AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir makalede en az kac kaynak olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir makalede en az kaç kaynak olmalı?​

Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans).

Referans olması ne demek?​

Referans ne demek, kısaca… Referans, sizi tanıyan ve hakkınızda bilgi sahibi olan; çalışma şeklinize ve iş disiplininize hakim kişilere verilen isimdir. İşe alımlarda referans istenmesinin en önemli nedenlerinden biri kişisel özelliklerinizin nasıl olduğunu öğrenmek değil nasıl bir çalışan olduğunuzu anlamaktır.
Referans nasıl yapılır?​
Ancak referans gösterme temel olarak iki farklı biçimde yapılır. Ya bu bilginin yer aldığı cümlelerin sonunda parantez içerisinde verilir (buna yazar-tarih yöntemi de denir). Ya da yine bu cümlelerin sonuna sayı verilerek sayfanın altında dipnot biçiminde verilir (buna nümerik yöntem de denir).

Sonuç ve öneriler bölümü nasıl yazılır?​

Sonuç ve öneriler bölümü nasıl yazılır?
Öneriler
- “Ne olacak?” sorusunu yanıtlayın. Okuyuculara bu çalışmanın neden önemli olduğunu açıklayın.
- Sentez yapın, özet değil! Makalenizde yer alan bilgileri, tekrar tekrar sunulan veriler haline getirmeye kalkışmayın.
- Okuyucularınızı yeniden yönlendirin.
- Yeni bir anlam kazandırın.

Bir makale en az kaç sayfa olmalıdır?​

Bir makale en az kaç sayfa olmalıdır?
Makale biçimi Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) – sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa – civarında olmalıdır.

Makale yüzde kaç alıntı?​

Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kaynak göstermeksizin başka metinlerle benzerlik %15 oranını geçmemelidir. %10 ile %30 arasındaki oranlarda yazarla iletişim kurularak durumun düzeltilmesi rica edilebilir.

Referans kimler olabilir?​

Kimler referans gösterilir? Eskiden çalıştığınız iş yerinde mümkünse üst düzey yöneticiler ve müdürler en etkili referansların başında geliyor. Bunun yanı sıra çalıştığınız süre boyunca iyi ilişkiler kurduğunuz şefler ve çalışma arkadaşlarınız da referans olarak gösterilebilir.
Referans kısmına ne yazılır?​
Referans bölümü özgeçmişinizin son kısmında yazılır. Kişilerin adi, soyadı, pozisyonları ve iletişim bilgilerini yazmanız gerekmektedir. Referansınızı özgeçmişinize eklemeden önce mutlaka onlardan izin istemeyi unutmayınız.

Referans sayfası nasıl hazırlanır?​

Referans sayfası nasıl hazırlanır?
Referanslar ve Kaynakça Nasıl Hazırlanır?
- İlk sayfa: Başlık, yazar ismi, teşekkür.
- Ana metin: dipnotlar ve referanslar.
- Kitabın künyesi: yayın tarihi, ISBN, editör ve tasarımcı isimleri, iletişim adresi vd.
- Kitabın VEYA bölümlerin kaynakçası
- İsim ve konu endeksi.

Metin içinde referans nasıl verilir?​

Metin içinde referans nasıl verilir?
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının İlk Harfi. (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı [Makalenin Başlığının İngilizcesi], Editörün Adının İlk Harfi, Editörün Soyadı (Ed.), Derginin Adı, Sayı No (syf. no).

Kompozisyonun sonuç bölümü nasıl yazılır?​

Adından da anlaşılacağı gibi sonuç bölümünde kompozisyonun sonucu açıklanır. Bu bölümün bir diğer adı da çözüm olarak bilinir. Burada, gelişme bölümünde anlattığınız fikirlerin analizi yapılabilir. Tıpkı giriş bölümü gibi sonuç bölümünün de kısa tutulması gerekir.

Bir tezin sonuç kısmı nasıl yazılır?​

Sonuç bölümü, tezinizin araştırma sorusuna etkin bir yanıt vermeyi ve hatta onun ötesine geçmeyi amaçlar. O yüzden sonuç kısmını sindirerek yazın. Önceki bölümlere tekrar göz atın, temel bulgularınızı ve orjinal örneklerinizi not alın, birşey atlamayın.
Bir makale nasıl olmalıdır?​
Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve ‘ben’ dili kesinlikle kullanmayın. Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun. Çelişkiye yer vermemeye çalışın. Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.

Bir makale kaç bölümden oluşur?​

Bir makale kaç bölümden oluşur?
Bilimsel makaleler; başlık, özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, kaynakça bölümlerinden oluşur.

Makale benzerlik oranı kaç olmalı?​

Makale benzerlik oranı kaç olmalı?
 
Makale benzerlik oranı, genellikle %15'in altında olmalıdır. Bu oran, bibliyografya ve referanslar hariç olarak hesaplanır ve makalenin ana metnindeki alıntı oranını ifade eder. Yani, makalenin kendi içinde, diğer metinlere yapılan atıfların oranı %15'i aşmamalıdır. Eğer bu oran %15'in üzerine çıkarsa, akademik dürüstlüğü sağlamak adına alıntıların gerektiği şekilde gösterilmesi ve benzerlik oranının düzeltilmesi önemlidir.

Makalenin yalnızca kendi içinde değil, genel olarak akademik camiada da benzerliklerin tespit edilmesi önemlidir. Akademik olarak benzerlik oranının belirli kurallara uygun olması gerekir. Benzerlik oranının kabul edilebilir sınırlar içinde olması, çalışmanın özgünlüğünü ve yeni katkılarını gösterir. Bu nedenle, makalenin benzerlik oranı, akademik çalışmaların temel etik ilkelerinden biridir.
 
Geri
Üst