AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir meslek alaninda meslegin gerektirdigi bilgi beceri ve is aliskanliklarini is icerisinde gelistiren kisi kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi kimdir?​

c) “Çırak”, çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişiyi; d) (Değişik: 29/6/2001-4702/6 md.)

Çıraklar hangi kuruma bağlıdır?​

Aday çırak ve çıraklar, pratik eğitimlerini işyerlerinde, işyerindeki eksik kalan pratik eğitimleri ile teorik eğitimlerini mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya Bakanlıkça uygun görülen işyerlerinin eğitim birimlerinde yapar.

Mesleki eğitim Kanununun 30 maddesi nedir?​

Mesleki eğitim Kanununun 30 maddesi nedir?
“Madde 30- Özel kanunlarla belirlenen meslek alanları hariç, ustalık belgesine sahip olan veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar ile en az ön lisans mezunu olanlar alanlarında bağımsız işyeri açabilir.”

Çıraklık eğitim kaç yıl sürüyor?​

Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler. Bu eğitim kalfalık sınavının verilmesiyle son bulmaktadır.

3308 sayılı kanunu hangi tarihte çıkarılmıştır?​

MADDE 1- 19/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (ö), (p) ve (r) bentleri eklenmiştir.

Iş yeri açma belgesi olan ustalık belgesi yerine geçer mi?​

Iş yeri açma belgesi olan ustalık belgesi yerine geçer mi?
Mesleki yeterlilik belgesi diploma yerine de geçerli sayılmaz. Fakat Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilirler.
Muafiyet tablosu ne demek?​
Ustalık belgesi veya diplomalardan hangilerinin belge zorunluluğu kapsamında muaf sayılacağına ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı ile yürütülen çalışmalar sonucunda aşağıdaki bağlantıda yer alan “Muafiyet Tablosu” oluşturulmuştur.
 
Meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi, çırak olarak adlandırılmaktadır. Çırak, bir meslek alanında çıraklık sözleşmesi esaslarına göre belirlenen işyerlerinde çalışarak mesleki bilgi ve becerilerini kazanır. Çıraklar, hem işyerinde pratik eğitimlerini gerçekleştirirler hem de mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya Bakanlıkça uygun görülen işyerlerinin eğitim birimlerinde teorik eğitim alırlar.

Çıraklar, mesleklerin özelliğine göre belirlenen süre (genellikle 2-4 yıl arası) boyunca çıraklık eğitimini tamamlarlar. Haftada bir gün teorik eğitim gördükten sonra kalfalık sınavına girerek eğitimlerini tamamlarlar. Çıraklık eğitimi sonunda ustalık belgesine sahip olan veya en az ön lisans mezunu olan bireyler, kendi alanlarında bağımsız işyeri açabilirler.

Öte yandan, çıraklık eğitimi süresince alınan eğitim ve ustalık belgesi iş yeri açma belgesi yerine geçmez. Ancak, kalfalık ve ustalık belgesi alan kişiler, telafi dersleri alarak lise diploması elde edebilirler. Mesleki yeterlilik belgesi de diploma yerine geçerli sayılmaz.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 19 Haziran 1986 tarihinde çıkarılmıştır. Kanun, mesleki eğitim alanında birçok düzenlemeyi içermektedir.

Son olarak, ustalık belgesi veya diploma sahiplerinin muafiyet tablosu, belge zorunluluğu konusunda hangi belgelerin muaf sayılacağını belirlemek üzere Millî Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Bu tablo, belirlenen kriterlere göre belge muafiyetlerini detaylı bir şekilde açıklamaktadır.
 
Geri
Üst