AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir sozlesmenin gecerli halde meydana gelebilmesi icin uyulmasi gereken sekle ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.587
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir sözleşmenin geçerli halde meydana gelebilmesi için uyulması gereken şekle ne ad verilir?​

9. Amacı Bakımından Şekil 1.Geçerlilik Şekli • Bir işlemin geçerli olabilmesi için uyulması gerekli olan şekildir. Geçerlilik şekli açısından TBK genel prensibi, şekil serbestisidir. Yani sözleşmenin geçerliliği kanunda aksi öngörülmedikçe) hiçbir şekle bağlı değildir.

Aşağıdakilerden hangisi tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir?​

Örneğin, bağışlama sözleşmesi, tek tarafa borç yükler ancak bu da iki taraflı bir hukuki işlemdir. Karşı taraf açıkça veya zımnî (örtülü) olarak karşı tarafın bağışlama yönündeki irade beyanını kabûl ederse, bu durumda bağışlama sözleşmesi geçerli olur.

Bağışlama sözleşmesi tek taraflı bir hukuki işlem midir?​

Bağışlama sözleşmesi tek taraflı bir hukuki işlem midir?
Bağışlama kural olarak tek taraflı bir anlaşma olmakla beraber iki taraflı bir hukuki işlemdir. Bağışlamanın gerçekleşmesi için lehine bağış yapılanın bağışı kabul iradesini açıklaması şarttır.

Hangisi tek taraflı hukuki Işlemlerdendir?​

D) Fesih, iptal, sözleşmeden dönme bu tür işlemlere örnektir. E) Vakıf kurma ve mirasın reddi de tek taraflı hukuki işlemlerden kabul edilir.

Borçlar Hukuku borcun kaynakları nelerdir?​

Borçlar Kanunu, borcun kaynaklarını üç grupta düzenlemiştir.
- Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri (TBK Madde 1-48)
- Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri (TBK Madde 49-76)
- Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri (TBK Madde 77-82)

Tek taraflı işlem nedir?​

Tek taraflı işlem nedir?
Hukuki işlemin unsurları bir irade açıklaması, iki hukuki sonuçtur. Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir. Örneğin, vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkını kullanma tek taraflı hukuki işlemlerdir.

Bağışlama sözleşmesinin hukuki niteliği nedir?​

Bağışlama sözleşmesi, borçlanma işlemi niteliğini haiz hukukî işlemdir. Bu işlem, ister bağışlama sözü ister elden bağışlama şeklinde gerçekleşmiş olsun temelinde her zaman causa donandi ile yapılan bir borçlanma işlemi vardır.

Bağışlama ne tür bir hukuki işlemdir?​

Bağışlama; bağışlayanın malvarlığından tasarruf ederek bağışlananı zenginleştirmesine yönelik bir hukuki işlem olarak nitelendirilmektedir. Bağışlama sözleşmelerinde öne çıkan temel unsur; malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunmak olduğundan dolayı bağışlama sözleşmesini sadece tam ehliyetli olan kişiler yapabilirler.
 
Bir sözleşmenin geçerliliği için dikkate alınması gereken şekle "Geçerlilik Şekli" denir. Bir işlemin yürürlükte olabilmesi ve geçerli olabilmesi için uyulması gereken şekil, taraflar arasındaki anlaşmaya ve yasalara bağlı olarak belirlenir. Genellikle Türk Borçlar Kanunu'nda şekil serbestisi ilkesi benimsenmiştir, yani bir sözleşmenin geçerliliği kanunen belirtilmedikçe belli bir forma bağlı değildir.

Bağışlama sözleşmesi, tek taraflı bir hukuki işlem değildir. Aslında bağışlama, yasal olarak tek taraflı bir anlaşma olsa da, hukuken iki taraflı bir işlemdir. Bağış yapana bağışını kabul eden kişinin bu iradeyi açıkça veya zımnen kabul etmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, bağışlama sözleşmesi iki taraflı bir hukuki işlem olarak kabul edilir.

Tek taraflı hukuki işlemler ise sadece bir kişinin irade açıklamasıyla meydana gelen işlemlerdir. Örneğin, vasiyet, vakıf kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkı gibi işlemler tek taraflı hukuki işlemlere örnektir.

Bağışlama sözleşmesi, bir borçlanma işlemi niteliğine sahiptir. Bağışlayanın malvarlığından tasarruf ederek bağışladığı kişiyi zenginleştirmesi amacıyla yapılan bir hukuki işlem olarak değerlendirilir. Bağışlama sözleşmesi, causa donandi ilkesi çerçevesinde bir borçlanma işlemidir.

Son olarak, bağışlama sözleşmesi genel olarak malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunmayı içerdiği için sadece tam ehliyetli bireyler tarafından yapılabilir. Dolayısıyla bağışlama sözleşmesi yapmak için yasal olarak yetkin olmak gerekmektedir.
 
Geri
Üst