AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir seye niyet edip yapmamak gunah mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir şeye niyet edip yapmamak günah mı?​

Müslim’in Ebû Hüreyre’den rivayet ettiği şu hadis buna delalet eder: “Kul kötülük yapmaya niyet eder de bunu yapmazsa ona günah yazmam.”

Dinimizde niyet nedir?​

Dinimizde niyet nedir?
Niyet edebilmek için insanın davranışları hakkında fikrinin bulunması, kendisi ve Allah hakkında düşünce sahibi olması lazımdır. ‘Allah rızası için namaz kılacağım’ veya ‘oruç tutacağım’ seklindeki ifadeler niyeti göstermek üzere yeterli sayılır.

Niyet nedir felsefe?​

Pekâlâ, niyet etmek bir yaşam felsefesi olarak, nasıl tanımlanmalı ve uygulanmalı? Ansiklopedik tanımlamayla analiz edersek niyet etmek; bir şeyi yapmayı zihninde tasarlama, önceden isteyip düşünme, kendi kendine karar verme, kişinin içindeki bir amaca yönelme istek ve düşüncesi olarak tanımlanır.

Niçin niyet edilir?​

Niçin niyet edilir?
Niyet, bir işi yapmaya azmetmek, ne için yaptığına karar vermektir. Müslüman, her eylemin her amelin başında niyet etmelidir. Çünkü amelin Allah’ın katında varlık kazanabilmesi, anlam kazanabilmesi için niyet şarttır.

İyi bir şey düşünmek sevap mı?​

İyi düşünce güzel ibadetten sayılır. Kur’ân-ı Kerîm, “Kötü zandan sakının. Çünkü zannın bir kısmı (yani kötü zan) günahtır” buyurmaktadır. Peygamberimiz de “Güzel zan beslemek yani güzel düşünmek, iyi niyetli olmak güzel ibadetlerdendir” buyurmuştur.

İyi niyet haramı helal kılar mı?​

İyi niyet haramı helal kılar mı?
İyi niyetli olan kimselerin iyi işler için işlediği günahlar, o günahı helal yapmaz. Ameller niyetlere göre olsa bile, İslam’ın koyduğu kurallar çerçevesinde başka bir yol bularak o işi yapmak gerekir. Haramı doğrudan işlememek ama kötü işler yapılacağını bile bile yardım etmek de İslam’da haramdır.

Niyet kavramı nedir?​

niyet kavramının; özel bir eylemin icrasına yönelik olarak, amaçlı, hedefli, şuurlu ve dinamik bir insanî davranışa tekabül ettiğini söylemek yanlış olmaz. irade bağlamında bir tanımlama yaptığı görülmektedir.

Iyi niyet haramı helal kılar mı?​

Iyi niyet haramı helal kılar mı?

Rölativizm neyi savunur?​

Rölativizm, ”bilgi”, ”ahlak” ve ”erdem” gibi evrensel kavramların göreceli olduğunu savunan bir öğretidir. Bu nedenle ”Görecilik” adıyla da bilinir.

Niyet ettim ne demek?​

Niyet ettim ne demek?
Niyet, emre itaat ve Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için yaptığını kalbinden geçirmek demektir. Niyet, ibadet yapmayı kalbe getirmek, hatırlamak değildir. Allahü teâlâ için yapmayı irade etmek, istemek demektir.

Bir kimse iyilik ederse Allah cc katında ne kazanmış olur?​

Kim bir iyilik yapmak ister de onu yapmazsa, Allah onu kendi katında tam bir iyilik olarak yazar. O hayırlı işi yapmaya niyet eder ve onu yaparsa, Allah (cc) onu katında on haseneden yedi yüze, daha fazla pek çok katlara kadar katlayarak hasenat yazar.

İslam dininde helaller ve haramlar nelerdir?​

İslam dininde helaller ve haramlar nelerdir?
HELAL, dinen yapılması, yenilip içilmesi yasak olmayan; haram ise dinen yapılması ve yenilip içilmesi kesin olarak yasaklanmış olan şeylerdir. Dinin emir ve yasakları vahiy ile belirlenmiştir. İslam, haram ve helaller konusunda orta bir yol izlemektedir.
 
Niyetin önemi İslam dininde oldukça büyüktür. Niyet, bir işi yapmaya karar verme ve bu işi Allah'ın rızası için yapma iradesini içerir. Niyetin amellere yansıması da oldukça önemlidir. İyi bir niyetle yapılan bir iş, niyetin güzelliği kadar değerlidir.

İslam'da niyetin önemi bir Hadis-i Şerif'te de vurgulanmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), "Ameller niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği şeye göre, o şey üzerine yapmış olduğu amel vardır" buyurmuşlardır. Bu yüzden Müslümanlar her eylemlerine niyet etmeli ve niyetlerini Allah'ın rızası doğrultusunda yapmalıdırlar.

İyi niyetli olmak güzel bir değerdir ancak iyi niyetle yapılan bir iş, haramı helal kılmaz. İyilik niyetle başlar, ancak eylemler de İslam'ın belirlediği kurallara uygun olmalıdır. Her ne kadar iyi niyetle yapılan eylemler övülsen de, haram işlerde yardım etmek de haramdır.

Rölativizm, evrensel kavramların göreceli olduğunu savunan bir öğretidir. Bu yaklaşım, bilgi, ahlak ve erdem gibi kavramların kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceğini savunur. Ancak İslam dininde helal ve haram konuları vahiy yoluyla belirlenmiştir ve bu konularda net kurallar bulunmaktadır.

Sonuç olarak, iyi niyetli olmak önemli bir değerdir ancak bu değer, İslam'ın öğretileri ve kuralları doğrultusunda hayata geçirilmelidir. Niyet etmek, bir işi yapmaya azmetmek ve Allah'ın rızası için hareket etmek anlamına gelir. Bu nedenle niyetlerimizi daima Allah'ın hoşnutluğunu gözeterek yapmalı ve niyetlerimizi amellere yansıtmalıyız.
 
Geri
Üst