- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Bir ürünün maliyet hesabı nasıl yapılır?
ürünün işçilik maliyeti (direk işçilik maliyeti) = 16 x 25/60 + 14 x 10/60 = 6,67+2,33 = 9 TL/adettir. Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu.Üretim maliyetleri nasıl belirlenir?
Üretim maliyeti hesaplanırken üretimde karşılaşılan tüm harcama kalemleri dikkate alınmalıdır. Kira giderleri, çalışan masrafları, faturalar, vergi ödemeleri, kredi ödemeleri ve pazarlama giderlerinin belirlenmesi üretim maliyeti hesaplamanın en önemli aşamasıdır.Toplam üretim maliyetleri nelerdir?
Üretim maliyeti, bir ürünün hazırlanması sürecinde tüketilen tüm kaynakların maliyetinin toplamıdır. Üretim maliyeti; direkt malzeme maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve üretim giderleri olmak üzere üç kategoriye ayrılır: Direk Malzeme Maliyeti: Bitmiş ürünün bir parçası haline gelen hammaddedir.
Maliyet hesaplama ile ilgili bir örnek verilmiştir.?
Yukarıdaki resimde maliyet hesaplama ile ilgili bir örnek verilmiştir. Verilen örnekte bir ürünün üretilmesi için gerekli olan yan ürünler ve işçilik süreleri verilerek ürünün elde edilmesi için katlanılan maliyet hesaplanmıştır. Maliyet hesaplama ilgili çalışma yapılırken girilecek bütün verilerin belirlenmesi gerekir.
Yaklaşık maliyet hesaplama tablosu hazırlayıp hesaplama yapabilirsiniz.?
Yaklaşık maliyet hesaplama tablosu hazırlayarak bu işi kolayca yapabilirsiniz. Yukarıda da görüldüğü gibi mamul üretimi için gerekli olan hammaddelerin fiyatları mamulün birim fiyatının bulunmasında ana etken olmuştur. Yukarıda bulunan birim fiyat yaklaşık birim fiyattır.Maliyet hesaplama tablosunda kullanılan giderlerin gösterilmesi gerekiyor.?
Maliyet hesaplama tablosu oluşturulurken o mamul için kullanılan bütün giderlerin gösterilmesi gerekiyor. O zaman mamul maliyeti doğru çıkacaktır.Hangi firmalar için maliyet analizi yapılır?
Ürettiği ürünleri maliyetlerinden aşağı satmamak ve kar edebilmek büyük çaba sarf etmektedirler. Hatta firma içinde tek görevleri maliyetlerin aza indirilmesi olan birimler vardır. O nedenle her firma ürettiği her bir ürün için maliyet analizi yapar ve yaptırır.