AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir ravinin guvenilir ravilere muhalif rivayetlerine ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir ravinin güvenilir ravilere muhalif rivayetlerine ne denir?​

Yine III. (IX.) yüzyılda bazı muhaddisler ve özellikle Ebû Îsâ et-Tirmizî, sika veya zayıf râvilerin kendilerinden daha güvenilir râvilere muhalif olarak rivayet ettikleri hadisler hakkında “gayr-i mahfûz” tabirine yer vermiştir (Nûreddin Itr, s. 88).

Mefhûmu l Muhâlefe nedir?​

Bu kullanıma göre lafızdan mefhûm olarak anlaşılan ya mantûka olumluluk veya olumsuzluk açısından uygundur ya da bu açılardan uygun olmayıp aksidir. Uygun olana mefhûmu’l-muvâfaka, aksi olana ise mefhûmu’l-muhâlefe denir.

Mefhumu sıfat ne demek?​

Mefhumu sıfat ne demek?
b. Mefhum: Lafzın kelamda zikredilmeyenin (meskût anh) hükmüne delâlet etmesidir.

Kuranın mefhumu ne demek?​

Dilimizde kullanılan kelimelerden biri mefhum Arapça kökenlidir. Arapçada “fehm” kelimesinden türetilmiştir. Fehm, anlam itibariye “anlayış” demektir. Mevhum ise, insanın bir konuyu anlama ve kavrama şeklidir.

Mutabi şahid ne demek?​

Araştırma sonucu bulunan aynı lafızlı veya benzer anlamlı rivayete mütâbi’ / tâbi’ yahut şâhid denildiği gibi rivayet lafız ve mâna olarak aynı ise ikinci rivayete mütâbi’, yalnız anlam açısından aynı ise şâhid de denmiştir. Mütâbi’ kelimesi, araştırma sonucunda tesbit edilen hadisin râvisini de ifade eder.

Münkerul hadis ne demek?​

Münkerul hadis ne demek?
198/813) ile başlayan münker hadis tanımı, İbn Hacer’in (ö. 852/1449) “münker hadis: zayıf râvînin sıka râvîlere muhalif olarak rivâyet ettiği hadistir” şeklinde yaptığı tanımıyla son şeklini almıştır.

Iktiza delaleti ne demek?​

İktizanın Delaleti; “sözün; aklen yahut şer’an doğru olması için takdir edilmesi gerekli olan manaya delaletidir” şeklinde tarif edilmiştir. Bu tür delalete “iktizânın delaleti” denmiştir. Çünkü, sözün doğru olması bu takdir edilen manayı gerektirmekte ve çağrıştırmaktadır.

Zaman mefhumu ne demek?​

Zaman mevhumu, zaman kavramı demektir. Kelimenin ”zaman mefhumu” şeklindeki kullanımı da yaygındır.

Ibarenin delaleti ne demek?​

Ibarenin delaleti ne demek?
a- Lafzın luikme delaleti (ifade ettiği hüküm), bazen lafızla amaçlanmış olabilir; bazen de amaçlanmamış olabilir. Eğer lafız, bu hükme delalet ediyor, bu hüküm de amaçlanmışsa ve o hüküm için de söylenmişse, bu “ibarenin delaleti”dir. “Nassın ibaresi” olarak da isimlendirilir.

Müdelles hadis ne demek kısaca?​

Şeyh ile görüştüğü bilinen râvinin ondan işitmeden rivayet ettiği hadise müdelles, şeyhle aynı asırda yaşamakla birlikte onunla görüştüğü bilinmeyen râvinin şeyhten rivayet ettiği hadise mürsel-i hafî denir (Nüzhetü’n-naẓar, s. 82-83).

Mustahrec hadis ne demek?​

Sözlükte “çıkarmak” anlamına gelen istihrâc kelimesi, terim olarak “bir hadis kitabındaki bütün rivayetleri bir müellifin kendisine ulaşan başka senedlerle rivayet etmesi” demektir. Bu hadislerin toplandığı kitaba müstahrec, bu işi yapan müellife de müstahric denmektedir.

Hasen hadis ne demektir?​

Hasen hadis ne demektir?
Tirmizî’ye göre hasen hadis, isnadında yalan söylemekle itham edilmiş bir râvi bulunmayan, şâz olmayan ve benzeri başka tariklerden rivayet edilen hadistir.
 
