Bir isyerinin devri durumunda kidem tazminatini kim oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
261.657
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bir işyerinin devri durumunda kıdem tazminatını kim öder?​

Her ne kadar işyeri devri yapılmış ve üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmiş olsa da devreden işveren devralan işveren ile birlikte işçilerin doğacak olan kıdem tazminatı alacaklarından sorumlu tutulacaktır. Yani işçi her iki işverene de kıdem tazminatı alacağı için başvuruda bulunma hakkına sahiptir.

İş yeri devir işlemleri nasıl yapılır?​

İşyeri devrinin koşullarından en önemlisi işverenin değişmesi ve fiziki olarak iş yerinin devridir. Sadece çalışanların başka bir işverene geçmesi iş yeri devri olarak değerlendirilemez. Ayrıca bir iş yeri kapatıldıktan sonra bir başkasına devredilemez. Bu durum şirket kapanış ve şirket açılışı olacaktır.
SGK işyeri devir işlemleri nasıl yapılır?
Aracı tescili veya nevi değişiklik, devir, intikal işlemleri SGK web sitesindeki e-SGK menüsünden “İşyeri Bildirgesi” seçeneği üzerinden yapılmaktadır.

Işyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi?​

İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmaz ancak bu devir, işçiye de haklı fesih nedeni oluşturmaz. Yani işyerinin devri nedeni ile işten ayrılan bir işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekmemektedir.

Devir parası nasıl hesaplanır?​

Ölüm yaşından 12 yaş çıkartılarak vefat eden kişinin kalan borcu yıl olarak hesaplanır. Daha sonra bir yıldaki namaz borcu hesaplanır. Bu borçta günde beş vakit namaz kılındığı için bir yılda da 12 ay olduğu sebebiyle bu beş rakamı 12 ile çarpılır. Hesaplamalarda her namaz borcuna 1 lira gibi bir bedel eklenebilir.
İş yerinin devri hangi kuruma bildirilir?
İşyeri devrinde SGK’da işyerinin işlem gördüğü işyeri sicil numarası değişmemekte, işyerini devir alan işveren tarafından devrin gerçekleştiği tarihi takip eden on gün içinde devir bildirgesi verilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenler hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.

SGK nakil işlemleri nasıl yapılır?​

SGK mevzuatı gereğince işyerinin faaliyette bulunduğu adresten başka bir ildeki adrese nakledilmesi halinde, nakleden işverence; başka bir işverene devredilmesi halinde devralan işverence nakil veya devir tarihini takip eden 10 gün içinde işyeri bildirgesi vermesi gerekiyor.

SGK vergi borcu devredilebilir mi?​

5510 sayılı Kanun hükmünde devreden bir işverenin işyerinden dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim ve prime ilişkin borçların sorumluluk kısmı için bir süre belirtilmemiş olup, devir alan işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmiştir.
Istifa kodu nedir?
3 Numaralı Kod – Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi (İstifa); İşçi – işveren arasındaki sözleşme belirsiz süreli ise ve işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir.
 
Geri
Üst