AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir sey uzerindeki fiili hakimiyetini baska bir kimsenin dogrudan zilyetligi uzerinden devam ettiren kimseye ne ad verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.817
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir şey üzerindeki fiili hakimiyetini başka bir kimsenin doğrudan zilyetliği üzerinden devam ettiren kimseye ne ad verilir?​

Bir kimse eşya üzerindeki fiili hakimiyetini doğrudan doğruya kullanabiliyorsa “vasıtasız (doğrudan) zilyetlik”, buna karşılık zilyedin, eşya üzerindeki fiili hakimiyetini kullanması başka bir kişi vasıtasıyle mümkün olabiliyorsa “vasıtalı (dolaylı) zilyetlik” söz konusudur.

Zilyetlik nedir nasıl korunur?​

Zilyetlik nedir nasıl korunur?
1) Kuvvet Kullanarak Koruma: TMK m.981/f.1’e göre “zilyet,her türlü gasp ve saldırıyı kuvvet kullanarak defedebilir”.Bu hüküm gereğince zilyet,zilyedi olduğu mala karşı gasp ya da saldırı durumunda savunma imkanına sahiptir.Gasp,mevcut zilyedin rızası bulunmaksızın zilyetliğinin ele geçirilmesini,saldırı ise zilyedin …

Zilyetliğin kazanılması yolları nelerdir?​

Zilyetlik; Aslen ve Devren olmak üzere iki şekilde kazanılır.
- Aslen kazanma, eşyanın zilyetlik hukuki durumunun sadece kazanan kişinin iradesiyle kurulmasıdır.
- Devren kazanma, eşyanın önceki zilyedin zilyetliğine dayanılarak ve genelde rızasıyla kazanılmasıdır.
- Zilyetliğin Hazırlar Arasında Teslimle Kazanılması

Zilyetliğin idari yoldan korunması nedir?​

Zilyetliğin idari yoldan korunması nedir?
3091 Sayılı Kanun’a göre, zilyetliğin idari yoldan korunmasında; taşınmaz mal merkez ilçe sınırları içinde ise il valisi veya görevlendireceği vali yardımcısı, diğer ilçelerde ise kaymakamlar tarafından saldırı veya müdahalenin önlenmesine karar verilerek taşınmaz mal yerinde teslim edilir.

Hak zilyetliği nedir?​

Eşya Zilyetliği – Hak Zilyetliği: Herhangi bir eşya üzerindeki zilyetlik durumudur. Taşınır veya taşınmaz tüm eşyaları kapsar. Hak zilyetliği ise; irtifak hakları üzerinde kurulabilen ama bir eşyaya zilyetliği gerektirmemesi ve bu hakkın eylemli kullanılmasıdır.

Hırsızın zilyetliği nedir?​

Hırsızın zilyetliği nedir?
Ardında bir ayni hak ya da kişisel hak bulunan, örneğin, ödünç alanın zilyetliği hakka dayanan zilyetliktir. Hırsızın zilyetliği veya satın aldığı malda geçerli olmayan bir zilyetliğin devri sonucu mülkiyetini kazanamadığı mal üzerinde alıcının zilyetliği hakka dayanmayan, haksız zilyetliktir.

Zilliyet hakkı nasıl elde edilir?​

Zilyetliğin aslen kazanılması.. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur.

Zilyetliğin idari yoldan korunması hangi kanun?​

Zilyetliğin idari yoldan korunması hangi kanun?
Zilyetliğin idari yoldan korunmasına ilişkin temel kanun 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun olup, bu kanun temelde ”taşınmaz zilyetliğine yapılan tecavüzleri önleme” amacı gütmektedir.

Zilyetliğin korunması davası ne demek?​

Zilyetliğin korunması davası, saldırının sona erdirilmesine, sebebinin önlenmesine ve zararın giderilmesine yönelik olur ve basit yargılama usulüne tabidir. Gasp ve saldırıdan dolayı dava hakkı, zilyedin fiili ve failini öğrenmesinden başlayarak iki ay ve her halde fiilin üzerinden bir yıl geçmekle düşer.

Hak üzerinde zilyetlik olur mu?​

Hak üzerinde zilyetlik olur mu?
Eşya üzerinde fiilî hâkimiyet yetkisi veren irtifak haklarında hak zilyetliğinden söz edilemez. Hak zilyetliğinde hakkın kullanılması yüklü taşınmaz malikinin, ya irtifakı dikkate alarak kendiliğinden ya da hak sahibinin talebi üzerine yasaklanmış olan fiilden kaçınması şeklinde gerçekleşir.
Madde hükmüne göre; “bir şeyde fiili hakimiyetini dolaysız doğruya sürdüren kimse dolaysız zilyet, başka bir kişi aracılığı ile sürdüren kimse dolaylı zilyettir” şeklinde bir tanımlama yapılmıştır.

Bir şeyi başka bir kimseye ait bir hizmetin ifa edilmesi amacıyla elinde bulunduran kimseye ne ad verilir?​

Zilyet-Zilyet Yardımcısı (Hizmet Zilyedi) Bir kimse, bir eşyayı zilyed olma iradesiyle değil de, başkasına bir hizmet ifa etmek amacıyle elinde bulunduruyorsa, bu şahsa zilyet değil “zilyet yardımcısı” denir. Zilyet yardımcısı: -Asıl zilyedin emir ve talimatıyle hareket eder.

Sahibi olmayan bir eşya üzerinde mülkiyet hakkının kurulmasına ne denir?​

Sahibi olmayan bir eşya üzerinde mülkiyet hakkının kurulmasına ne denir?
Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar.

