Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir kesri sadelestirmek ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.762
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir kesri sadeleştirmek ne demek?​

Kesirlerde sadeleştirme demek, pay ve paydanın en küçük değerlerine çevrilmesi demektir. Bu işlem hem payın hem de paydanın ortak bir sayıya bölünmesiyle yapılmaktadır. Sadeleştirme işleminde kesrin değeri değişmemekte sadece sadeleşmiş (yalınlaşmış) olmaktadır.

Matematik genişletme nasıl yapılır?​

Matematik genişletme nasıl yapılır?
Bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile çarparsak kesrin değeri değişmez. Buna kesirlerin genişletilmesi denir.

Bir sayıyı nasıl Sadeleştirilir?​

Bir sayıyı nasıl Sadeleştirilir?
SADELEŞTİRME: a, 1’den büyük bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin hem payının hem de paydasının a’ya kalansız bölünebildiğini düşünelim. Bu kesrin payının ve paydasının a’ya bölünmesine, a ile sadeleştirme ismi verilir.

Bir kesri tam sayılı kesre nasıl çevrilir?​

Bileşik kesri tam sayılı kesre çevirmek için, kesrin payını paydasına böleriz. Bu bölme işleminde bölüm tam kısma, kalan ise paya yazılmaktadır.

Matematik genişletmek ne demek?​

Matematik genişletmek ne demek?
GENİŞLETME: a, 0’dan farklı bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin payının ve paydasının a ile çarpılmasına a ile genişletme ismi verilir.

Genisletme ne demek?​

Genisletme ne demek?
Bir konuyu, ayrıntılarını katarak geliştirme. Genişletmek işi. Tevsî’. Enlargement.
Denklemlerde sadeleştirme nasıl yapılır?​
Eğer pay ve paydanın hiç ortak çarpanı yoksa, bu rasyonel ifade sadeleştirilmiş kabul edilir….
- Adım 1: Pay ve paydayı çarpanlara ayırın.
- Adım 2: Kısıtlanmış değerleri listeleyin.
- Adım 3: Ortak çarpanları yok edin.
- Adım 4: Sadeleştirin ve ifadenin belirtmediği kısıtlanmış değerleri yazın.

KDV sadeleştirmek ne demek?​

KDV sadeleştirmek ne demek?
Çalışmayla sektörler arasındaki KDV uygulama farklarının giderilmesi hedefleniyor. Düzenlemeyle yüzde 1 KDV ile alınan ürünün yüzde 8’le verilmesi, yüzde 18’le alınan ürünün yüzde 1 KDV ile satılması gibi uygulamalara son verilecek.

Tam Sayılı kesir ondalık kesre nasıl çevrilir?​

Tam Sayılı kesir ondalık kesre nasıl çevrilir?
TAM KISIM
- Kesrin tam kısmı varsa, ondalık gösterimin tam kısmına bu sayıyı yazıp, sağına virgül koyarız.
- Kesrin tam kısmı yoksa, ondalık gösterimin tam kısmına 0 yazıp, sağına virgül koyarız.

Tam sayılı kesri bileşik kesre çevirme nasıl yapılır?​

Tam sayılı kesri bileşik kesre dönüştürmek için tam kısmı payda ile çarpıp, paya ekleriz. Paydada ise bir değişiklik yapmayız.

Kesirlerde sıralama nasıl yapılır 5 sınıf?​

Kesirlerde sıralama nasıl yapılır 5 sınıf?
Paydaları eşit olan kesirleri sıralamak için kesirlerin paylarına bakarız. Payı büyük olan kesir daha büyüktür. ÖRNEK: 36 ile 56 kesirlerini karşılaştıralım. 36 kesri 6 eş parçaya ayrılmış bir bütünün 3 parçasını, 56 kesri ise 6 eş parçaya ayrılmış bir bütünün 5 parçasını temsil etmektedir.

Matematik kesirler nasıl yapılır?​

Matematik kesirler nasıl yapılır?
Kesirler arasına “x” işareti konulabileceği gibi “.” İşareti de konulabiliyor. Kesirlerde bölme işlemini yaparken de en basit şekilde birinci kesri aynen yazıp, ikinci kesri ters çevirip, çarpma işlemini uyguluyorsunuz. 5/2 : 2/3: bölme işleminde; 5 x 3 = 5×3 = 15 şeklinde işlemi yapabiliyorsunuz.
 
Kesirlerde sadeleştirme, pay ve paydanın en küçük değerlerine çevrilmesi işlemidir. Bu, hem payın hem de paydanın ortak bir sayıya bölünerek yapılır. Sadeleştirme işlemi sonucunda kesrin değeri değişmez, sadece daha yalın bir forma dönüşür. Genişletme ise bir kesrin pay ve paydasını aynı sayı ile çarparak değerinin değişmeden büyümesini sağlamaktır.

Bir sayıyı sadeleştirmek ise, a, 1’den büyük bir doğal sayı olmak üzere, bir kesrin pay ve paydasının a'ya kalansız bölünebildiğini düşünürsek, bu durumda kesrin payı ve paydası a ile bölündüğünde sadeleştirme işlemi gerçekleşir.

Eğer bir kesri tam sayılı kesire çevirmek istiyorsak, kesrin payını paydasına böleriz. Böldüğümüzde tam kısım ve pay elde ederiz. Ayrıca, tam sayılı kesri bileşik kesire çevirmek için tam kısmı payda ile çarpar ve paya ekleriz. Payda da herhangi bir değişiklik yapmayız.

KDV sadeleştirme ise çalışmayla sektörler arasındaki KDV uygulama farklarının giderilmesini hedefler. Bu düzenlemeyle farklı oranlarla alınan ürünlerdeki KDV uygulamalarında standartlaşma sağlanır.

Son olarak, kesirlerin sıralanması için paydaları eşit olan kesirlerin paylarına bakarak büyüklük karşılaştırması yapılır. Payı büyük olan kesir daha büyüktür. Matematik kesirler arasında çarpma işlemi yaparken ise, birinci kesri aynen yazıp, ikinci kesri ters çevirerek çarpma işlemi uygulanır.
 
Geri
Üst