AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir ulkenin vatandasligindan nasil cikilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.502
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir ülkenin vatandaşlığından nasıl çıkılır?​

1. Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilere aşağıdaki şartları taşımaları halinde Bakanlıkça çıkma izni veya çıkma belgesi verilebilir. a) Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. b) Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak.

Vatandaşlık geri alınabilir mi?​

Vatandaşlık geri alınabilir mi?
Madde uyarınca “Türk vatandaşlığının kazanılması veya kaybına ilişkin kararların, hukukî şartlar oluşmadan veya mükerrer olarak verildiği sonradan anlaşıldığı takdirde geri alınacağı” belirtil- miştir.

Vatandaşlıktan çıkarmaya karşı itiraz nereye yapılır?​

Vatandaşlıktan çıkarmaya karşı itiraz nereye yapılır?
TVK, m. 30 (2). Türk vatandaşlığına sahip olan eş ve çocuklar Türk vatandaşı olarak kalmaya devam ederler. Vatandaşlığın kaybettirilmesi kararlarına karşı yargı yolu açık olup (Anayasa m. 66(5)) karar merci Bakanlar Kurulu olduğundan Danıştay’da iptal davası açılabilir (Danıştay Kanunu, m. 24).

Vatandaşlık iptal nedir?​

Türk vatandaşlığının iptali kararı Türk vatandaşlığını kazanma kararı; ilgilinin yalan beyanı ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucunda vuku bulmuş olması halinde kararı veren makam tarafından iptal edilir.

Türk vatandaşlığından çıkma kaç ay sürer?​

Türk vatandaşlığından çıkma kaç ay sürer?
4- Türk vatandaşlığından çıkma izni işlemleri ne kadar süresi içerisinde sonuçlanır? İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Türk vatandaşlığı nasıl iptal edilir?​

Türk vatandaşlığı nasıl iptal edilir?
MADDE 31 – (1) Türk vatandaşlığını kazanma kararı; ilgilinin yalan beyanı veya vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucunda vuku bulmuş ise kararı veren makam tarafından iptal edilir. Türk vatandaşlığın kazanma kararının iptal edilmesi için ilk sebep yalan beyan oluşturmaktadır.
Tekrar Türk vatandasligina gecmek icin ne lazim?​
5901 sayılı Kanuna göre Türk vatandaşlığı kaybettirilenler ile seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunmaması ve Türkiye’de üç yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler.

Bir insan vatandaşlıktan çıkarılırsa ne olur?​

Bir insan vatandaşlıktan çıkarılırsa ne olur?
Cumhurbaşkanınca, hakkında vatandaşlıktan çıkarılma kararı verilen kişi; bu kararın Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren Türk vatandaşlığını kaybeder.

Vatansız olmak ne demek?​

Vatansız olmak ne demek?
Vatansızlık nedir? Vatansız kişinin uluslararası hukuki tanımı şu şekildedir: “Vatansız kişi, hiçbir Devlet tarafından hukukunun işleyişi çerçevesinde vatandaş olarak sayılmayan kişidir”. Basit ifadeyle; bu, vatansız bir kişinin, hiçbir ülkenin uyruğuna sahip olmadığı anlamına gelir.

Izinsiz vatandaşlıktan çıkanların miras hakkı var mıdır?​

I. GİRİŞ Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp anından itibaren yabancı statüsündedir. Herkes kişiliğine bağlı dokunulmaz, vazgeçilmez, devredilmez temel haklara ve hürriyetlere sahiptir. Ayrıca herkes mülkiyet ve miras haklarına da sahiptir.

Türk vatandaşlığı iptal edilebilir mi?​

Türk vatandaşlığı iptal edilebilir mi?
Türk vatandaşlığının iptali, vatandaşlığın yetkili makam kararı ile kaybı yollarından biri olup; kanunda belirtilen sebeplerin varlığı halinde vatandaşlığın kazanılması kararını veren makam tarafından verilecek kararla gerçekleştirilir.
 
Türkiye'de birinin vatandaşlığından çıkmak veya iptal edilmek istenirse belirli prosedürler ve şartlar bulunmaktadır. Öncelikle Türk vatandaşlığından çıkmak isteyen kişilerin Bakanlık tarafından verilen izne veya çıkma belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak ve yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış ya da kazanacağına dair inandırıcı belirtiler bulunması şartları aranmaktadır. İzin alındıktan sonra işlemler ilgili başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğe ulaştığı tarihten itibaren en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Vatandaşlıktan çıkarılmaya karşı itirazlar Bakanlar Kurulu'na yapılabilir ve karara karşı Danıştay'da iptal davası açılabilir. Vatandaşlıktan çıkarılan kişi, kararın Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren Türk vatandaşlığını kaybeder ve vatansız hale gelir. Vatansızlık, uluslararası hukuki anlamda hiçbir ülkenin vatandaşı olarak kabul etmediği bir durumu ifade eder.

Türk vatandaşlığı iptali ise belirli sebeplerin varlığı halinde gerçekleşir. Yalan beyan ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizleme gibi durumlar vatandaşlığın iptal edilmesine neden olabilir. Türk vatandaşlığı iptali, vatandaşlığın kazanılması kararını veren makam tarafından gerçekleştirilir.

Türk vatandaşlığını kaybedenler, millî güvenlik bakımından engel teşkil etmeyen bir durumu ve üç yıl ikamet şartını sağladıkları takdirde Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler. Bu süreçte ise belirli prosedürler ve şartlar bulunmaktadır. Miras hakkı ise vatandaşlığından çıkan kişilerin, yabancı statüsünde olmasına rağmen kişiliğine bağlı temel haklarını ve mülkiyet hakları ile miras haklarını koruma altına alır.
 
Geri
Üst