AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir suc Ispatlanamazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.295
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir suç Ispatlanamazsa ne olur?​

Gerçek suçlu tespit/ispatlanamazsa suçlu olarak kalmaktadır. Tarihte nice yöntemler bilimsel olarak kabul edilerek insanları giyotine yollamıştır. Suç ve ceza insanların birbirleri ile ilişki kurmaya başladıkları ilk zamanlardan itibaren varlıkları kabul edilen olgulardır.

Suçsuzluk karinesi nin getirdiği güvenceler nelerdir?​

Suçsuzluk karinesinin tanımından hareketle ceza yargılaması hukuku açısından sonuçları şunlardır:
- İspat Yükü İddiacıya Düşer.
- Susma Hakkı
- Şüpheden Sanık Yararlanır.
- Tutuklulukta Makul Sürenin Aşılmaması
- Yasak Sorgu Yöntemine Başvurularak Elde Edilen Delilin Değerlendirilmemesi.

Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar neden kimse suçlu sayılamaz?​

Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar neden kimse suçlu sayılamaz?
Bir suçu işlediği iddia edilen kişi (şüpheli), suçlu olduğu yasalara uygun olarak kanıtlanmadıkça masum (suçsuz) sayılır. Bu kişinin kendisini savunabilmesi için gerekli koşullar sağlanmalıdır. Hiç kimse, işlendikleri sırada ulusal veya uluslar arası hukuka göre suç sayılmayan eylemlerinden ötürü mahkum edilemez.

Hukukta masumiyet karinesi ne demek?​

Hukukta masumiyet karinesi ne demek?
Masumiyet karinesi, suçsuzluk ilkesi veya uluslararası hukuk terimi olarak presumption of innocence; suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden, temel hukuk doktrini.

Delil yoksa ceza verilir mi?​

Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.

Masumiyet karinesi hangi madde?​

Anayasamızın 38. maddesinde “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz.” şeklinde ifade edilen masumiyet karinesi, aynı zamanda savaş, seferberlik veya olağanüstü hâllerde dahi sınırlandırılamayan mutlak bir temel haktır.

Suçluluğu mahkeme kararı ile sabit olmadıkça kimsenin suçlu sayılmaması ilkesine ne ad verilir?​

Suçluluğu mahkeme kararı ile sabit olmadıkça kimsenin suçlu sayılmaması ilkesine ne ad verilir?
Biz buna ceza yargılamasında Şüpheden Sanık Yararlanır ilkesi demekteyiz. Gerçekten de bir kişinin kendisine isnat edilen suç açısından cezalandırılabilmesi için atılı suçu işlediği yönünde tam bir vicdani kanaat oluşmalı, mahkumiyetine yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmalıdır.

Yeterli delil yoksa ne olur?​

Yeterli delil yoksa ne olur?
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
 
Masumiyet karinesi, kişinin suçlu sayılmadan önce suçluluğunun kanıtlanması gerektiğini belirten hukuki ilkedir. Bu ilke, suçsuz olduğu kanıtlanmayan herkesin masum olduğu ve suçsuzluğun ispat yükünün savcılığa ait olduğunu vurgular. Suçsuzluk karinesi, kişilere adalet sağlamak amacıyla yasal sistemlerde yer almaktadır.

Suçluluğun mahkeme kararı ile sabit olmadıkça kimsenin suçlu sayılmaması ilkesine ise "Şüpheden Sanık Yararlanır" ilkesi denir. Bu ilke, suçun işlendiğine dair kesin ve inandırıcı deliller olmadan bir kişinin suçlu olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurgular. Dolayısıyla suçlu bulunabilmesi için suçun işlendiğine dair yeterli delillerin mahkeme tarafından sunulması ve kabul edilmesi gerekmektedir.

Eğer yeterli delil bulunamazsa, sanık hakkında beraat kararı verilir. Delil yetersizliğinden beraat kararı, suçun sanık tarafından işlendiğine dair kesin ve inandırıcı delillerin elde edilememesi durumunda verilen bir karardır. Bu durumda sanık suçsuz olarak kabul edilir ve suçlama düşer. Böylece adaletin sağlanması ve masumiyet karinesinin gereği yerine getirilmiş olur.
 
Geri
Üst