AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir patent nereden alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir patent nereden alınır?​

Patent; başvurusu yapılan ve tescili talep edilen ilgili ülkelerin yetkili resmi Patent Dairelerinden alınır. Türkiye’de ise Patent Tescil Belgesi Türk Patent Enstitüsü tarafından verilmektedir.

Marka tescilini kimler yapabilir?​

Marka tescilini kimler yapabilir?
Kimler Marka Tescil Başvurusu Yapabilir? Türkiye’de yerleşik bulunan ticari faaliyette bulunan herkes marka tescil başvurusu yapabilir. Ayrıca Türkiye’de yerleşik Paris sözleşmesi taraf olan ülkelerden gerçek veya tüzel kişiler de marka başvurusu hakkına sahiptir.

Bir buluşun patent alabilmesi için gerekli kriterler nelerdir?​

Bir buluşun patent kapsamında tescil edilebilmesi ve korunabilmesi için sanayiye uygulanabilir olması, başka bir deyişle ekonomik olarak kullanılabilir ve değeri olması gerekmektedir.

Marka isim hakkı nasıl alınır?​

Marka isim hakkı nasıl alınır?
Firmalar ve ya kişiler marka tescili yaptırırken öncelikle Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaparlar. Bunun için tüm belgelerin de eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Belgeler Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilir. Bu süreden itibaren başvuru kesinlik kazanır ve marka unvanı koruma altına alınır.

Marka isim hakkı nereden alınır?​

İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.

Patent nereden alınır kısa bilgi?​

Patent nereden alınır kısa bilgi?
Patent / Faydalı Model başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılır. Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK), Sanayi ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı özerk bir kuruluştur. Buraya yapılacak olan başvurular, kurumun yetkili kıldığı vekilleri aracılığıyla ya da başvuru sahibinin kendisi tarafından doğrudan yapılabilinir.

Marka Tescil Belgesi nasıl alınır?​

Marka tescili olmazsa ne olur?​

Marka tescili olmazsa ne olur?
Tescilli bir marka veya henüz tescil edilmemiş bir marka başvurusu lisans, devir, miras yolu ile intikal, rehin, teminat, haciz veya diğer hukuki işlemlere konu olabilir. Lisans: Marka hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilmektedir.

Patent için gerekli kriterler nelerdir?​

Patent Alma Koşulları Nelerdir?
- Geliştirmenin dünyada Yeni Olması
- Sanayide Kullanılabilir Özelliğinde Olması
- Buluş Basamağına Sahip Olması

Hangi ürünler için patent alınır?​

Hangi ürünler için patent alınır?
Patent başvuru sürecinde buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanır olup olmadığı resmi otoriteler tarafından araştırılarak incelenmektedir. Sonunda ise sadece yeni ve buluş özelliği taşıyan ve sanayiye uygulanabilir olan teknik geliştirmelere patent verilmektedir.
 
Patent, bir buluşun tescili ve korunması için başvuruda bulunulan ülkenin yetkili resmi Patent Dairesinden alınır. Türkiye'de Patent Tescil Belgesi Türk Patent Enstitüsü tarafından verilmektedir. Bu belge, buluşun sahibine buluşunun kullanım hakkı sağlar ve koruma altına alır.

Marka tescili ise Türkiye'de yerleşik ticari faaliyette bulunan herkes tarafından yapılabilir. Ayrıca, Türkiye'de yerleşik olan Paris Sözleşmesi tarafı ülkelerden gerçek veya tüzel kişiler de marka tescili başvurusunda bulunabilirler.

Bir buluşun patent alabilmesi için bazı temel kriterler vardır. Bunlar arasında buluşun sanayide uygulanabilir olması, yani ekonomik olarak kullanılabilir ve değerli olması gerekliliği bulunmaktadır. Patent alınabilmesi için buluşun yeni, sanayide kullanılabilir ve buluş basamağına sahip olması önemlidir.

Marka isim hakkı almak için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum markanın tescil edilip edilemeyeceğini inceler ve sonuçlandırır. Tescil edilen marka, koruma altına alındığı için marka sahibinin hakları güvence altına alınmış olur.

Patent başvuruları da Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılır. Bu kurum, Sanayi ve Çalışma Bakanlığı'na bağlı bir özerk kuruluştur. Başvurular, kurumun yetkilendirdiği vekiller aracılığıyla ya da başvuru sahibinin kendisi tarafından doğrudan yapılabilir.

Marka tescili yapmamak durumunda, marka hakkı sahibi belirli hakları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Tescilsiz bir marka lisanslanabilir, devredilebilir, miras yoluyla intikal edebilir ancak tescilli bir marka kadar koruma altında olmaz.

Son olarak, patent alınabilir ürünler buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini karşılamalıdır. Resmi otoritelerce incelendikten sonra sadece yeni ve sanayide uygulanabilir olan buluşlara patent verilmektedir.
 
Geri
Üst