AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir sirket buyumek icin kuculur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.395
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir şirket büyümek için küçülür mü?​

İçinde bulunulan rekabet şartlarına bağlı olarak oluşan kurumsal baskılar nedeniyle ya da farklılaşabilmek amacıyla da küçülerek büyüme stratejileri kullanılmaktadır. Bu strateji işletmenin niceliksel olarak küçülmesini sağlarken niteliksel olarak önemli ölçüde büyümesine imkan tanımaktadır (Budros, 2001, s:222).

Şirket küçülmesi ne demek?​

Küçülme (downsizing) İşletme yönetiminin çalışanların sayısını, maliyetleri, işleri ve iş süreçlerini azaltmasıdır. Asıl Amaç Karlılığın Artırılmasıdır ya da Maliyetlerin Azaltılmasıdır.
Küçülme stratejisi nedir?​
İşletmenin piyasa payının yetersiz olduğu, Daha iyi yatırım olanaklarının mevcut olduğu, Yeni teknolojiler için yeterli kaynak bulunmadığı, Birleşme sonrası uyumsuzluk gösteren bölüm ve birimlerin olduğu durumlarda başvurulan bir stratejidir.

Bilinçli küçülme Nedir?​

Bilinçli küçülme Nedir?
Küçülme, organizasyonel performansı geliştirmek için planlanan ve iş gücünü azaltmak için bilinçli olarak verilen kararı belirtir. Küçülme, bir organizasyonun işgücünün yeterliliğini, verimliliğini ve rekabet edebilirliğini geliştirmek için organizasyonun büyüklüğünde amaçlı bir azaltmadır.

Şirketler hangi gerekçelerle büyümek ister?​

Şirketler hangi gerekçelerle büyümek ister?
İşletmeler, çeşitli nedenlerle büyümek isterler. Sabit ortamda faaliyet sürdüren işletmeler, global işletmelerle rekabet edemezler. Çevre koşulları, tüketici kavramı değişimi ve rakiplerin yenilikleri, işletmelere büyüme isteği uyandırır.

Bir işletme sahibi işletmesini neden büyümek ister?​

İşletmeler şu nedenlerle büyümek isterler: Büyük işletmelerin isteklerini reddetmek kolay değildir. Birim maliyet daha düşüktür. Toplam sabit giderler üretilen mallara dağıtıldığı için küçük işletmelere oranla büyük işletmeler daha küçük birim maliyetle üretim yaparlar. Teknik yenilikleri izleme kapasitesi yüksektir.

Işletmelerde küçülme nedir niçin nasıl yapılır?​

*Küçülme de örgütsel gelişmenin doğal, istenen bir aşaması kabul edilebilir. Verimsizliği azaltma gibi bir ihtiyaç haline gelir. *Örgütsel karmaşa ve tutarsızlık, örgütsel etkinlikte uyum ve tutarlılık kadar göstergedir. Başarılı işletmeler, büyüklüğünü dengeler ve maliyet yapısını kontrol ederler.
1 işletmelerde küçülme stratejileri nelerdir?​
İşletmelerde uygulanan başlıca küçülme stratejileri; işgücü azaltma stratejisi, yeniden tasarlama stratejisi, sistem stratejisi olarak belirtilmektedir (Küçük,1999:15).

Küçülme stratejisi hangi durumlarda kullanılır?​

Küçülme stratejisi hangi durumlarda kullanılır?
Dış kaynakların iç kaynaklara oranla daha az maliyetli olduğu durumlarda küçülme, işletmelere uygun bir strateji olarak ortaya çıkmaktadır.

Küçülme planı nedir?​

Küçülme planı nedir?
Nedir Planlı Ekonomik Küçülme? Sürdürülebilir planlı ekonomik küçülme, ekolojik-ekonomik bakış açısı ile toplumda yaratılan iş miktarının, sosyal olarak sürdürülebilir ve adil bir şekilde azaltılması ve nihayetinde dengelenmesidir (Kallis, 2011).

