AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir ogrenci neden kopya ceker?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Bir öğrenci neden kopya çeker?​

Bu soruya çok farklı cevaplar vermek mümkündür. Ancak, yarışma ve rekabete dayalı eğitim, olumsuz öğretmen tutumları, ezbere dayalı öğretim, kopyanın yanlış olabileceğini anlayamama, çalışma alışkanlığının kazanılmamış olması, kişilik bozuklukları gibi etkenler kopya çekmeye yol açan başlıca nedenlerdir.

Kopya çekmek kul hakkına girer mi?​

Cevap: Her günahın, bir Allah hakkı, bir de kul hakkı vardır. Müsabaka imtihanında kopya çekmekle kul hakkı geçer. Bağıl sistemde veya çan eğrisinde birinin notu, bütün sınıfa tesir etmektedir.
1.Kopya çekme gibi hak edilmeyen yollardan kazanılanlar kişinin kendisine olan saygısını azaltır. Günümüzde eğitim kurumlarında öğretim kalitesi arttırılmaya çalışılırken etik olmayan bir yöntem olan kopya çekme davranışının önüne geçilememektedir.
Kopya yüzünden disipline gidilir mi?
13.01.1985 tarihli 18634 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği m. 9/m’ye göre, sınavlarda kopya yapmak veya yaptırmak veya bunlara teşebbüs etmek eylemleri yükseköğretim kurumundan bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin …
Kopya çekmek ne demek?
muhtelif nedenlerle calisilamayan ya da nedensiz calisilmayan sinavdan zayif almaktan kurtulmak icin yapilan eylem. yakalananlar kader kurbani olarak nitelendirilir.

Uzaktan eğitimde kopya çekmek günah mi?​

Betten, “Bir öğrencinin uzaktan eğitimde kopya çekmesi günah mıdır?” diye sordu. Hatipoğlu ise “Kopya her ortamda, her durumda diğer kişilerin kul hakkına girmek olur” yanıtını verdi.

Sınavda kopya çekince ne olur?​

Sınavda kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı, Yönetim Kurulu kararıyla iptal edilecek. Bu aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle Başkanlık tarafından yapılan hiçbir sınava aday olarak başvuramayacak ve giremeyecek.
ışığınızı iyi ayarlayın. oturduğunuz sırayı ilk günden kirletin. üzerine resimler yazılar yazın. aralarda kopya yazabileceğiniz boşluklar bırakmayı unutmayın. yapılmaması gerekenler. sınav sırasında her zaman oturduğunuz sırayı tercih edin.
Uzaktan eğitimde kopya caiz mi?
Nihat Hatipoğlu cevap verdi… Covid’den dolayı seyircisiz bir şekilde Zoom üzerinden iftar ve sahur programı yapan Prof. Dr. Betten, “Bir öğrencinin uzaktan eğitimde kopya çekmesi günah mıdır?” diye sorunca Hatipoğlu “Kopya her ortamda, her durumda diğer kişilerin kul hakkına girmek olur” cevabını verdi.
Lisede kopya çekersen ne olur?
YÖK tarafından belirlenen kurallara göre kopya cezası kınama ve uzaklaştırma cezasıdır. Bir öğrenciye en fazla 6 aya kadar uzaklaştırma cezası verebilir.

Ancak yarışma ve rekabete dayalı eğitim, öğretmen tutumları, ezbereye dayalı öğretim, kopyanın yanlış olabileceğini anlayamama, çalışma alışkanlığının kazanılmamış olması, kişilik bozuklukları gibi etkenler kopya çekmeye yol açan başlıca etkenlerdir.

Kopya çeken öğrenciye nasıl davranılmalı?​

“Sınavda kopya çeken öğrenciye nasıl davranılmalıdır” sorusuna, öğrencilerin yüzde 52.3’ü “Sözlü olarak uyarmalı, kopya çekmeyi önleyecek önlemler almalı”, yüzde 19.4’ü “Kağıda işaret koyup sınava devam etmesine izin vermeli”, yüzde 10’u “görmezlikten gelmeli”, yüzde 10’u “sınavdan çıkarmalı ancak disipline vermemeli”.

Kopya ile işe girenin kazancı haram mı?​

Esas itibarıyla haram yoldan elde edilen pek çok kazanç ve menfaatte kul hakkı ve zulüm mutlaka vardır. Arkadaşının izni olmadan eşyalarını kullanan ya da kopya çekerek sınıfını geçen öğrencinin kazancı haramdır ve kul hakkı yemiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yenilenen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre e-okul sistemini revize edecek. Buna göre, kopya çeken öğrencinin ders puanı alanına “K” kopya, mazeretsiz olarak sınava girmeyen, performans ve proje çalışmasını teslim etmeyen öğrencinin ilgili ders puan hanesine “G” yazılacak.
Kopyaya teşebbüs nedir?
Bu araçlardan birisinin kullanılması vasıtasıyla soruların bir kısmının veya tümünün cevaplandırılması kopya çekmek ve buna teşebbüs edilmesi de kopya çekmeye teşebbüs olarak tanımlanabilir.
Kopya çekene yardım etmek günah mı?
Cevap: Kopya çekmek kabahattir. Müslüman dine uyar, günah işlemez; kanuna uyar, suç işlemez. Ama talebelikte kopya çekmek kabahat olmakla beraber, hak geçmediği için bundan doğan netice dinen mahzurlu değildir.

Geri