AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir transkripsiyon faktorunu olusturan domainler nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.535
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir transkripsiyon faktörünü oluşturan domainler nedir?​

Bu faktörlerin çoğu doğrudan DNA’ya bağlı değildir, ama RNA polimeraz ile doğrudan etkileşirler. Bunların en önemlileri TFIIA, TFIIB, TFIID (ayrıca bakınız TATA bağlanma proteini), TFIIE, TFIIF ve TFIIH’dir. Gelişme Çok hücreli canlıların gelişmesinde pek çok transkripsiyon faktörü rol oynar.

Genomun tanımı nedir?​

Bir organizmanın kalıtım materyalinde bulunan genetik şifrelerin tamamını simgeler. Bir canlının gen ve kromozomlarındaki “genetik materyale” verilen addır. Canlıların en temel birimi olan hücrede fizikokimyasal özelliklerin ortaya çıkarılmasında kullanılan genetik talimatların hepsine de genom denilebilir.

Transkripsiyon aşamaları nelerdir?​

Transkripsiyon aşamaları nelerdir?
Transkripsiyon üç aşamadan oluşur: başlama, uzama ve sonlanma. Buna ek olarak ökaryotlarda bir işlenme aşaması vardır.

Poliadenilasyon ne demek?​

Poliadenilasyon ne demek?
Poliadenilasyon, bir mRNA molekülüne bir poladenilil parçasının kovalent bağ ile eklenmesidir. Ökaryotik organizmalarda çoğu mRNA, 3′ ucunda poliadenile olur. Poli(A) kuyruğu ve ona bağlı olan protein, mRNA’nın eksonükleazlar tarafından yıkımından korur.

Transkriptomiks nedir?​

Transkriptomik; hücre genomundan transkripsiyonla oluşan mRNA transkriptlerinin eş zamanlı incelenmesidir. Bir örnekte bulunan RNA miktarına bağlı olarak, genlerin seçilmiş bir alt grubunun veya tamamının ekspresyon düzeyini ölçmeyi hedeflemektedir (10).

Transkripsiyon nasıl başlar?​

Transkripsiyon, DNA çift sarmalının kısa bir bölgesinin açılması ile başlar. DNA ipliklerinden biri RNA sentezi için Kalıp iplik ödevi görür. DNA replikasyonundaki gibi sentezin temeli komplementer baz eşleşmelerine dayanır. Transkript her defasında bir nükleotid boyu kadar uzatılarak elongasyon (uzama) devam eder.

Transkripsiyon nasıl yapılır?​

Transkripsiyon nasıl yapılır?
Transkripsiyon sesli verinin bire bir şekilde ya da düzenlenmiş olarak kağıda aktarılmasıdır. Transkripsiyon yapılırken genellikle ses dosyasındaki dil ile kağıda dökülen dil aynıdır. Örnek verecek olursak eğer sesli video Almanca dilinde ise kağıda da Almanca dilinde aktarılır.

tRNA nın görevi nedir?​

tRNA nın görevi nedir?
3- Taşıyıcı RNA (tRNA): RNA’lar arasında en küçük yapı birimi olan tRNA aminoasitler tarafından transfer edilen bir yapıdır. Protein sentezi için gerekli olan aminoasitlerin sitoplazmadan ribozoma taşınmasında görev yapar.

Lac Operonu nasıl çalışır?​

Lac operonda, laktoz baskılayıcı proteine bağlanır ve gen transkripsiyonunu bastırmasını önlerken, trp operonda triptofan baskılayıcı proteine bağlanır ve gen transkripsiyonunu bastırmasını sağlar. Lak operonun aksine, trp operon, bir lider peptit ve kademeli düzenlemeye izin veren bir attenuator sekans içerir.

Posttranskripsiyonel ne demek?​

Gen susturulması terimi, bir genin genetik modifikasyon ile değil, hücresel bir mekanizma tarafından işlevinin bastırılmasını ifade eder. Post-transkripsiyonel gen susturulması, mRNA üzerinden protein sentezinin engellenmesidir. Bu mekanizmaya interferans RNA (iRNA) denir.

