AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir mal veya hizmetin Satisinda satin alanin Odedigi vergiye ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir mal veya hizmetin Satisinda satin alanin Odedigi vergiye ne denir?​

Ülkemizde en önemli vergi kalemlerinden biri olan Katma Değer Vergisi (KDV) yapılan mal ve hizmet teslimlerinde; mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği dolaylı vergi türüdür. Tüketim vergisi olan KDV, 1984 yılında 3065 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir.

Vergi yükümlülüğü ne zaman başlar?​

➢ İşi bırakan basit usul gelir vergisi mükelleflerinin, gelirlerinin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olması halinde beyannamelerini izleyen yılın Şubat ayının 25’inci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermeleri gerekir.
Gerçek kişiler hangi vergiye tabidir?
Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
Hangi durumda katma değer vergisi ödenir?
KDV ne zaman beyan edilir ve ne zaman ödenir? Aylık olarak beyanname verenler, herhangi bir ayın beyannamesini ilgili ayı takip eden ayın en geç 24. günü akşamına kadar vermekle yükümlüdür. Tüketiciler ise KDV’yi halihazırda mal ya da hizmeti satın alırken malın fiyatıyla birlikte öder.

Vergi yoklaması ne zaman yapılır?​

Vergi dairesi yoklaması, kişilerin şahıs ve sermaye şirketi kurmak, başlatmak istemesi sonucunda yapıldığı gibi mükelleflerin işyerlerini kapatmak istediklerinde de yapılır. Aynı zaman da mükellefler eğer faaliyet alanlarında değişiklik veya ekleme yapmak isterse ya da adres değişikliği yapmak isterse de yapılır.

Vergi mükellefiyeti nasıl başlar?​

Vergi Usul Kanununa göre gelir vergisi mükelleflerinin ticari, sınai veya zirai bir işle fiili olarak çalışmaya başlamaları veya mesleki bilgiye ve ihtisasa dayalı bir meslek yada sanat faaliyeti ile uğraşmaları, bu kişilerin vergi mükellefi olmalarını gerektirir.
Tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur ne demek?
İlgili istisna maddelerinde bu durum ” …. kazanç istisnasının, bu kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şumulü yoktur. Yani burda şu söylenmektedir. ” Senden her ne kadar vergi almayacağımı söylesem de, sen bana bakma ben yine de bir şekilde bu vergiyi alacağım ” demektir.
Gelir Vergisi Kanununa göre dar mükellef gerçek kişiler hangi gelirleri için vergi öder?
Dar mükellef gerçek kişiler (yurt dışında yerleşik olup, dar mükellefiyet esasında vergilendirilmekte olan Türk vatandaşları dahil), ticari kazançları ve gerçek usulde tespit edilen zirai kazançları için mutlaka yıllık beyanname vereceklerdir.
Kurumlar Vergisi Kanunu gereği, kazancından Kurumlar Vergisi alınan kurumlar, yani sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler) kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır) ve iş ortaklıkları …
Kurumlar vergisini kimler öder? Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine göre sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları kurumlar vergisine tabi tutuluyor.
Doğru bir vergi beyannamesi veren yasal düzenlemelerdir.?
Kurumlar Vergisi Kanunu ve bu kanunun açıklanmasına yarayan tebliğ, sirküler, özelgeler ise temel olarak doğru bir vergi beyannamesini vermeye olanak sağlayan yasal düzenlemelerdir. Bu çalışmamızda mükelleflerin doğru bir vergi beyannamesi vermeleri için dikkat etmeleri gereken hususların neler olduğu makalemizin konusunu teşkil etmektedir.
Kurumlar vergisi beyannamesi, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir.?
Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir.

Etiketler: beyanname, vergi, mali kar, vergi mahsubu, vergi?​

Anahtar Kelimeler: Kurumlar vergisi beyanı, beyanname, diğer indirim ve istisnalar, zarar mahsubu, vergi mahsubu, ticari kar, mali kar. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Beyan Esası” başlıklı 14. maddesine göre, ” (8) Beyannamelerin şekil, içerik ve ekleri Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Hangi kurumlar vergisi mükelleflerinin ödenmesi gereken vergi?​

Bu makalede, ödenmesi gereken verginin doğru hesaplanması ve mükelleflerin vergi cezalarıyla karşılaşmaması için kurumlar vergisi mükelleflerinin kurumlar vergisi beyannamesinde bulunan ve özelikle dikkat edilmesi gereken tablo ve satırlar üzerinde durulacak olup kanun sistematiği doğrultusunda değerlendirilecektir.
 

Similar threads

Geri
Üst