AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir kooperatife Kimler Uye Olabilir?

Editör

Yeni Üye

Bir kooperatife Kimler Üye Olabilir?​

kooperatif üyelik şartları nelerdir Haberi Kooperatiflere gerçek kişilerin yanı sıra özel idareler, belediyeler, köyler gibi kamu tüzel kişileri ile cemiyetler ve dernekler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve kooperatifler üye olabiliyor.

Belediye kooperatife Üye Olabilir mi?​

Belediye kooperatife Üye Olabilir mi?
Belediyeler bir kamu tüzel kişisidir ve kooperatiflere tüzel kişi olarak ortak olabilirler. Belediyeler kooperatif ortağı olduklarında kooperatifte kendilerini temsil etmesi için bir yetkili atarlar.

Kooperatif Yönetim Kurulu üyeleri akraba olabilir mi?​

Kooperatif Yönetim Kurulu üyeleri akraba olabilir mi?
Yönetim ve denetim kurulu üyelerinin akrabalarının, kooperatif ve üst kuruluşlarıyla ilgili olarak yeni düzenlemede sayılan kuruluşlarda yönetim ve denetim kurulu üyesi olma- ları ve görev almaları yasaklanmıştır. Akrabalık sınırı, eşlerle ikinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar ola- rak çizilmiştir.

Kooperatif ortaklığı nedir?​

Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.

Belediyeler kooperatiflere yardım yapabilir mi?​

Belediyeler kooperatiflere yardım yapabilir mi?
Belediye ihtiyaç tespiti, hizmetlerinin değerlendirilmesi, araştırma, belediye hizmetlerine erişimin artırılması, vb. konularda kooperatiflerle işbirliği ya- pabilir, hizmet alabilir. Kadın kooperatifleri, belediye hizmet- leri ile yerelde ihtiyaç sahibi olan kadın- lar arasında bir köprü kurabilir.

Kooperatif arsası alınır mı?​

Kooperatif arsası alınır mı?
Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz. Hisse devri Noter aracılığıyla ile yapılır ve E-Devletinizde hemen görünür olur.

Kooperatif Yönetim Kurulu kimlerden oluşur?​

Yönetim Kurulu en az 3 üyeden oluşur. Bunların ve yedeklerinin kooperatifin ortağı olması, ayrıca 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 56. maddesindeki şartları taşıması gerekir.

Kooperatiflere kimlerin üye olabileceği ve kooperatiflerin işleyişi hakkında bilgiler veren bu bilgilendirici içerikte birkaç farklı konuya değinilmiş. İlk olarak, kooperatif üyeleri arasında gerçek kişilerin yanı sıra özel idareler, belediyeler, köyler gibi kamu tüzel kişileri ile cemiyetler ve dernekler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve kooperatiflerin üye olabileceği belirtilmiş. Bu açıklama, kooperatiflerin geniş bir üye yelpazesine sahip olabileceğini gösteriyor.

Belediyelerin kooperatiflere üye olup olamayacağı da ele alınmış. Belediyelerin bir kamu tüzel kişisi olduğu ve kooperatiflere tüzel kişi olarak ortak olabileceği vurgulanmış. Belediyelerin kooperatifte kendilerini temsil etmek için bir yetkili atadığı ifade edilmiş.

Ayrıca, kooperatif yönetim kurulu üyelerinin akraba olup olamayacağı konusu ele alınmış. Yönetim ve denetim kurulu üyelerinin akrabalarının belirli kuruluşlarda yönetim ve denetim kurulu üyeliği yapmalarının ve görev almalarının yasaklandığı ve akrabalık sınırının belirtildiği açıklanmış.

Kooperatif ortaklığının ne olduğu da açıklanmış. Kooperatiflerin, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluşlar olduğu ve ortakların çıkarlarını korumayı hedeflediği belirtilmiş.

Belediyelerin kooperatiflere yardım yapma durumu da ele alınmış. Belediyelerin kooperatiflerle işbirliği yaparak çeşitli konularda hizmet alabileceği ve kadın kooperatifleri aracılığıyla ihtiyaç sahibi olan kadınlar arasında bir köprü kurabileceği belirtilmiş.

Son olarak, kooperatif arsası konusu ele alınmış. Kooperatif arazisinin sahibi olmanın nasıl gerçekleştiği ve hisse devri işlemlerinin nasıl yapılacağı açıklanmış.

Bu bilgiler ışığında, kooperatiflere üye olmak isteyenler ve kooperatiflerin işleyişi hakkında merak edilen birçok konuya açıklık getirilmiş.

Geri