AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir isletmenin faaliyetleri sonucu elde ettigi karlarin tumunu veya bir kismini dagitmaya Rock isletmede birakmasina ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.548
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir işletmenin faaliyetleri sonucu elde ettiği karların tümünü veya bir kısmını dağıtmaya Rock işletmede bırakmasına ne denir?​

Bu konuda alınacak tedbirlerin başında faaliyet döneminin kârlı sonuçla kapatıldığı hallerde kârın bir kısmının pay sahiplerine dağıtılmayarak, şirket bünyesinde bırakılması gelir. Bu yolla elde edilen kaynakların tümüne ihtiyat akçeleri veya yedek akçeler denilir.

1 tertip yedek akçe ayırmak zorunlu mu?​

1 tertip yedek akçe ayırmak zorunlu mu?
1· BiRiNCi TERTiP YEDEK AKÇE TTK’nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin, beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması mecburidir.

TTK hükümlerine göre hesaplanan kâr nedir?​

Diğer yandan TTK’nın 508. maddesinde, “Yıllık Kâr” bilançoya göre belirlenir, ifadesi kullanılmıştır. Bu düzenleme ile 507. maddede yer alan net dönem kârı ifadesi birlikte değerlendirildiğinde, artık ortaklara dağıtabilecek kârın “Dönem Net Kârı” olduğu, yeni TTK’da açık olarak ortaya konulmuştur.

2 tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunlu mu?​

2 tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunlu mu?
Esas faaliyeti başka işletmelere iştirak etmek olan holding şirketlerinin de ikinci tertip yasal yedek akçe ayırmasına gerek bulunmamaktadır. Dağıtılabilecek kar tutarı için ortaklara fiilen dağıtım kararı alınmamış olması durumunda ikinci tertip yasal yedek akçe ayrılmasına gerek bulunmamaktadır.
Yedek akçe ayrılması hangi tür şirketler için zorunludur?​
Ticari hayatta şirketler, ileride karşılaşabilecekleri risklere karşı kâr ettikleri zamanlarda önlem almak zorundadır. Şirketler için bu önlemlerden en önemlisi yedek akçe ayırmaktır. Bu durumu dikkate alan kanun koyucu, sermaye şirketleri için belli bir oranda yedek akçe ayrılması konusunda zorunluluk getirmiştir.

Halka kapalı anonim şirketlerde kâr dağıtımı nasıl yapılır?​

Halka kapalı anonim şirketlerde kâr dağıtımı nasıl yapılır?
Kâr payı; kârın, pay sahibine şirket tarafından ödenebilen ve miktarı belli edilmiş, dağıtılmasına genel kurul tarafından karar verilen kısmıdır. Kar payı dağıtımı; ayrılması gerekli yedek akçeler ayrılmasından sonra, yasada ve esas sözleşmede belirlenen ya da genel kurulda kararlaştırılan oran üzerinden dağıtılır.

Limited şirketlerde kâr dağıtımı nasıl yapılır?​

Limited şirkette ise kâr payı, sadece net dönem kârından ve bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. TTK uyarınca, net dönem kârı hesaplanırken, o yıla ilişkin ticarî kârdan varsa geçmiş yıl zararlarının düşülmesi gerekir.

Kanuni yedek akçeler hangi hesapta izlenir?​

Kanuni yedek akçeler hangi hesapta izlenir?
Yasal sebeplerle ayrılan yedekler 540 YASAL YEDEKLER hesabının alacağında izlenir.
 
Bir işletmenin faaliyetleri sonucu elde ettiği karları tamamen veya kısmen dağıtmayıp şirket bünyesinde bırakmasına, "yedek akçe ayırmak" denir. Yedek akçeler, işletmenin ileride karşılaşabileceği risklere karşı bir önlem olarak ayrılan kaynaklardır. Bu kaynaklar, pay sahiplerine dağıtılmayarak şirketin içinde bırakılır ve genellikle "ihtiyat akçeleri" veya "yedek akçeler" şeklinde adlandırılır.

1. Birincil tertip yedek akçe ayrımı zorunludur. Türk Ticaret Kanunu'nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmi birinin belirli bir oranı ödenmiş esas sermayenin beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe olarak ayrılması gerekmektedir.

2. İkincil tertip yasal yedek akçe ayrımı ise, holding şirketleri gibi faaliyeti başka işletmelere iştirak etmek olan şirketler için zorunlu değildir. Bu durumda, dağıtılabilecek kar tutarı için ortaklara fiilen dağıtım kararı alınmamış olduğunda ikincil tertip yasal yedek akçe ayrılmasına gerek bulunmamaktadır.

Yedek akçe ayrılması genel olarak sermaye şirketleri için zorunlu bir uygulamadır. Ticari hayatta şirketler, kar elde ettiklerinde olası risklere karşı tedbir almak amacıyla yedek akçe ayırmak zorundadır.

Kâr dağıtımının halka kapalı anonim şirketlerde nasıl yapıldığına gelince, kâr payının belirlenmesi ve dağıtımı genel kurul tarafından kararlaştırılır. Dağıtımdan önce ise yasal ve esas sözleşmede belirlenen yedek akçeler ayrılır.

Limited şirketlerde ise kâr payı net dönem kârından ve ayrılan yedek akçelerden dağıtılır. Net dönem kârının hesaplanmasında ise ticari kârdan geçmiş yıl zararlarının düşülmesi gerekmektedir.

Kanuni yedek akçeler, hesapların düzenlendiği muhasebe kayıtlarında "540 YASAL YEDEKLER" hesabında izlenir. Yasal olarak ayrılan yedekler bu hesapta muhafaza edilir ve takip edilir.
 

Similar threads

Geri
Üst