- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir sıvının kaynama noktası nelere bağlıdır?
Sabit basınçta sıvının sıcaklığı arttıkça -sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi arttığından- buhar basıncı da artar. Buhar basıncı dış basınca (sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyorsa atmosfer basıncına) eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar. Dolayısıyla bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır.Maddenin kaynama noktasını yükseltmek için ne yapılır?
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
Kaynama noktası miktara bağlı mıdır?
Doğru Cevap: Miktarına Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir. Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir.Kaynama sıvının her noktasında gerçekleşir mi?
Kaynama ise buharlaşmanın özel bir durumudur. Bir maddenin belirli bir sıcaklığıa eriştiğinde sıvı halden gaz hale geçme sürecidir. Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Kaynama ise sıvının tamamında gerçekleşir.
Basınç arttıkça kaynama noktası artar mı?
Suyun kaynama noktası, sabit atmosfer basıncında (760 MmHg) 100 °C’dir. Eğer basınç artarsa, su daha zor kaynar.50 derecede su kaynar mı?
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C’de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C’den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Kaynama noktasını ne yükseltir?
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar. Yani tatlı suyun ısı sığası, tuzlu suyun ısı sığasından yüksektir.Etil alkol suyun kaynama noktasını nasıl etkiler?
ÖRNEK:1 atm dış basınçta suyun kaynama noktası 100°C,etil alkolün 80°C ‘dir. Saf suda biraz alkol çözülürse,karışımın buhar basıncı,saf suyunkinden yüksek olur. Çünkü alkol daha çok buharlaşır ve buhar fazına daha çok molekül çıkmış olur. Sıcaklığın artmasıyla saf sıvıların ve çözeltilerin buhar basınçları artar.
Kaynama noktası neye bağlıdır kimya?
Kaynama noktası, maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır. Tuzlu suyun kaynama noktası 100°C’nin üzerindedir.Sıvı miktarı arttıkça kaynama sıcaklığı artar mı?
Saf maddelerin sabit atmosfer basıncı altında kaynama noktası sabittir. Sıvı bir maddenin içine uçucu olmayan bir çözünen eklenirse çözeltinin kaynama noktası yükselir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir.