vergi ihbarnamesinin kendisine tebliğini izleyen günden itibaren 30 günlük temyiz (ya da duruma göre itiraz) süresinin bitimi ile birlikte vergi borcu kesinleşmiş olur.
Ödeme yazısı dava edilebilir mi?
ya da ödeme emri tebliği, düzeltme ya da şikayet başvurularının yetkili makamlarca reddi, ihtiyati tahakkuk, ihtiyati haciz ve haciz biçiminde ortaya çıkan işlemlerin tümü birer icra işlemdir ve zincirden ayrılarak bağımsız olarak dava konusu edilebilir.Vergi borcunun hesaplanması işlemine ne ad verilir?
Verginin tarhı işlemi, vergi kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından ödenecek vergi miktarının hesaplanması ve bu alacağın miktar itibariyle tespit edilmesi muamelesidir.
Defterdarlığa dava açılır mı?
Anılan hükümler uyarınca, defterdarlığın Hazineyi ilgilendiren konularda diğer kamu tüzel kişilerine karşı idari dava açabileceği tabiidir.
Ihtiyati tahakkuk işlemine karşı kaç gün içinde dava açılır?
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 20 inci maddesine göre, Haklarında ihtiyati tahakkuk üzerine ihtiyati haciz tatbik olunanlar, ihtiyati tahakkuk sebeplerine ve miktarına 15 inci madde gereğince 7 gün içerisinde vergi mahkemesi nezdinde itirazda bulunabilirler.Bir vergi hangi aşamada tahakkuk eder?
Beyana dayanan tarh ve tahakkuk Bu esasa göre, vergi dairesince beyannamenin alınması üzerine bir tahakkuk fişi tanzim olunur ve bunun bir nüshası mükellefe veyahut beyannameyi mükellef namına vergi dairesine tevdi edene verilir. Bu suretle vergi tahakkuk etmiş olur.
Vergi borcunun kesinleşmesi için ne gerekir?
Bilindiği gibi, bir vergi borcu normal vade tarihinde, mevzuata uygun olarak ödenmediği takdirde kesinleşir. Kesinleşme hukuki anlamda, alacağın varlığının hukuk düzeninde çekişmeli olmaması veya çekişmeli hale gelme ihtimalinin bulunmaması gerekir.
Ödeme emrinin dava edilmesi durumunda ne olur?
6183 sayılı Yasanın 58. maddesinin 5. fıkrası uyarınca; kamu borçlusunun ödeme emrinin iptaline yönelik açtığı davada itirazının tamamen veya kısmen haksız bulunması durumunda, kamu borçlusundan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı % 10 zamla tahsil edilir.Ödeme emri tebliğ edilmeden dava açılabilir mi?
Böylece, (15) gün içerisinde ödeme emrine karşı açılan iptal davası için mahkeme mükellefe yeni bir dava açabilmesi için (30) gün içerisinde ek bir süre daha tanıyabilmektedir. Bu suretle; (15) gün içerisinde açılan dava, mahkemece tekrar (30) gün içerisinde yeni bir süre verilerek dava yeniden açılabilmektedir.
Vergi alacağının matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanıp miktar olarak belirlenmesine ne ad verilir?
Nitekim Vergi Usul Kanununda verginin tarhı; vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tesbit eden idari muamele olarak tanımlanmıştır.