Lak Operonu nedir?​

Lak Operonu nedir?
Lak operon, koli basilinin (Escherichia Coli) glikoz yokluğunda besin olarak laktozu kullanmasını sağlayan enzimlerin sentezlendiği DNA bölgesidir. Lak operon, ikisi laktozun hücre içine taşınıp allo-laktoza dönüştürülerek metabolize edilmesinde görevli üç yapısal gen içermektedir.

Ekspresyon tıp ne demek?​

Ekspresyon tıp ne demek?
Bir genin, uygun şartların olması halinde veya zamanın gelmesi durumunda okunarak içeriğindeki bilginin aminoasit ve protein sentezinde kullanılmasıdır.

Seçenekli Splays nedir?​

bir gen üzerinde, protein kodlayan exon’ların mrna’ya aktarıldıktan sonra mrna’nın değişik şekillerde temizlenerek farklı proteinler oluşturabilmesine imkan sağlayan mekanizma.

Monosistronik ne demek?​

Monosistronik : Sadece bir gen için bilgi taşıyan mRNA.

tRNA ne işe yarar?​

tRNA ne işe yarar?
Taşıyıcı RNA (tRNA olarak kısaltılır) hücrelerde protein sentezi sırasında büyüyen polipeptit zincirine spesifik bir amino asit ekleyen küçük (yaklaşık 74-95 nükleotit uzunlukta) bir RNA molekülüdür. Amino asidin bağlanması 3′ ucundadır. Bu kovalent bağlantı aminoasil tRNA sentetaz tarafından katalizlenir.

Posttranslasyonel ne demek tıp?​

Posttranslasyonel ne demek tıp?
PTM; Proteinlerin yan zincirlerinde translasyonu ve ribozomdan çıkışı takiben meydana gelen enzimatik kovalent modifikasyonlardır. AMAÇ: Proteinlerdeki fonksiyonel grupları 20 amino asitin ötesinde çeşitlendirerek proteinin ya fonksiyonunu ya da lokalizasyonunu değiştirmektir.
 
Transkripsiyon faktörlerinin çoğu, DNA'ya doğrudan bağlanmazlar ancak RNA polimeraz ile etkileşerek transkripsiyon sürecini düzenlerler. Önemli transkripsiyon faktörlerinden bazıları şunlardır:
- TFIIA
- TFIIB
- TFIID (TATA bağlanma proteini olarak da bilinir)
- TFIIE
- TFIIF
- TFIIH

Genom, bir organizmanın kalıtım materyalinde bulunan tüm genetik şifreleri ifade eder. Canlının genleri ve kromozomlarındaki genetik materyale verilen addır. Hücredeki genetik talimatların tamamı da genom olarak adlandırılabilir.

Transkripsiyon süreci üç aşamadan oluşur: başlama, uzama ve sonlanma. Ökaryotlarda ise işlenme adı verilen ek bir aşama bulunmaktadır.

Poliadenilasyon, bir mRNA molekülüne bir poli(A) kuyruğunun kovalent bağ ile eklenmesi işlemidir. Bu genellikle 3' ucunda gerçekleşir ve mRNA'yı eksonükleazlar tarafından yıkımdan korur.

Transkriptomik, hücre genomundan transkripsiyonla oluşan mRNA transkriptlerinin eş zamanlı incelenmesini ifade eder. Bu yöntemle RNA miktarına bağlı olarak gen ekspresyon düzeyleri belirlenebilir.

tRNA, amino asitlerin ribozomda polipeptit zinciri oluşturulması sırasında transfer edilmesinde görev alan küçük bir RNA molekülüdür.

Lac operonu, Escherichia Coli bakterisinde glikoz yokluğunda laktozun metabolize edilmesinden sorumlu enzimlerin sentezlendiği DNA bölgesidir.

Ekspresyon tıp ise genlerin uygun şartlar altında veya belirli bir zamanda okunarak, protein sentezi için kullanılması sürecidir.

Posttranslasyonel gen susturulması, bir genin mRNA üzerinden protein sentezinin engellenmesini ifade eder. Bu mekanizma interferans RNA (iRNA) ile gerçekleşir.

Posttranslasyonel modifikasyonlar (PTM), proteinlerin translasyon sonrası enzimatik kovalent modifikasyonlarıdır. Bu modifikasyonlar proteinlerin fonksiyonunu veya lokalizasyonunu değiştirerek çeşitlendirir.
 
Geri
Üst