**Bir ravinin güvenilir ravilere muhalif rivayetlerine ne denir?**

Bu durumda, muhaddisler ve özellikle Ebû Îsâ et-Tirmizî'nin ifade ettiği gibi, sika veya zayıf râvilerin kendilerinden daha güvenilir râvilere muhalif olarak rivayet ettikleri hadisler için "gayr-i mahfûz" terimi kullanılmaktadır. Bu tür durumlarda, rivayet edilen hadislerin güvenirliliği konusunda daha dikkatli ve eleştirel bir yaklaşım gerekebilir.

**Mefhûmu l Muhâlefe nedir?**

"Mefhûmu l Muhâlefe", bir ibarenin anlatmak istediğiyle aksi anlam arasındaki ilişkiyi ifade eden bir terimdir. Lafızdan anlam çıkarılması durumunda, uygun olan anlama "mefhûmu’l-muvâfaka" denirken, tersine anlam çıkarılması durumunda ise "mefhûmu’l-muhâlefe" kullanılır.

**Mefhumu sıfat ne demek?**

Mefhumu sıfat terimi, kelimenin anlam bakımından zikredilmeyen başka bir şeye (meskût anh) işaret etmesini ifade eder. Yani, bir kavramın kelime ya da ifade olarak zikredilmeyen özelliklerine veya hükümlerine atıfta bulunması durumunu ifade eder.

**Kuranın mefhumu ne demek?**

"Mefhum" kelimesi Arapça kökenli olup, anlam itibariyle "anlayış"ı ifade etmektedir. "Kuranın mefhumu" ifadesi, Kuran'ın anlaşılma şekli veya içerdiği mesajları kavrama biçimini ifade etmektedir.

**Mutabi şahid ne demek?**

"Mutabi şahid" veya "şâhid" terimleri, araştırma sonucu bulunan aynı lafızlı veya benzer anlamlı rivayete atıfta bulunur. Eğer rivayet lafzı ve mânâ olarak aynı ise "mutâbi'", yalnız anlam açısından aynı ise "şâhid" terimleri kullanılmaktadır.

**Münkerul hadis ne demek?**

Münkerul hadis, İbn Hacer'in tanımıyla zayıf bir râvinin sıka râvîlere muhalif olarak rivayet ettiği hadisler için kullanılan bir terimdir. Bu tür hadislerin güvenilirliği konusunda eleştirel bir yaklaşım gerekebilir.

**Iktiza delaleti ne demek?**

"Iktizanın delaleti", sözün doğru olması için belirli bir manayı gerektirmesi durumunu ifade eder. Yani, bir sözün anlamı doğru ise, o doğruluğu gerektirmesi yönüyle "iktiza delaleti" denir.

**Zaman mefhumu ne demek?**

"Zaman mefhumu", zamana ilişkin kavramları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Kelimenin "zaman mefhumu" olarak kullanılması, zamanla ilgili anlamları ifade etmektedir.

**Ibarenin delaleti ne demek?**

"Ibarenin delaleti" terimi, bir lafzın ya da ifadenin belirli bir hükme işaret etmesi durumunu ifade eder. Eğer bir lafız ya da ifade belirli bir hükme işaret ediyorsa ve bu hüküm belirli bir amaca hizmet ediyorsa, buna "ibarenin delaleti" adı verilir.

**Müdelles hadis ne demek kısaca?**

Müdelles hadis, bir râvinin şeyhle görüşmediği fakat aynı asırda yaşadığı bir başka râvi aracılığıyla rivayet ettiği hadise denir. Bu durumda, râvinin şeyh ile temasının olmaması müdelles hadisin karakteristik bir özelliğidir.

**Mustahrec hadis ne demek?**

"Mustahrec hadis", bir hadis kitabındaki rivayetlerin, müellifin başka kaynaklardan derlediği senelerle birlikte verildiği hadis kitaplarına denir. Bu tür hadislerin toplandığı kitaba "müstahrec", bu işi yapan müellife de "müstahric" denir.

**Hasen hadis ne demektir?**

Hasen hadis, isnadında yalan bulunmayan, şâz olmayan ve benzeri başka tariklerden rivayet edilen hadislere denir. Tirmizî'ye göre hasen hadis, güvenilirliği daha yüksek bir kategoriye atan hadislerden biridir.
 
Geri
Üst