AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir kisinin malini faizli kredi kullanarak satin almak isteyen kisiye satmasi caiz midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir kişinin malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması caiz midir?​

Bununla birlikte faizle borçlanan kimse faizli kredi kullanarak menkul veya gayrimenkul bir mal satın aldığında, sorumluluk bu malı satanda değil faizli kredi kullanarak satın alandadır. Bu bakımdan bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Kredi veren yerde çalışmak caiz mi?​

“Müslüman kimsenin faizle muamelede bulunan bankalarda çalışması caiz değildir. Çünkü burada, haram olan bir davranışa destek olmak söz konusudur. Allah (Celle Celaluhu) Kur’an-ı Kerim’de, açıkça kötülük üzerine yardımlaşmayın diye buyurmaktadır; “İyilik ve takva üzere yardımlaşın.

Faiz ile alınan mal haram mı?​

Faiz ile alınan mal haram mı?
İslam’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kredisi uygun ev satmak caiz mi?​

Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Iş kurmak için kredi çekilir mi?​

Bireysel iş yeri kredisi ve ticari iş yeri kredisi olarak iki farklı şekilde iş yeri kredisi vermektedir. Ziraat Bankası Bireysel İş Yeri Kredisi; Yatırım amacıyla iş yeri almak isteyen kişilere verilen kredidir. Genel olarak 120 aya kadar vade olanağı tanınmaktadır.

Bankadan faiz almak caiz mi?​

Bankadan faiz almak caiz mi?
“Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara ‘vadeli mevduat hesabı’ denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Faizi faizle kapatmak caiz mi?​

Ey iman edenler! Allah’a isyandan sakının ve gerçekten iman etmiş iseniz faizden kalanı bırakın./ Bunu yapmazsanız Allah ve Resulü tarafından size bir savaş açıldığını bilin. Eğer tövbe ederseniz, haksızlık etmemek ve haksızlığa uğramamak üzere anaparanız sizindir.
 
Bir kişinin malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması konusunda, bu durumda sorumluluk malı satın alan kişide olduğundan dolayı bir sakınca bulunmamaktadır. Yani, malını faizli kredi ile satmak isteyen kişi, faizi ödeyen taraf olmayacağından bu durum caiz kabul edilebilir.

Kredi veren yerde çalışmanın caiz olup olmadığı konusunda ise, Müslüman bir kimse faizle muamelede bulunan bankalarda çalışmanın caiz olmadığı belirtilmiştir. Çünkü bu durumda, haram olan faiz işlemlerine destek olunmuş olacaktır. İslam, kötülük üzerinde yardımlaşmayı yasaklamaktadır.

Faiz ile alınan mal konusunda ise İslam'da faizin kesin olarak haram olduğu ve bir zaruret olmadıkça faiz almanın veya vermenin caiz olmadığı vurgulanmıştır. Faizli kredi kullanarak ev veya araba satın almak gibi işlemler de faiz haram olduğundan dolayı caiz değildir.

Kredi ile uygun ev satmanın da faiz içermesi nedeniyle caiz olmadığı belirtilmiştir. Yine faizli kredi kullanarak iş kurmak gibi faiz içeren işlemlerin caiz olmadığına dikkat çekilmiştir.

Faizden kalan faizi faizle kapatmanın caiz olmadığı ve faizi bırakmanın gerekliliği vurgulanmıştır. Faizden kurtulmak için faizle kapatma işlemine başvurmak yerine, yapılan hatalardan dönülmeli ve faizden kaçınılmalıdır.

Bunlar, İslami bakış açısından faiz konusundaki hükümler ve uygulamalarıyla ilgili genel bilgilerdir.opsyon haramlığını önleme amacı taşımaktadır.
 
Geri
Üst