AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir roportaja nasil baslanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir röportaja nasıl başlanır?​

Örneğin; röportaj yapılan kişiyi tanımlayıcı bir giriş yapılabilir. Röportaj yapılan kişinin kim olduğu, hangi niteliklere, yeteneklere, özelliklere sahip olduğu, hangi olayları yaşadığı ya da hangi olaylara şahit olduğu anlatılarak röportaj sorularına bir geçiş sağlanabilir. Burada bir noktanın da altı çizilebilir.

Röportaja nasıl hazırlanılır?​

Bir gazeteci röportaj yapmadan önce hazırlık yapmalıdır. İlk aşama röportaj teklifi aşamasıdır. Röportaj yapılacak kişiye teklif sunulmalı, röportajın ne hakkında olduğu, nerede ve ne zaman yayınlanacağı açıklanmalıdır. Röportajın yazılı mı, sesli mi, görsel olarak mı yayınlanacağı konusunda bilgi verilmelidir.
Röportaj toplumu aydınlatma amaçlar mı?
Röportajcının amacı, konuyu çarpıtmadan belgesel olarak okuyucuya sunmak, okuyucuyu konun içinde yaşatmak, kamuoyunu aydınlatmaktır. Röportaj, tek bir yazı olabileceği gibi, aynı konuda dizi yazı da olabilir.

Röportajın özellikleri nelerdir?​

Röportaj da düşünsel plânla yazılır. İşlenen konu; toplumsal, sanatsal olay ya da olgu olmalıdır. Yazar anlattıklarının doğruluğunu; konuşma, bilgi toplama ve fotoğraflarla desteklemeli, anlattıklarını bir mantık çerçevesine oturtabilmelidir. Her anlattığı, önceki anlattıklarıyla çelişmemelidir.

Iyi bir röportaj nasıl yapılır?​

Bir Röportaj Nasıl Yapılır
- Röportaj yapacağınız kişiyi araştırmak, röportajdan önce göz önünde bulundurmanız gereken ilk faktördür.
- Yer seçimi – Genellikle onların ofisinde olur, ancak yeri seçmek size kaldıysa, röportajın niteliğine veya görüşülen kişiye bağlı olmalıdır.
- Sormak istediğiniz temel soruları önceden yazın.
Makaleye röportaj nasıl eklenir?
Röportajlara yapılan atıflar genelde görüşülen kişinin ismi ile başlar. Eğer röportaj makalenin yazarı tarafından yapılmışsa, başlık kısaca “röportaj” olabilir, tabii aynı kişi ile aynı makale için başka röportajlar yapılmamışsa. Burada da röportajı yapan kişinin isminin yazılmasına gerek yoktur.
Yani röportaj, yalnızca gözlemlerin, izlenimlerin ya da konuşmaların aktarılması değil, bunların ötesinde bir yorum ve değerlendirme yazısıdır.
Röportaj metinlerinde öyküleyici, betimleyici, öğretici ve açıklayıcı anlatım türleri kullanılabilir. Röportaj metinlerinde dil, ağırlıklı olarak göndergesel işlevde kullanılır.
Röportaj metni nedir?
Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede ‘toplamak’, ‘getirmek’ anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.

Röportaj nedir kısa bilgi?​

Bir röportaj nasıl yapılır?​

Röportaj nasıl yapılır maddeler halinde?

Bir kişiyle röportaj yaparken hangi sorular sorulur?​

Adınız-Soyadınız:

Röportaj kaynakça nasıl yazılır?​

Röportaj yaparken nelere dikkat edilmeli?
Bir röportajda konuşmacının hangi cümlelerini aynen kendi sesinden alıp yayınlayacaksın veya hangilerini seslendirerek dinleyicilere aktaracaksın. Görüşmede soracağın en temel sorun ne (ana konu ile bağlantılı soru) Konuşmacılardan hangi ifadeleri almayı bekliyorsun (konuşmacılarının konu hakkındaki bilgileri)
Bu tür röportajda, görüşülecek kişi (uzman, yönetici ya da ilgili kişi) radyo evine ya da televizyon stüdyosuna çağrılarak stüdyoda yapılır. Röportajlar içinde en sağlıklı olanı stüdyoda yapılan röportajlardır.
Bir bütün halinde bakıldığında röportaj yazısı “giriş + önemli sorular ve yanıtları + sonuç ifadesi” bölümlerinden oluşur. Röportaj yapılın kişinin kimliği ve konuyla ilgili verilecek diğer bilgiler ise genellikle röportaj ana metninin yanında ayrı kutular halinde sayfaya konulur.
Röportajın aşamaları nelerdir?
Röportaj yaparken üç aşama olduğu söylenebilir. Bunlar “röportaja hazırlık”, “röportaj” ve “röportaj sonrası” olarak sıralanabilir. Bir gazeteci röportaj yapmadan önce hazırlık yapmalıdır.

Röportajda amaç nedir?​

Röportaj çekimi nasıl yapılır?​

 
Geri
Üst