- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir sanayi tesisinin kuruluş yeri belirlenirken nelere dikkat edilir?
Kuruluş yeri seçimini etkileyen önemli faktörlerden birisi de, hammadde ve yardımcı maddeye yakınlık ve bunların tedarik olanağıdır. Hammadde, fiziki ve kimyasal nitelikler yönünden uygun olmalı, sürekli olarak tedarik edilebilmeli, fiyatı elverişli olmalı ve iyi bir ulaştırma sisteminin yakınında bulunmalıdır.İşletmenin kuruluş yeri seçimine etki eden faktörler nelerdir?
Kuruluş yeri seçimini etkileyen, işgücü, pazarlama, hammadde, enerji, su ihtiyacı, iklim şartları, inşaat maliyeti, çevre kirliliği, kamu politikalarının durumu, ulaştırma olanakları, arazi maliyeti gibi faktörler incelenmiştir.
Kuruluş yeri seçimi hangi etüt basamağında değerlendirilir?
İşte kısaca değinilen bu tür çalışmalara yapılabilirlik araştırması (fizibilite etüdü veya ön proje etüdü) denir.
Bir işletmenin kuruluş yeri nasıl tanımlanabilir?
Kuruluş yeri; bir işletmenin tedarik, üretim, depolama ve dağıtım gibi temel fonksiyonlarını ve ömrü boyunca bunlara bağlı ekonomik amaçlarını gerçekleştirebileceği en uygun coğrafi yer olarak tanımlanmaktadır (Aytekin ve Kaygın, 2005:214; Korkut vd. 2010:32).Kuruluş yeri teorileri nelerdir?
(Location theory) Maliyetleri minimuma indirmek için endüstrilerin piyasaya yakın yerlere mi yoksa kaynakların bulunduğu yerlere mi kurulması gerektiğini inceleyen teori. Kuruluş yeri teorisinin öncüleri Von Thünen ve Max Weber’dir.
Kuruluş yeri seçiminin girişimciler açısından önemi nedir?
* İşletmede kuruluş yeri seçiminin optimum koşullarda yapılmasının nedeni kaynak israfının önüne geçmek, kaynak kullanımında etkinliği sağlamak ve düşük maliyetle çalışıp daha fazla kar elde etmektir. Bir ülke ekonomisinin gelişmişlik düzeyi kuruluş yerini belirleyen önemli bir faktördür.
Kuruluş yeri ne demek?
Kuruluş yeri, işletmelerin faaliyetlerini gerçekleştirdiği coğrafi konumu ifade eder. çıkaran durumlar: – Yeni bir işletme kurulması, – Müşterilerin coğrafi olarak yer değiştirmesi, – İşletmenin büyümesi, – Üretim girdilerinde meydana gelen değişimler, – Doğal afetler, – Yasalar.Kuruluş yeri teorilerinin başlangıcı nedir?
Çimento ve şeker üreten işletmeler genellikle hangi kuruluş yeri etkenine önem verirler?
Çimento, şeker, kâğıt hamuru üreten ve bıçkı işletmeleri gibi enerji gereksinimi fazla olan işletmeler ucuz su ve elektrik enerjisi elde edilebilen akarsu dolaylarında kurulurlar. Kömür enerjisinin çok kullanıldığı işletmelerin kömür madenleri yakınında kurulduğuna rastlanır.
Firmaların kuruluş yeri kararını belirleyen temel faktörler nelerdir?
Günümüzde bir işletmenin kuruluş yeri seçiminde hangi etkenler dikkate alınmalıdır?Kuruluş yeri bir yandan en uygun fiyat ve miktarda hammadde, işgücü temini sağlayacak diğer yandan da en düşük maliyetle dağıtım gerçekleştirebilecek; sonuç olarak işletmenin kârını maksimuma getirecek bir yer olmalıdır.
Kuruluş yerinin seçimini etkileyen faktörlerden karşılaştırmalı yöntemler nelerdir?
Ekonomik Faktörler. • Hammadde, enerji, işçilik v.b. gibi faktörler bu.
Herhangi bir kuruluşun işletme olarak kabul edilmesi için gerekli şartlar nelerdir?
İŞLETMENİN KURULUŞ AŞAMALARI2 işletme kuruluş yer seçimini değerlendirme kriterleri nelerdir?
Kuruluş yeri çalışmalarını değerlendirme ölçütleri aşağıdaki gibi sayılabilir:
Kuruluş yeri seçiminde kullanılan en kolay ve en yaygın yöntem nedir?
Kuruluş yeri üçgeni oldukça basit bir yaklaşımdır. Burada bir fabrikanın kurulabileceği 3 adet aday kuruluş yeri ve bir adet tüketim merkezi vardır. Cebirsel hesaplamalar sonucu aday kuruluş yerlerinden optimum olanı (optimum kuruluş yeri), tüketim merkezine ulaştırma maliyetleri en düşük olan yer olarak seçilmektedir.
Kuruluş yeri seçimi nedir?
üzerinde hangi yerde (arsa) kurulacağının belirlenmesi işlemine kuruluş yeri seçimi denir. mal veya hizmet sunacağını ve hangi pazarın içinde rekabet edeceğini belirlemiştir. hizmet verilen yere göre ulaştırma maliyetleri (hammaddenin gelmesi ve tamamlanmış ürünün dağıtımı) satış fiyatının %25 ini oluşturabilir.Politik faktörler nelerdir?
Politik ve yasal çevre unsurlarını, ülkenin politik yapısı ve siyasi istikrarı, vergi oranları, kotalar, rekabet ve tüketici haklarına ilişkin yasal düzenlemeler ve üretim, Ar-Ge, yatırım teşvikleri gibi faktörler oluşturmaktadır.