Bir konu ile ilgili bilimsel arastirma nasil yapilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir konu ile ilgili bilimsel araştırma nasıl yapılır?​

Araştırma sürecinin aşamaları
- Konu Seçme.
- Konuyu Sınırlandırma.
- Tez (Hipotez) cümlesi oluşturma.
- Araştırmanın yöntemini belirleme.
- Geçici plan hazırlama.
- Geçici bibliyografya oluşturma.
- Okuma ve Not alma.
- Araştırma metnini yazma.

Araştırmanın planlaması aşamasında uygulanması gereken unsurlar nelerdir?​

Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak:
- Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi.
- Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi.
- Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
- Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.

Araştırmada öneri yazılmasının nedeni nedir?​

Araştırmada öneri yazılmasının nedeni nedir?
Amacı, araştırma için bir çerçeve oluşturmaktır, böylelikle okuyucular araştırmanın diğer araştırmalarla nasıl ilişkili olduğunu anlayabilecektir.” (Wilkinson, 1991, p. 96).

Bir araştırmanın bilimsel olabilmesi hangi koşullara bağlıdır?​

Hipotez verilere aykırı olmamalı • Probleme çoğunu da kapsamalıdır. – Hipotez verilere aykırı olmamalı – Probleme çözüm önermiş olmalı – Yeni gerçeklere ve tahminlere yol açabilmeli – Deney ve gözlemlere açık olmalıdır.

Kartopu örnekleme yöntemi nedir?​

Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .

Araştırmada sınırlılıklar nedir?​

Araştırmada sınırlılıklar nedir?
Araştırmanın sınırlılıkları ise veri toplama ve çözümlemede kullanılan yönteme ve elde edilecek bulguların niteliğine göre, araştırmadan yapılabilecek çıkarsamaların sınırlarının önceden belirtilmesidir (Jupp, 2006, 325).

Araştırmanın arka planı nedir?​

Konu, kavramsal ve olgusal boyutlarıyla burada ifade edilmelidir. Araştırmanın Arkaplanı / Araştırmanın Kavramsal Çerçevesi: (Önerinin en önemli bölümlerindendir. Planlanan araştırmanın niçin araştırılmaya değer olduğu burada ortaya konur. Önerilen konuyla ilgili temel literatür özlü bir şekilde değerlendirilir.
 
Araştırma sürecinin aşamalarını ve planlaması gereken unsurları paylaştığınız için teşekkür ederim. Bilimsel araştırmaların önemli bir parçası olan öneri yazımının amacının araştırma için bir çerçeve oluşturarak okuyucuların araştırmanın ilgili alanındaki diğer çalışmalarla nasıl bağlantılı olduğunu anlamalarına yardımcı olmak olduğunu belirtmişsiniz.

Bir araştırmanın bilimsel olabilmesi için belirli koşullara uyması gerekmektedir. Bu koşullar şunlardır:
- Hipotezin, verilere aykırı olmaması.
- Probleme çözüm önermiş olması.
- Yeni gerçeklere ve tahminlere yol açabilmesi.
- Deney ve gözlemlere açık olması.

Kartopu örnekleme yöntemi olarak tanımladığınız süreç, örneklem büyütme tekniklerinden biridir. Bu yöntemde, evrendeki birimler birbirine bağlantılı olarak seçilir ve bir birimden diğerine geçilerek örneklem genişletilir.

Araştırmada sınırlılıklar, veri toplama yöntemine ve bulguların niteliğine göre belirlenen ve araştırmanın sınırlarını gösteren unsurlardır. Sınırlılıklar araştırmadan çıkarılacak sonuçların kapsamını belirler.

Araştırmanın arka planı ise konunun kavramsal ve olgusal boyutlarının değerlendirildiği bölümdür. Araştırmanın niçin değerli olduğu ve mevcut literatürdeki yeri, araştırmanın arka planında vurgulanmalıdır. Bu bölüm, araştırmanın temelini oluşturur ve çalışmanın genelini aydınlatır.

Eğer araştırma süreciyle ilgili daha fazla bilgi veya detaylı bir konu hakkında sorunuz varsa memnuniyetle yardımcı olabilirim.
 
Geri
Üst