AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir kromozomun fazlaligi nicin bir anomali nedenidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir kromozomun fazlalığı niçin bir anomali nedenidir?​

Kromozom anomalileri; bir kromozomda meydana gelen yapısal ya da sayısal değişiklikleri gösterir. Genellikle mayoz ve mitozu izleyen hücre bölünmesi sırasında meydana gelen hatalardan kaynaklanırlar.

Anöploidi yokluğu nedir?​

Anöploidi durumu, bir organizmada bulunan hücrelerin haploid, diploid ya da poliploid sayılarından farklı olacak şekilde bir ya da daha fazla kromozomun fazla ya da eksik olması durumudur. Anöploid hücrelerde fazla ya da eksik kromozom olması nedeni ile haploid kümesinin bir katına eşit değillerdir.
Tetrazomi nedir?
Tek bir kromozomdaki sayısal değişiklikler ise anöploidi olarak tanımlanmaktadır. Bir kromozomun sayısal olarak eksik olması monozomi, nullizomi olarak adlandırılırken fazla olması durumunda bu kromozomun sayısına göre trizomi, tetrazomi olarak adlandırılır.
Anöploidi ne demek?
Anöploidi, bir kesinti için kromozomların bir organizmanın normal numarasını gösterir. Anöploidi bir mayoz hatasıdır, hücre bölünmesi gamet oluşturmak için. Bir gamet normal kromozom bir haploit ayarlanmış bir hücre, o ana organizmanın genetik bilginin% 50 içerir anlamına gelir.

Anöploidi nedir tip?​

Normal bir insana ait vücut hücrelerinde diploid (46) sayıda kromozom gözlenir. Kromozom sayısının 23 ve katları şeklinde görülmesi ise öploidi olarak adlandırılır ve canlı doğumla bağdaşmaz. Tek bir kromozomdaki sayısal değişiklikler ise anöploidi olarak tanımlanmaktadır.

— Normal kromozom anormalliği neden olur?​

— Normal karyotipten herhangi bir sapma, kromozom anormalliği olarak adlandırılır. — Bazı kromozom anormallikleri zararsız olsa da, bazıları klinik bozukluklara yol açar. — Düşükle sonlanan gebeliklerin yarısı, kromozom anormalliklerinden ileri gelir.
Peki, kromozom anormallikleri nelerdir?
Hücreler, hata sonucunda, olması gerekenden az ya da fazla sayıda kromozom kopyası edinebilir. — Kromozom anormalliklerinin çoğunun kökeni yumurtaya ya da sperme (gametlere) dayanır ama bazıları da embriyo gelişimi sırasında gerçekleşmiş ya da ebeveynlerden birinden kalıtılmış olabilir.
— Kromozom anormalliği, hücrelerin bölünmesi sırasında meydana gelir.?
— Kromozom anormallikleri genellikle hücre bölünmesi sırasında oluşan hatalardan kaynaklanır. Hücreler, hata sonucunda, olması gerekenden az ya da fazla sayıda kromozom kopyası edinebilir.

Yapısal kromozomdaki kırılmalar?​

Yapısal kromozomal bozukluklar ise bir kromozomdaki kırılmalardan kaynaklanır. Bu tür bozukluklarda, herhangi bir genin ikiden fazla veya daha az kopyası olabilir. Bu gen kopyaları sayısındaki farklılık ise sahip olan kişilerde klinik farklılıklara yol açabilir.
 
Geri
Üst