AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir Tas Yoğurt

SoruCevap

Yeni Üye
Osmanlı Devleti doneminde her paşa ve padişah icin, memleketinde herkesin istifadesine acık bir hayır kurumu yapıp ahirete oyle gitme, en buyuk ideal idi Bu sebeple, fethedilen yerlerde her biri bir cami, bir kulliye veya bir hastane yapıp gitti Ecdadımız, kendi devirlerinin kulturunun gerektirdiği muesseseleri kurdular İnsan nerde neyi tahsil ederse etsin ama Rabbiyle her zaman irtibatlı olsun diye camisiz yer bırakmadılar

İşte bu duşunce Kanuni’ye de Suleymaniye Camiini yaptırdı Ancak o, yaptıracağı eserin yalnız kendi defterine kaydolmasını arzu ediyor ve Rabbi’ne boyle bir armağan takdim etmek istiyordu Onun icin, ustalara sıkı sıkıya tenbihatta bulunuyor ve Kimseden yardım kabul etmeyindiyordu

Cami duvarları her gun yukseledursun, karşıdan bu camii mahzun mahzun seyreden bir nine vardı İnekleriyle başbaşa, onların sutuyle gecinen bu yaşlı kadın, inkisar icinde kendi kendine, Ey ’ım, Kanuni’ye servet verdin, malkmulk verdin, Senin uğrunda bir cami yaptırıyor Bu fakir kuluna bir şey vermedin; ne yapayım da, ben de Senin rızanı kazanayım Benim elimden boyle işler gelmez Elimden gelen, ustalara bir tas yoğurt ikram etmektirder ve ustalara muracaat eder

Onlar, padişahın izni olmadığını soylerlerse de, kadının ısrarına dayanamayıp, yoğurdu alıp yerler Buyuk hukumdar, o gece ruyada, yaptığı işin mizanda tartıldığını gorur Terazinin bir kefesine Suleymaniye Camii, diğerine ise bir tas yoğurt konulmuş ve yoğurt, camiden ağır basmıştır Sabah olur; Kanuni, ayakları titreye titreye ustaların yanına gelir: Ne yaptınız, kimden ne aldınız?diye sorar Yaşlı bir nine geldi; cok ısrar etti; yalvarıp yakarmalarına dayanamadık ve bir tas yoğurt aldıkderler İşte, Suleymaniye’ye ağır basan yaşlı kadının o bir tas yoğurdudur Kanuni, gorduğu ruyayı oradakilere nakleder

Geri