- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 255.857
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir kanunun Anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?
İptal davası (soyut norm denetimi), belirli organların, kamu otoritelerinin veya kişilerin bir kanunun aleyhine, anayasaya aykırılık davası açması ile yetkili mahkemece yapılan anayasaya uygunluk denetimidir. İptal davasının, genel ko- runma davası ve organ davası olmak üzere iki türü vardır.Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz ne demek?
d-)Anayasanın 11. maddesine göre ” Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. ” Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.Anayasa Mahkemesi Neleri iptal eder?
Anayasa Mahkemesi Neleri iptal eder?Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’nde doğrudan doğruya açılan davaya iptal davası denmektedir (Anayasa m.150).
Kanunların şekil bakımından iptali kaç gün?
Kanunların şekil bakımından iptali kaç gün?MADDE 151.– Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, iptali istenen kanun, kanun hükmünde kararname veya İçtüzüğün Resmî Gazetede yayımlanmasından başlayarak altmış gün sonra düşer.
Cumhurbaşkanı kararnamesine karşı iptal davası nerede açılır?
Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi’nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.Anayasa ihlal edildiğinde nasıl bir yol izlenir?
“Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.”Iptal davası açma süresi değişti mi?
Iptal davası açma süresi değişti mi?BEKLEME VE DAVA AÇMA SÜRELERİ 60 GÜNDEN 30 GÜNE İNDİRİLDİ. Yargı Paketi olarak bilinen 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 08/07/2021 tarihinde TBMM’de kabul edildi, 14/07/2021 tarih ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.