AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir sirket kac arac alabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.669
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir şirket kaç araç alabilir?​

Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3’ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.

Personelin otomobili Kiralanırsa vergisi var mı?​

Yukarıda açıklanan hükümler doğrultusunda personel tarafından aracın kiralanması işlemi katma değer vergisine tabi olacaktır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 17/4-d Maddesinde sayılan hüküm uyarınca da istisna söz konusu olmayacaktır. KDV oranı kira bedelinin ’i olacaktır.
Şirket Arabasini kimler kullanabilir?​
Şirket araçlarını kullanabilecekler; Sigortalı çalışan personel, şirket ortakları, şirket müdürleri, şahıs firması sahipleri.

Şirket arabası özel işlerde kullanılır mı?​

Şirket arabası özel işlerde kullanılır mı?
Yargıtay şirket aracını özel işte kullanmayı haklı fesih saydı. Yargıtay’ın kararlarının bağlayıcı niteliği olduğu göz önünde bulundurulduğunda şirket aracını mesai saatleri dışında şahsi işleri için, işvereninden izinsiz bir şekilde kullanan çalışanların iş sözleşmesi işveren tarafından haklı nedenle feshedilebilecek.

Aracın ne kadarı vergiden düşer?​

Aracın ne kadarı vergiden düşer?
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 8.000 TL’ye kadarlıkkısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 200.000 TL’ye kadarlık kısmı giderolarak dikkate alınabilecektir.

Binek oto MTV gider yazılır mı?​

Otomobil, Motosiklet, Arazi taşıtları, Kaptıkaçtı gibi araçlar; Sadece taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşanlar kiraya verdikleri araçlarının MTV ödemelerini gider yazabilir. Taşıt kiralama faaliyeti dışındakiler ise ticari maksatla kullanılsa dahi gider yazılamaz.

Ticari araç alımında ÖTV ve KDV gider yazılır mı?​

Ticari Otomobiller Açısından Değerlendirme: Her iki cins taşıt için de vergi mükellefleri ödedikleri ÖTV’yi doğrudan gider yazmak ya da taşıtın maliyetine yüklemek sureti ile amortismana tabi tutmak arasında tercih kullanabileceklerdir.
 
Şirketlerin araç alımları ve vergilendirme konularına büyük bir titizlikle yaklaşmaları gerekmektedir. Özellikle vergi mevzuatına uyum sağlamak önemli bir konudur. İlgili bilgileri başlıklar halinde özetlemek gerekirse:

1. **Araç Alım Satımı**: Ticari yetkisi olmayan kişiler yılda en fazla 3 araç alım-satımı yapabilmektedir. 3'ten fazla araç alım-satımı yapanlar vergiye tabi tutulmaktadır. Şirketlerin bu kurala dikkat etmeleri önemlidir.

2. **Personelin Otomobili Kiralanması**: Personel tarafından aracın kiralanması işlemi KDV'ye tabi olacaktır. Gelir Vergisi Kanunu'na göre bu durumda bir istisna bulunmamaktadır. KDV oranı kira bedelinin %18'i olacaktır.

3. **Şirket Araçlarının Kullanımı**: Şirket araçlarını kullanabilecekler arasında sigortalı çalışan personel, şirket ortakları, şirket müdürleri ve şahıs firması sahipleri yer almaktadır.

4. **Şirket Arabasının Özel Kullanımı**: Yargıtay, şirket aracını özel işlerde kullanmayı haklı fesih sebebi saymaktadır. Şirket aracını mesai saatleri dışında izinsiz olarak özel işler için kullanan çalışanların iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilebilir.

5. **Aracın Vergiden Düşülmesi**: Kiralanmış binek otomobillerin aylık kira bedelinin 8.000 TL'ye kadar olan kısmı gider olarak kabul edilebilir. Ayrıca, binek otomobillerinin toplam özel tüketim vergisi ve KDV tutarının en fazla 200.000 TL'si gider olarak düşülebilir.

6. **MTV Gider Yazılması**: Sadece taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşanlar kiraya verdikleri araçlarının Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerini gider olarak yazabilirler. Taşıt kiralama faaliyeti dışındakiler ise ticari maksatla kullanılsa dahi MTV ödemelerini gider olarak yazamazlar.

7. **Ticari Araç Alımında ÖTV ve KDV**: Ticari otomobiller için vergi mükellefleri ödedikleri ÖTV'yi doğrudan gider olarak yazabilir veya taşıtın maliyetine yükleyerek amortisman olarak kabul ettirebilirler.

Yukarıda verilen bilgiler şirketlerin vergilendirme konularında dikkat etmesi gereken bazı temel noktaları içermektedir. Bu konuların detaylarına hukuki ve mali danışmanlardan destek alarak daha ayrıntılı şekilde ulaşılabilirsiniz.
 
Geri
Üst