AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir toplumun gelişmesinde sinema mı, tiyatro mu etkilidir?

SoruCevap

Yeni Üye
Bir toplumun gelişmesinde sinema mı, tiyatro mu etkilidir?

Unlu PenelopE; Sozun ozu; bilgi ve teknoloji olmadan sanat yapmaya calışmak, ilk insanların mağara duvarlarına yaptıkları resimlerin otesine gecmez

kaldı ki bu cumleye gore sanatın duvarlara yazı yazmaktan oteye gecmemesi dahi sanatın olduğu gerceğini etkilemiyor ustelik o duvara yazılan yazılar gunumuz matbaasını getirmedi mi? sanat bilimi geliştirmiş olmadı mı??

İnsanlarımız buldukları, buluşturdukları bilimsel icatların icraatine gecmeden sanattan faydalanmadılar mı? diyelim ki faydalanmadılar, ulusal gelişimde ki bilimden bahsediyoruz insanlar o bilimleri konuşma san'atı yazı yazma san'atı gibi sanatlarla toplumlara duyurmuyorlar mı? bilim icadından once veya sonra illa sanat gereklidir? !!

Siyahpusula'ya da bir noktada katılmak istemiyorum, ilk insanların dili keşfetmesi konusunda! bence adem as ilk insan olarak konuşmayı biliyordu ama kendine yetecek kadar biliyordu, allah'a dua edebilecek kadar biliyordu hic değilde gerci şuda var yeni doğmuş bebekler ilk olarak gozlerini dillerini kullanmayı oğreniyorlar, yani bebekler konuşamıyorlar sebebi ağız yapılarının musaitsizliğinden olabilir, aslında bizim yeni doğmuş bebeklere dili kullanmasından ziyade babanın turkce de baba annenin mother değil anne olduğunu oğretiyoruz

Aslına bakarsanız bilim, ihtiyacları gideren, hayatı kolaylaştıran icatlara onem verir, tamamiyle maddiyattır bilimin işi mucize ve bilimden yola cıkarsak sanat devre dışı kalabilir

yani ismail yada ibrahim ateşe atıldığında yanmadı? bizlere ateşten yanmayacak şeyler yapılabileceğini gosterdi mesela insan uşuduğu zaman ustune battaniye alarak ısınabileceği en azından kendini sıcak tutacak şeylerin icine girmesi gerektiği bilimsel bir buluş sayılabilir, ama sanat bu battaniyenin, kumaşın vs kazak haline getirilmesidir diyebiliriz? ama tamamen maddiyattan yola cıktık bizim istediğimiz uygarlığın gelişmesi topu tufeği ornek gosterebiliriz bilimde, nukleer silahları gosterebiliriz bilimde ama uygarlığın gelişmesi diyoruz !! ben sanat diyorum ama bilim etkisizdir demiyorum!

TDK'nın verilerine gore uygarlık: bir ulkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat calışmarlıyla igili niteliklerinin tumudur Sanat ise bir duygu, tasarı, guzellik ve benzerinin anlatımında kullanılan yontemlerinin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya cıkan ustun yaratıcılıktır Aynı sozlukte bilimin tanımı ise şoyle belirtilmiştir: Evrenin veya olayların bir bolumunu konu olarak secen, deneye dayanan yontemler ve gerceklikten yararlanarak sonuc cıkarmaya calışan duzenli bilgi O halde bu tanımlardan yola cıkarak şoyle bir sonuca ulaşabiliriz: Sanat, ustun yaratıcılık vasfıdır, hayal gucunun zenginliğiyle beslenir Bilim ise somut gerceklikleri insan icin faydalı bilgi ve durumlara donuşturur

Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir