Bir markanin patentli olup olmadigini nasil anlariz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir markanın patentli olup olmadığını nasıl anlarız?​

İlgilendiğiniz markayı sorgulamak için https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinde yer alan formu kullanabilirsiniz. Bu formu kullanarak; marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi bir çok kriter ile arama yapabilirsiniz.

Marka tescilini kimler yapabilir?​

Kimler Marka Tescil Başvurusu Yapabilir? Türkiye’de yerleşik bulunan ticari faaliyette bulunan herkes marka tescil başvurusu yapabilir. Ayrıca Türkiye’de yerleşik Paris sözleşmesi taraf olan ülkelerden gerçek veya tüzel kişiler de marka başvurusu hakkına sahiptir.

Rüçhanlı patent ne demek?​

Rüçhanlı patent ne demek?
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.

Marka ne zaman onaylanır?​

Marka ne zaman onaylanır?
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin ‘de yayınlanır.

Marka tescili yapılmazsa ne olur?​

Hiçbir şey olmaz. Her sabah yine dükkanınızı açabilir, müşterilerinize verdiğiniz hizmeti vermeye devam edebilir, şu an yaptığınız ne varsa aynen yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak markanızı tescil ettirmeye hiç ihtiyaç yoktur.

Marka tescili olmazsa ne olur?​

Tescilli bir marka veya henüz tescil edilmemiş bir marka başvurusu lisans, devir, miras yolu ile intikal, rehin, teminat, haciz veya diğer hukuki işlemlere konu olabilir. Lisans: Marka hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilmektedir.

Marka Tescil Belgesi nasıl alınır?​

Marka Tescil Belgesi nasıl alınır?
Firmalar ve ya kişiler marka tescili yaptırırken öncelikle Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaparlar. Bunun için tüm belgelerin de eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Belgeler Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilir. Bu süreden itibaren başvuru kesinlik kazanır ve marka unvanı koruma altına alınır.

Marka patenti almak ne kadar?​

Marka patenti almak ne kadar?
Marka başvuru ücreti genellikle 250 TL olarak bilinir. Marka tescilinin ücreti ise 650 liradır. Bunun yanı sıra ek marke başvuru ücreti 250 TL ve marka yenileme ücreti ise 840 TL olarak belirlenmiştir.

Patent Erken yayın talebi nedir?​

İnceleme sonunda uygun olmayan tespitlerini bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde tamamlanmak üzere patent vekiliniz olarak bize yazı ile bildirir. Erken yayın talebi: Sizin talebiniz ile patent vekiliniz olarak, erken yayın talebinde bulunabiliriz, her ay yayınlanan Resmi Patent Bülteninde başvuru yayınlanır.

Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?​

Tescilli bir markanın aynısının veya benzerinin, marka sahibinin (hak sahibi) izni olmaksızın bir başka şahıs veya firma tarafından kullanılması halinde, marka hakkına tecavüz söz konusu olmaktadır. Bu durumda marka tescil sahibi yasal olarak hakkını koruyabilir.

Bir marka ismi nasıl olmalıdır?​

Bir marka ismi nasıl olmalıdır?
En mükemmel marka ismi nasıl bulunur?
- Benzersiz olmalı ve rakiplerden farklı olmalıdır;
- Telaffuzu, hatırlaması ve tanınması kolay olmalıdır.
- Şirket tarafından üretilen ürünlerin amacı, faydaları ve kalitesi hakkında bir fikir vermelidir.

Isim soyisim marka olur mu?​

Isim soyisim marka olur mu?
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır.

Tescilli bir markanın koruma süresi ne kadardır?​

Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.

Patent alma süreci nasıl işler?​

Patent Başvurusu yapılır. Patent Araştırma Kuruluşu belirlenir ve dosya araştırma için gönderilir. Araştırma raporunun gelmesinden sonra İncelemesiz Patent tercih edilebilir (belgenin geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yıl içerisinde başvuru sahibi ve/veya 3.şahıslarca inceleme yapılması talep edilebilir)

Marka tescil ücreti ne kadar?​

Marka tescil ücreti ne kadar?
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.

İsim hakkı almak için ne yapmalı?​

İsim hakkı almak için ne yapmalı?
İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.

En iyi marka ismi nasıl olur?​

Markanızı benzersiz kılan şeyin ne olduğunu anlamak, bir marka ismi bulmanın anahtarıdır. Rakiplerinizi iyi tanıyın, sektördeki yerinizi iyi tanımlayın ve sadece harika bir isim değil, sizin için harika olabilecek bir ismi aradığınızı unutmayın.

Giyim marka isimleri nasıl olmalı?​

Hatırlaması, hecelemesi veya yazması zor olabilecek isimleri kaldırın. Marka değeri yüksek, kulağa hoş gelen, akılda kalıcı isimleri tutun ve marka değerlerinizi hedef kitlenize iletin.

Kişi adları marka olabilir mi?​

Kişi adları marka olabilir mi?
Bu şartları sağlayan kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi marka olarak tescil edilebilir.

Güvenilir marka isim Belgesi nasıl alınır?​

Güvenilir marka isim Belgesi nasıl alınır?
Marka tescili yapmak için 2 seçeneğiniz bulunmaktır; Kendiniz TPE (Türk Patent Enstitüsü) sitesine giderek online başvuru yapabilirsiniz veya TPE’nin Marka Vekillerinden (Yetkili Patent Ofisleri) aracılığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz.

Marka tescil süreci ne kadar sürer?​

Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur.

Patent alma süreci ne kadar sürer?​

Patent Alma Süresi Ne Kadardır? İncelemeli patent başvurusu yaklaşık 30 ila 40 ay içerisinde sonuçlanır. Daha ziyade Kobi ve şahısları desteklemek amacıyla geliştirilmiş ve buluşu 10 yıl süreyle koruyan Faydalı model belge başvurusunun sonuçlanması 10 ila 12 ay arasında sürer.
 
Bir markanın patentli olup olmadığını anlamak için Türk Patent ve Marka Kurumu'nun resmi web sitesinde yer alan marka sorgulama aracını kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi çeşitli kriterlerle arama yaparak markanın patentli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Marka tescili yapmak isteyen kişiler Türkiye'de ticari faaliyette bulunan herkes başvuru yapabilir. Ayrıca Türkiye'de yerleşik olmayan ancak Paris sözleşmesi tarafı olan ülkelerden gerçek veya tüzel kişiler de marka başvurusu yapma hakkına sahiptir.

Rüçhanlı patent, bir buluşun birden fazla ülkede korunması istenmesi durumunda ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapıldığı tarihten itibaren 12 aylık bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma hakkını tanır.

Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması genellikle ortalama 8 ila 10 ay sürer. Eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları, veri girişi, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarının ardından red için bir neden bulunmadığı takdirde üç ay süre ile Resmi Marka Bülteni'nde yayınlanır.

Marka tescili yapılmadığı takdirde herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır. Ancak tescilli bir marka veya henüz tescil edilmemiş bir marka başvurusu lisans, devir, miras yoluyla intikal, rehin, teminat, haciz veya diğer hukuki işlemlere konu olabilir.

Marka tescil belgesi almak için firmalar veya bireyler önce Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunmalıdır. Tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve daha sonra Türk Patent Enstitüsü'ne teslim edilmesi gerekmektedir. Başvuru sürecinden sonra marka unvanı koruma altına alınır.

Marka patenti almak için genellikle marka başvuru ücreti 250 TL, marka tescil ücreti ise 650 TL olarak bilinir. Ayrıca ek marka başvuru ücreti 250 TL ve marka yenileme ücreti 840 TL olarak belirlenmiştir.

Patent alma süreci genellikle yaklaşık 30 ila 40 ayı bulabilir. İncelemeli patent başvurusu sonucunda belgenin geçerlilik süresi 7 yıldır ve başvuru sahibi veya üçüncü şahısların inceleme yapması talep edilebilir. Faydalı model belge başvurusunun sonuçlanması ise genellikle 10 ila 12 ay arasında sürer.
 

Benzer Konular

Geri
Üst