Zilyetliği kazanma yolları nelerdir?​

Zilyetliğin Kazanılmasının Çeşitleri Kendisine katıldığımız Sirmen’e göre, Zilyetliğin Kazanılması, «Aslen Kazanma», «Miras Yoluyla Kazanma» ve «Devren Kazanma» olmak üzere üç şekilde olur.

Hak zilyetliği ne demek?​

Hak zilyetliği ne demek?

Yasal mirasçı ne demek?​

Yasal mirasçılık, miras bırakanın iradesine bağlı olmayan ve miras bırakanın ölümü üzerine doğrudan kanundan kaynaklanan bir miras hukuku statüsüdür. Kanuni mirasçılık Medeni Kanun’un 495-501 maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Başkasına ait bir malı sadece kullanma yetkisine sahip olan ve eşyayı sadece başkasına hizmet etmek amacıyla elinde bulunduran kimse nedir?​

Başkasına ait bir malı sadece kullanma yetkisine sahip olan ve eşyayı sadece başkasına hizmet etmek amacıyla elinde bulunduran kimse nedir?
Zilyet: sahibi kendisi olsun olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci anlamına gelir[9]. Zilyetlik, bir şey üzerinde fiili hakimiyet kurma veya bir eşyayı fiili hakimiyet veya kudret alanı içinde bulundurmadır. Failin zilyetliğinde bulunmayan bir mal açısından bu suçun oluşabilmesi mümkün değildir.

Malik ne demek eşya hukuku?​

Bir şey üzerinde sahiplik hakkı bulunan ya da bir mülke sahip olan kimseye malik adı verilir. Medeni Kanun ve Eşya Hukuku’na göre de bir şeyin maliki olan yani bir şey üzerinde sahipliği olan kişi; hukuk kuralları çerçevesinde o şeyi istediği gibi kullanma hakkına sahiptir.

Bileşik eşya ne demek?​

Bileşik eşya ne demek?
Birleşik eşya ise, birden çok şeyin ayrılmaz biçimde birleşmesinden meydana gelen; ancak onu meydana getiren şeylerden ayrı bir varlığı olan eşyadır. Birleşik eşyayı meydana getiren parçalara bütünleyici parça denir.

Paylı zilyet nedir?​

Bir mal üzerinde tek bir kişinin zilyet olması haline tek zilyetlik denir. Eğer birden fazla kişi, aynı yetkilerle bir mala zilyet iseler buna da toplu zilyetlik denir. Toplu zilyetlik ise müşterek zilyetlik (paylı zilyetlik) ve iştirak halinde zilyetlik (elbirliği ile zilyetlik) olarak ikiye ayrılır.

Zilyetliğin aslen kazanılması nedir?​

Zilyetliğin aslen kazanılması nedir?
Zilyetliğin Aslen Kazanılması, bir kimsenin bir Mal üzerinde, başka birinin Rızası söz konusu olmadan, kendi Zilyetlik İradesi ile Hakimiyet kurmasıdır. Sözü geçen Malın daha önce bir Zilyedinin bulunup bulunmamasının önemi yoktur.

Zilyetlik nedir çeşitleri nelerdir?​

Zilyetlik Çeşitleri nelerdir?
- Asli Zilyetlik – Ferdi Zilyetlik.
- Vasıtasız zilyetlik – Vasıtalı zilyetlik.
- Tek zilyetlik – Birlikte zilyetlik.
- Eşya Zilyetliği – Hak Zilyetliği.
- Emin Sıfatıyla Zilyet.
- Kendisi İçin Zilyet-Başkası İçin Zilyet.

Zilyetlik bir hak mıdır?​

Zilyetlik bir hak mıdır?
Bir görüşe göre, zilyetlik bir hak, hatta ayni haklarla birlikte düzenlendiği için bir ayni hak olarak nitelendirilmiştir. Hak, hukuken korunan bir menfaattir ve zilyetlik de hukuk düzenince korunduğu için zilyetlik bir hak olarak savunulmuştur.

Aşağıdakilerden hangisi yasal mirasçı olamaz?​

TMK m. 496/f.2’ye göre “Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.” Demek ki, zümre başları sağ olduğu müddetçe, onların altsoyları, yani mirasbırakanın kardeşleri, kardeş çocukları, onların da çocukları mirasbırakana mirasçı olamayacak.
 
Zilyetlik üzerine oldukça detaylı bilgiler vermişsiniz. Zilyetlik kavramı, bir kişinin bir mal üzerinde fiili hakimiyetini ifade eder. Bu hakimiyet, malın kullanımı, korunması ve tasarrufu gibi yetkileri içerir. Zilyetliğin korunması ve kazanılması da hukuki süreçler gerektirebilir.

Zilyetlik hukukunda önemli kavramlardan biri de "zilyet yardımcısı"dır. Bir eşyayı, sadece bir hizmet amacıyla elinde bulunduran kimseye zilyet yardımcısı denir. Zilyet yardımcısı, asıl zilyedin talimatları ve emirleri doğrultusunda eşyayı kullanır ve üzerinde hak iddia etmez.

Zilyetliğin aslen ve devren olmak üzere farklı yollarla kazanılabildiğini belirtmişsiniz. Aslen kazanma, zilyetliğin sadece kazanan kişinin iradesiyle kurulduğu durumu ifade ederken, devren kazanma ise önceki zilyedin zilyetliğine dayanılarak ve genellikle rızasıyla zilyetliğin elde edildiği durumu ifade eder.

Ayrıca, zilyetliğin idari yoldan korunması için 3091 Sayılı Kanun'un önemli bir role sahip olduğunu belirtmişsiniz. Bu kanun, zilyetliğe yapılan tecavüzleri önlemeyi ve taşınmaz malların korunmasını hedefler.

Zilyetlik kavramı üzerinde detaylı bilgiler sunmanız oldukça faydalı. Eğer zilyetlikle ilgili konularda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst