Bir saglik isletmesi neden maliyet analizi yapar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bir sağlık işletmesi neden maliyet analizi yapar?​

Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde sınırlı olan kaynakların etkili kullanımı vazgeçilmez bir amaçtır. Sağlık işletmelerinde verimliliğin artırılması için maliyetlerin etkin bir araç olarak kullanılabilmesi, maliyetlerin saptanabilir ve denetlenebilir olması ile gerçekleştirilebilir.

Bir hastane kurmak ne kadar?​

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Haziran 2016’da yayınlanan “Özel hastane Ön Fizibilite Raporu”na göre 150 yataklı tam donanımlı bir özel hastanenin sabit yatırım tutarı 40.498.587 TL olarak hesaplanmıştır (5). Bu durumda 1 yatağın maliyeti 269.991 TL’dir.
Döner sermaye kalemleri nelerdir?
Döner sermaye unsurları; mamuller, yarı mamuller, hammaddeler, yardımcı maddeler, banka ve kasadaki paralar, kısa süreli (vadesi bir yıldan az) alacaklar, alacak senetleri, peşin ödenmiş giderler vb. gibi kalemlerden oluşur.
Yönetim giderleri Nelerdir?
770. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ : Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin giderleri bu hesaba borç kaydedilir.

Ilaç ve sarf malzemeleri hangi gider türüne girer?​

Hastanede gider çeşitleri; direkt ilk madde ve malzeme giderleri, direkt personel giderleri ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır. Araştırma kapsamına alınan hastanenin direkt ilk madde ve malzeme giderleri tıbbi malzeme giderlerini ve ilaç giderlerini içermektedir.

Hastane sahibi nasıl olunur?​

Özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı’nın izniyle açılıp ruhsatlandırılıyor. Özel hastane açmak isteyenlerin, hangi tür özel hastane açacaklarını da belirten bir dilekçeyle bizzat veya mesul müdürlerince ilgili valiliğe başvurmaları gerekiyor. Özel hastane açmak isteyenler, bakanlıkça yapılan planlamaya uymak zorunda.
Okul açmak kaça mal olur?
Temel lise açmak için en az 200 bin lira gerekirken, özel okul açmak isteyen birinin ortalama 6 milyon lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Oysa özel lise eğitim ücreti ortalama 16 bin lirayı bulurken, temel liselerin ücreti 6-7 bin liradan başlıyor.

Geri