İşletmelerin büyüme nedenleri nelerdir?​

Büyüme Nedenleri
- Çevre Etkisi: Büyüme, çevre basılarına karşı koyar ve çevreye uyma yeteneği sağlar.
- Finansal Etki: Büyümeyle finansal imkanlar çoğaltılır ve işletme çevresinde güçlenir.
- Üretim Etkisi: Büyümeyle, üretim miktar ve kalitesi arttırılır, maliyet düşürülür.

İşletmeler için büyüme nedir?​

Bir işletmenin diğer işletme veya işletmelerin tamamını veya bir bölümünü veya varlıklarını satın alarak büyümesi, dış büyüme olarak nitelendirilir. İşletmeler, başka işletmeleri tümüyle veya kısmen satın alarak ya da yönetim ve denetimlerini ele geçirerek büyümeyi, bazı koşullarda iç büyümeye yeğlemektedirler.
Küçülmenin temel özellikleri nelerdir?​
Bu anlamda küçülmenin amaçları olarak şunlar sıralanabilir (Koçel, 2003 429-430): • Maliyetleri düşürmek • Karar sürecini hızlandırmak • Rakiplerin davranışlarına daha kısa sürede cevap verebilmek • Haberleşmedeki bozuklukları azaltmak • Daha çok sonuca dönük çalışır hale gelmek • İşletme içi süreçlerden çok müşteri …

Küçülmeyi düşünen bir işletme öncelikle ne yapması gerekir?​

Küçülmeyi düşünen bir işletme öncelikle ne yapması gerekir?
– Planlama : Küçülmenin etkili olabilmesi için başarılı bir işgücü planlaması gereklidir. Ayrıca işletmenin maliyetlerde azaltmaya gidebilmesi için uygun bir işgücü yönetim stratejisi geliştirmesi ve mevcut işgücünde yapılabilecek azaltmaları planlaması da gerekir.
 
Bir işletme büyümek için bazen küçülmeyi tercih edebilir. Bu strateji, işletmenin niceliksel olarak küçülmesini sağlarken aynı zamanda niteliksel olarak da önemli ölçüde büyümesine imkan tanır. Bu durum, işletmenin içinde bulunduğu rekabet şartlarına ya da farklılaşma amacına bağlı olabilir.

Küçülme, işletme yönetiminin çalışan sayısını, maliyetleri, işleri ve iş süreçlerini azaltarak gerçekleştirilen bir stratejidir. Genellikle karlılığın artırılması veya maliyetlerin azaltılması gibi amaçlarla tercih edilir. Küçülme stratejisi, işletmenin piyasa payının yetersiz olduğu durumlarda, daha iyi yatırım olanaklarının mevcut olduğu durumlarda, yeni teknolojiler için yeterli kaynağın bulunmadığı durumlarda ve birleşme sonrası uyumsuzluk gösteren bölüm ve birimlerin olduğu durumlarda uygulanabilir.

Bilinçli küçülme ise organizasyonel performansı geliştirmek amacıyla planlanan ve iş gücünü bilinçli olarak azaltmayı içeren bir kararı ifade eder. Bu strateji, bir organizasyonun işgücünün yeterliliğini, verimliliğini ve rekabet edebilirliğini artırmak için yapılan planlı bir küçülmeyi temsil eder.

İşletme sahipleri, işletmelerini büyütme ihtiyacı duyabilirler çünkü büyük işletmelerin isteklerini reddetmek zor olabilir, birim maliyetler genellikle daha düşüktür, toplam sabit giderler üretilen mallara dağıtıldığı için büyük işletmeler genellikle daha küçük birim maliyetlerle üretim yapabilirler ve teknik yenilikleri takip etme kapasiteleri daha yüksektir.

Bir işletme küçülmeyi düşünüyorsa öncelikle etkili bir planlama yapmalıdır. Başarılı bir işgücü planlaması gereklidir ve uygun bir işgücü yönetim stratejisi belirlenmelidir. Ayrıca maliyet azaltımı için uygun adımlar atılmalı ve işgücünde yapılacak azaltmalar önceden planlanmalıdır.
 
Geri
Üst