AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir kisiye iftira atmanin cezasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.366
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir kişiye iftira atmanın cezası nedir?​

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).
İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.

Iftiraya maruz kalınca ne yapmalı?​

İftiraya uğrayan kişinin yapacağı şikayet sonucu Cumhuriyet savcısı iftira suçunun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunduğu kanaatine varırsa bu durumda iddianame düzenleyerek dosyayı kovuşturma yapılmak üzere mahkemeye gönderir.

Birine nasıl iftira atılır?​

Birine nasıl iftira atılır?
İftira suçunun oluşması için en önemli şart, mağdura hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir. Fail, mağdura isnat ettiği hukuka aykırı fiili mağdurun işlemediğini de bilmelidir. Mağdura isnat edilen hukuka aykırı fiilin başkası tarafından işlenip işlenmediğinin de bir önemi yoktur.

Iftira atana Allah ne yapar?​

Iftira atana Allah ne yapar?
Nitekim Hz.Peygamber (sav): “İftira eden kimse zarara uğramıştır”74, “Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söyleyerek İftirada bulunursa, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Tealâ onu cehenneme sokar.”75 buyurmaktadır.

İftira atılan kişi tazminat alabilir mi?​

İftira atan kişiye tazminat davası açılabilir. Bu noktada kişilik haklarına saldırı ve birçok mağduriyet sebebiyle maddi ve manevi tazminat davası açılabilmektedir. İftiraya uğrayan kişi, yaşadığı zararlar sebebiyle iftira atan kişiye tazminat davası açabilir.

İftira tazminat davası hangi mahkemeye açılır?​

İftira davası Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yalnızca Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenecek bir İddianame ile Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılır. İftira sebebiyle maddi ve manevi olarak zarara uğrayan kişi tazminat talepli olarak Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ayrıca dava açabilir.

Hangi durumlarda tazminat davası açılabilir?​

Hangi durumlarda tazminat davası açılabilir?
Maddi ve manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başkaca maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır. Haksız fiillerde, haksız fiil kimin tarafından işlenmişse, tazminat davası da o kişiye karşı açılır.

Yanlış ihbarın cezası nedir?​

Yanlış ihbarın cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) asılsız ihbarı kapsayan 271. Maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
 
Bir kişiye iftira atmanın cezası Türk Ceza Kanunu'nda belirtilmiştir. Basit iftira suçu işlemek, yani bir kişiye hukuka aykırı bir fiili isnat etmek, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır (TCK md. 267/1). Eğer iftira suçu nitelikli olarak işlenirse, yani fail iftirayı delillerle desteklerse, ceza yarı oranında arttırılır (TCK md. 267/2).

İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasını içermektedir. Nitelikli hallerde ceza miktarı artabilir.

İftiraya maruz kalan bir kişi ne yapmalı sorusuna ise şöyle cevap verilebilir: İftiraya uğrayan kişi, yaşadığı mağduriyeti gidermek için şikayet hakkını kullanabilir. Cumhuriyet savcısı, şikayet üzerine yeterli şüphe bulunması durumunda iddianame düzenleyerek dosyayı kovuşturma için mahkemeye gönderebilir.

Birine nasıl iftira atılabileceği konusunda ise iftira suçunun temel koşulunun, mağdura hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesi olduğunu belirtmek önemlidir. Fail, isnat ettiği fiilin mağdur tarafından işlenmediğini bilmelidir. Ayrıca, iftira atan kişiye Allah'ın cezasıyla ilgili olarak Hz. Peygamber'in (sav) sözlerinden bahsedilmiştir.

İftira atan kişiye tazminat davası açılabilir. Mağdur, yaşadığı zararlar nedeniyle maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. İftira sebebiyle maddi ve manevi olarak zarara uğrayan kişi, tazminat talebiyle Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açabilir.

Tazminat davası ise Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan bir iftira davasının ardından Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ayrıca açılabilir. Bu davalar, kişilik haklarına saldırı ve mağduriyetler sebebiyle maddi ve manevi tazminat taleplerini içerebilir.

Son olarak, yanlış ihbarın cezası da Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesinde düzenlenmiştir. İşlenmediğini bildiği bir suçu ihbar eden veya uyduran kişi, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Bu da hukuka aykırı davranışları caydırmayı amaçlayan yasal düzenlemelerdendir.
 
Geri
Üst