Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir rektor ne kadar maas alir?

Editör

Yeni Üye

Bir rektör ne kadar maaş alır?​

Ülkemizde görev yürüten en düşük kademedeki rektör maaşı güncel olarak 14.617 TL’dir. Bu rakam döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterir. Rektör maaşları bütün üniversitelerde aynıdır.

2022 akademisyen maaşları ne kadar?​

2022 akademisyen maaşları ne kadar?
Öğretim Görevlileri maaşları: 7.900 ile 8.700 TL civarındadır. Öğretim görevlileri kıdemlerine göre ve meslekteki yıllarına göre farklı ücretler alırlar.

Doç ne kadar maaş alıyor?​

Doç ne kadar maaş alıyor?
Memur olarak da sayılan Doçent vatandaşlarımız 2022 yılı itibariyle maaşları yüzde 30,5 olarak güncellenecek. Buna göre 2021’de 1. kademe bir doçentlerin aldığı 8674 TL, ocak ayı 2022 yılında 11319 TL’ye çıkarılacak.

Üniversite hocalarına ne ad verilir?​

Yükseköğretim kurumları ile beraber üniversitelerde eğitim veren ve araştırma gerçekleştiren öğretmenlere akademisyen denir.

Rektör olmak için ne gerekiyor?​

Rektör olmak için ne gerekiyor?
Rektör olmak için 657 sayılı kanundaki genel şartları taşımak, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve 5 yıl tecrübe şartını taşımak yeterli olacak.”

Öğretim görevlisi maaş karşılığı kaç saat derse girer?​

Öğretim görevlisi maaş karşılığı kaç saat derse girer?
Madde 1- Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir.

Akademisyen olmak kolay mı?​

Akademisyen olmak kolay değil, iyi bir akademisyen olmak hiç kolay değil. Lisans ve yüksek lisansımı yaptığım üniversite/bölüm oldukça iyi akademik çalışmaları olan ve öğrencileri bilime, araştırmaya, üretmeye teşvik eden hocalar barındırıyor. Hatta uluslararası ülkemizi temsil edip birinci olan projeler çıktı.

Üniversite hocası nasıl olunur?​

Üniversite hocası nasıl olunur?
Öğretim görevlisi olmak için lisans mezuniyetinden sonra Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) ve Akademik Personel girme şartı bulunur. ALES sınavında başarılı olduktan sonra görev alınmak istediğiniz üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmeniz gerekir.

Doçent olmak için kaç yıl?​

Doçent olmak için kaç yıl?
Kişilerin doçentlik unvanına sahip olması gerekmektedir ve en az beş sene ana dalında çalışmış olması gerekmektedir.

Üniversite Dekanı ne demek?​

Dekan, bir üniversiteye bağlı olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunan herhangi bir fakültenin yönetiminden sorumlu olan en üst düzey kişiye denir.

Ünide hocaya nasıl hitap edilir?​

Ünide hocaya nasıl hitap edilir?
Hocanın unvanını ve soyadını kullanarak bir selamlamayla başla.
- Hocanın doktorası olup olmadığından emin değilsen ona “Profesör Yılmaz” olarak hitap edebilirsin.
- Hocayla kişisel etkileşimlerin varsa “Merhaba Yılmaz Hocam” gibi biraz daha resmi olmayan bir selamlama kullanabilirsin.

Rektör Adayı Nasıl Olunur?​

Rektör Adayı Nasıl Olunur?
Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oy veren öğretim üyeleri oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır olması aranır. Çoğunluk sağlanamadığı taktirde toplantı kırksekiz saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçim yapılır.

Rektörlerin maaşları ülkemizde 14.617 TL'den başlayarak döner sermaye ve kademeye bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Tüm üniversitelerde rektör maaşları aynıdır. 2022 yılında öğretim görevlilerinin maaşları genellikle 7.900 ile 8.700 TL civarında olmaktadır, fakat bu miktar kıdem ve mesleki deneyime göre değişiklik gösterebilir. Doçentler ise 2022 yılı itibariyle maaşlarında %30,5 bir artış beklenmektedir.

Unvanlarına göre Üniversite hocalarına "akademisyen" denilmektedir. Rektör olmak isteyenlerin 657 sayılı kanunda belirtilen genel şartları taşımaları, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunu olmaları ve 5 yıl tecrübeye sahip olmaları gerekmektedir. Öğretim görevlileri maaş karşılığı haftalık 12 saat ders verirken, öğretim üyeleri için bu süre 10 saattir.

Akademisyen olmak kolay bir süreç değildir. İyi bir akademisyen olmak için yüksek öğrenim düzeyine sahip olmanın yanı sıra kaliteli araştırmalar yapmak, öğrencileri teşvik etmek ve uluslararası alanda prestijli projelerde yer almak gerekmektedir. Üniversite hocası olmak için ise lisans mezunu olup, ALES sınavında başarılı olmak ve ardından üniversitenin düzenlediği sözlü mülakata katılmak gerekmektedir. Doçent olabilmek için ise en az beş yıl ana dalında çalışmış olmak gerekmektedir.

Üniversite dekanı, bir üniversiteye bağlı fakültenin yönetiminden sorumlu en üst düzey kişidir. Üniversitede hocaya hitap ederken, genelde unvanıyla ve soyadıyla hitap etmek uygun bir yaklaşımdır. Eğer hocanın doktora unvanı hakkında emin değilseniz, "Profesör" unvanını da kullanabilirsiniz. Özellikle kişisel ilişkileriniz varsa biraz daha samimi bir şekilde "Hocam" şeklinde hitap edebilirsiniz.

Rektör adayı olabilmek için seçimler gizli oyla yapılır. Oy veren öğretim üyeleri, oy pusulasına sadece bir adayın ismini yazabilir. Toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa toplantı 48 saat ertelendikten sonra seçim sadece hazır bulunanlar arasında yapılır. Doğru ve sağlıklı bilgi alışverişi için deneyimli bir danışmanla görüşmek her zaman faydalı olabilir.

Geri