AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir kisinin miras konusunda hangi durumlarda vergi mukellefiyeti olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir kişinin miras konusunda hangi durumlarda vergi mükellefiyeti oluşur?​

Meselâ bir kimseye miras kalsa, bu kimse mirası reddetmediği hâlde ölümden itibaren dört ay içinde beyanname vermese, ve kendisine kalan miras yıllar sonra beyan olunarak veya vergi dairesince haricen tespit suretiyle ortaya çıksa mükellefiyet bu beyan veya tespit üzerine başlar.

Mirasçılar tarafından yapılacak ilk iş ölüm olayının vergi dairesine bildirilmesidir. Ayrıca mirasçılardan herhangi birinin ölüm olayını vergi dairesine bildir- mesi yeterlidir. İşin terk edildiğinin bildirilme süresi VUK’nun 168. maddesinde bir ay olarak belirtilmiştir.
Miras kalan paradan vergi kesilir mi?
Miras hukuku gereğince, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor. Verginin mükellefleri, veraset yoluyla ya da ivazsız bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler olarak biliniyor.

Vefat eden kişinin gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?​

yer vergi dairesine verilir. Ölen kişi zaten bir vergi dairesinin mükellefi ise mirasçıları ölenin veremediği beyannameleri (ve kıst dönem beyannamesini )bu vergi dairesine vereceklerdir.
Veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda alınır?
Veraset ve intikal vergisi, Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde ödenen vergi oluyor..
Veraset intikal vergisi ilk 380.000 TL için %1 oranında belirlenir. Bu oran veraset yoluyla intikallerde geçerlidir. İvazsız intikallerde ise oran %10’dur. Sonra gelen 900.000 TL için %3 ivazsız intikallerde ise %15’tir.
Bankadaki paranın veraset vergisi ne kadar?
Banka kendisine yapılan başvuru neticesinde bankadaki parayı mirasçıların hisseleri oranında pay eder. Eğer vergi dairesinden veraset ve intikal vergisini ödediğinize dair tasdiknameyi ibraz etmezseniz, banka paranızı yüzde 5 kesinti ile ödeyecektir.

Veraset intikal vergisi kaç para?​

Veraset ve İntikal Vergisi Tarifesi
Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?
Veraset İlamı Süresi Geçerse Ne Olur? Herhangi bir cezası olmamasına karşın veraset ilamı almadığından dolayı veraset ve intikal beyannamesi vermeyen kişiler cezai durumlarla karşılaşabiliyor. Böyle bir durumda kişilerin mükellefiyeti miras olarak kalan malların idarece tespit edildiği andan itibaren başlıyor.

Mirasın ne kadarı vergiden muaf?​

2022’de mirasçılara isabet eden hisselerin 455.635 lirası istisna. (2021 için 334.534 liraydı.) Füruğ (altsoy) bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde istisna tutarı ise 911.830 lira (2021 için 669.479 liraydı.) Yeni yılda uygulanacak vergisel hadler 21 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Miras vergisi ne kadar?
Rehbere göre, bir kişinin ölümü, kayıp kişinin ölümüne karar verilmesi (gaiplik) veya bir kişiye hayatta iken yapılan bağışlamalar, vergiye konu ediliyor. Her mirasçıya düşen miras payı belirlendikten sonra istisnalar düşülüyor, kalan tutarın vergisi yüzde yüzde 1 ile 10 arasındaki tarifeye göre hesaplanıyor.
Vergi cezası mirasçıya geçer mi?
Bu kural gereği, miras bırakanın terekesindeki tüm alacaklar ve borçlar bütün olarak mirasçılarına geçer. Ancak az önce bahsedilen cezaların şahsiliği ilkesi uyarınca miras bırakanın adli para cezalarının, idari para cezalarının ve vergi cezalarının mirasçılara intikal etmesi yasal olarak mümkün değildir.

Vergi mükellefi değildir yazısı nasıl alınır?​

Vergi borcu yoktur yazısını almak için vergi mükellefi olan kişi bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunarak bu yazıyı temin edebilmektedir.
Vergi kaydı yoktur yazısı nasıl alınır?
Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler için vergi borcu yoktur yazısı yalnızca bağlı olunan vergi dairesinden alınabilir. Vergi mükellefi olmayan kişiler ise herhangi bir vergi dairesine başvurarak vergi borcu yoktur yazısı alabilir.

Vergi borcu yoktur yazısı hangi kanuna göre istenir?​

6183 sayılı Kanun’a göre; vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranılmasını gerektiren ödemelere ilişkin olarak işçi ücreti alacakları hariç olmak üzere, hak sahibi tarafından yapılacak her türlü devir, temlik ve el değiştirme, tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcu karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra kalan …
 

Similar threads

Geri
Üst