AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir spor isletmesinde hangi islevler bulunmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.403
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir spor işletmesinde hangi işlevler bulunmaktadır?​

Spor tesis işletmeleri tiplerine göre pek çok amaca sahiptir. Bu amaçlar, kâr elde etmek, sosyal fayda sağlamak, sporu yaygınlaştırmak, spor dallarını tanıtmak, verimli olmak, tüketici memnuniyeti sağlamak ve bünyesinde bulunduğu teşebbüsün imajını yükseltmektir.

Spor tesisleri işletmeciliği neden kurulur?​

Spor tesisleri işletmeciliği neden kurulur?
Kullanım amacına bağlı olarak spor tesisleri dört grup altında toplanır. yıllarda spor dünyası içerisinde açılan birçok stadyumun ve arenanın böylesi farklı etkinliklerin uygulanabilmesi için dizayn edildiğini görülmektedir.

Spor tesislerinde alınacak kararların bağlı olacağı sınırlar belirleyen ve karar alma sürecinde yol gösteren genel ifadelere ne denir?​

Politikalar, spor tesis işletmelerinde alınacak kararların bağlı olacağı sınırları belirleyen ve karar alma sürecinde yol gösteren genel ifadelerdir. Prosedürler, spor tesis işletmelerinde bir amaca ulaşmak için izlenecek yol ve yöntemleri içeren belgelerdir.

Geleneksel olmayan spor tesisleri nelerdir?​

Geleneksel olmayan spor tesisleri nelerdir?
Geleneksel olmayan spor tesisi olarak tanımlayabileceğimiz bu tesislere örnek olarak kapalı kaya tırmanışı merkezleri, paten sahaları ve snowboard parkları gösterilebilir.
Spor tesis işletmelerinin amaçları nelerdir?​
Sosyal Fayda Sağlamak: Toplumsal kurumlara ve devlete ait spor tesislerinin temel kuruluş amacı toplumun tüm kesimlerine yönelik spor hizmeti üreterek sosyal fayda sağlamaktır. Bu tesislerin kuruluş nedeni sporu kitlelere yaymak suretiyle toplumsal hizmet ve sosyal fayda yaratmaktır.

Türkiye’de gerçek ve tüzel kişilerce kurulan spor tesisleri hangi yönetmeliğe bağlı olarak faaliyet gösterir?​

Türkiye’de gerçek ve tüzel kişilerce kurulan spor tesisleri hangi yönetmeliğe bağlı olarak faaliyet gösterir?
Spor kavramı da bu değişimden etkilenmiş ve spor yönetimi içerisinde yeni alt alanlar oluşmaya başlamıştır. Türkiye de gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulan spor tesisleri Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliğine bağlı olarak faaliyet gösterir.

Spor tesisinin kuruluş yeri seçiminde hangi konular dikkate alınmalıdır?​

Enerji, yakıt, kuruluş yerindeki arazinin durumu, su ve iklim koşulları kuruluş yeri seçimini etkileyebilir. Arazi yapısı, yüksekliği, ısı farklılıkları, kuruluş yerinin deprem kuşağında olup olmaması, nemlilik derecesi, hatta rüzgâr durumu, kuruluş yerine karar verme sırasında etkin olan noktalardandır.

Spor işletmeleri ne tür işletmelerdir?​

Spor işletmeleri ne tür işletmelerdir?
Spor işletmeleri, insanların sosyal hayatlarını şekillendirmek, farklı spor aktiviteleri düzenlemek için yapılandırılmış kurumlardır. Spor işletmeleri gerek devlet tekelinde, gerekse statülere uygun fark-lı kurumlar olarak göze çarpmaktadır.
 
Spor işletmelerinde bulunan işlevler çeşitli amaçlara hizmet etmektedir. Bunlar arasında şunlar bulunmaktadır:

1. **Kâr Elde Etmek**: Spor işletmeleri, ticari bir faaliyet olarak kâr elde etmek amacıyla işletilebilir. Bu kâr, işletmenin sürdürülebilirliği ve gelişimi için önemlidir.

2. **Sosyal Fayda Sağlamak**: Spor tesislerinin bir diğer önemli amacı, toplumsal hizmet ve sosyal fayda sağlamaktır. Toplumun tüm kesimlerine spor hizmeti sunarak sağlıklı yaşam biçimini teşvik etmek ve toplumsal fayda sağlamak hedeflenir.

3. **Sporu Yaygınlaştırmak**: Spor işletmeleri, sporun yaygınlaşmasına katkıda bulunarak insanları spor yapmaya teşvik eder ve spor bilincini arttırır.

4. **Spor Dallarını Tanıtmak**: Çeşitli spor dallarını tanıtmak ve bu spor dallarına olan ilgiyi arttırmak da spor işletmelerinin amaçları arasındadır.

5. **Verimlilik ve Etkinlik**: Spor işletmelerinde verimlilik ve etkinlik sağlanarak kaynakların en iyi şekilde kullanılması hedeflenir.

6. **Tüketici Memnuniyeti Sağlamak**: Müşteri memnuniyeti ön planda tutularak spor tesislerinde sunulan hizmet kalitesinin yüksek olması ve müşteri beklentilerinin karşılanması amaçlanır.

7. **İmajı Yükseltmek**: Spor işletmeleri, iyi bir imaja sahip olmak ve itibarlarını korumak için çeşitli çalışmalar yaparlar.

Spor tesisleri işletmeciliği, yukarıda bahsedilen amaçlar doğrultusunda yürütülerek topluma ve spor camiasına fayda sağlamayı amaçlar.

Eğer spor tesislerinde alınacak kararların sınırlarını belirleyen genel ifadelere yönelik bir sorunuz varsa, bunun karşılığı "politikalar" olacaktır. Bu politikalar, işletme içinde alınacak kararlara yön veren ve sınırlar koyan genel ifadelerdir. Bir diğer terim ise "prosedürler"dir; spor tesislerinde belirli bir amaca ulaşmak için izlenecek yol ve yöntemleri içeren belgelerdir.
 
Geri
Üst