AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir kelimenin Arapca kokenli oldugunu nasil anlariz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir kelimenin Arapça kökenli olduğunu nasıl anlarız?​

Arapça ve Farsça ile Türkçedeki kelimeler arasında yazılış farkları bulunur. Bu farkların başlıcası, Arapça ve Farsçada uzun ünlülerin bulunması Türkçe de ise bulunmamasıydı. Arapça ve Farsçadan alınan kelimelerin içinde uzun ünlüler (û, â, î) yazılırken kısa ünlüler (a, e, u, ü, i, ı) gösterilmez.

Şehre mensup olmak Sihirli olmak anlamlarında kullanılan Arapça kökenli kelime nedir?​

Medenî (medeniyye) ve medînî ise “şehre mensup olan, şehirli” mânasına gelmektedir (Lisânü’l-ʿArab, “mdn”, “dyn” md.leri). Medine’de nâzil olmuş sûreler de “Medenî” adını alır. Daha sonra medîne kelimesinden temeddün masdarı türetilerek “şehirli veya medenî hayat yaşamak” anlamında kullanılmıştır.

Hafıza dilimize Arapça’dan girmiş bir sözcüktür bu sözcüğünün Türkçe karşılığı nedir?​

Hafıza dilimize Arapça’dan girmiş bir sözcüktür bu sözcüğünün Türkçe karşılığı nedir?
Hafıza kelimesi köken itibari ile Arapça bir kelimedir. Bu nedenle dilimize Arapçadan girmiştir. Hafıza kelimesi dilimizde çok sık kullanıldığı için anlamı merak uyandırmaktadır. Hafıza kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı bellektir.

Sözcüklerin Türkçe olup olmadığını nasıl anlarız?​

Sözcüklerin Türkçe olup olmadığını nasıl anlarız?
Türkçe kelimelerde “o” ve “ö” sesleri sadece ilk hecede bulunur. İlk heceden sonraki hecelerde bulunmaz. Bu kelimeler Türkçe olmayan kelimelerdir. Köylerde ve kasabalarda “doktor” kelimesine “toktur”, “horoz” kelimesine “horuz” dendiğine hepimiz mutlaka şahit olmuşuzdur.

Osmanlı Türkçesinde Türkçe olmayan kelimeler nasıl belirlenir?​

Osmanlıcada bazı harfler, Arapça ve Farsça seslere özgüdür. Bu harflerin karşıladığı sesler, orijinal çıkış özellikleri ile Türkçede bulunmaz. Bu harfler Türkçedeki en yakın sese uygun olarak okunur. Bunlar peltek se (ث), ha (ح), hı (خ) , he (ه), zel (ذ), dat (ض), zı (ظ), ayın(ع) ve hemze (ء) harfleridir.

Tazip ne demek?​

Tazip kelimesi Türkçe’de “eziyet etme, acı verme” anlamına gelir.

Türkçede kaç kelime var 2020?​

Türkçede kaç kelime var 2020?
En merak edilen konular arasında Türkçede kaç kelime olduğu geliyor. Türk Dil Kurumu (TDK) üzerinden bakıldığı zaman güncel sözlük açısından şu an 616.767 kelime bulunuyor.
 
Elinizdeki metinde, Arapça kökenli kelimeleri Türkçedeki kelimelerden ayırt etmek için bazı ipuçları verilmiş. Öncelikle, Arapça ve Farsça kökenli kelimeler genellikle uzun ünlüler içerirken, Türkçedeki kelimelerde bu uzun ünlüler bulunmaz. Örneğin, Arapça veya Farsçadan alınan kelimelerde "û, â, î" gibi ünlüler görülebilirken, Türkçedeki kelimelerde bu ünlüler yerine genellikle "a, e, u, ü, i, ı" gibi kısa ünlüler kullanılır.

Örnekler verdiğinizde de bu kural doğrultusunda Arapça kökenli kelimeleri Türkçedeki kelimelerden ayırt edebilirsiniz. Örneğin, "Medenî" kelimesi "şehre mensup olan" anlamına gelirken, "medînî" kelimesi "şehirli" manasına gelmektedir. Bu kelimeler uzun ünlüler içerdiği için Arapça kökenli oldukları anlaşılmaktadır.

Ayrıca, Osmanlı Türkçesinde de Arapça ve Farsça kökenli kelimeleri belirlemek için bazı ipuçları bulunmaktadır. Osmanlı Türkçesinde Arapça ve Farsça seslere özgü olan bazı harfler, Türkçedeki seslere benzemez ve farklı okunur. Bu harfler örneğin peltek se (ث), ha (ح), hı (خ), he (ه), zel (ذ), dat (ض), zı (ظ), ayın (ع) ve hemze (ء) gibi harflerdir.

Dolayısıyla, kelimenin Arapça kökenli olup olmadığını anlamak için yazılışındaki ünlüler ve içerdiği harflere dikkat etmek önemli bir ipucu olabilir. Ayrıca, kelimelerin Türkçedeki kullanımına ve söz dizimine bakarak da kökenlerini belirlemek mümkündür.
 
Geri
Üst