Bir isin meslek sayilabilmesi icin kriterler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bir işin meslek sayılabilmesi için kriterler nelerdir?​

Bernard Barber’e göre ise bir uğraşın meslek sayılabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekmektedir:
- Genel ve sistematik bilgi,
- Toplumun ihtiyaçlarına yönelik olma,
- Etik ilkelerin içselleştirilmesi ile sağlanan bir özdenetim,
- Ulaşılmak için çaba sarfedilen sembolize edilmiş ödüller (Sokolowski, 1991,23).

Mesleğin ölçütleri nelerdir?​

Povalko1,4, 1971 yılında bir işin meslek sayılabilmesi için uyması gereken 8 ölçütü; bilgi yükü, toplumun temel sosyal değerleriyle bağlantı, eğitim süresi, topluma hizmet sunma, bağımsızlık, sosyallik, meslek ahlakı, mesleğe bağlılık olarak belirlemiştir ve bir profesyonelin yaptığı işin ve yarattığı etkilerin …

Hemşirelik, hemşireliği tercih etmek isteyen hemşereler için önemlidir.?​

Hemşirelik, hemşireliği tercih etmek isteyen hemşereler için önemlidir.?
Uluslararası bir hemşire olmak, Amerika Birleşik Devletleri’nde seyahat etmekten daha fazla planlama gerektirir. Evrensel sağlık hizmeti ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yakınlığı ile Kanada, Uluslararası Hemşireliği denemek isteyen hemşireler için önemli bir yer. Ayrıca, ana dil olarak İngilizce kullanılıyor olması güzel.

Hangi bir ülkede hemşirelik kazanabiliyor?​

Hangi bir ülkede hemşirelik kazanabiliyor?
Fjords’un ülkesi olan Norveç, hemşireler için iş doyumunun yanı sıra dünyadaki en yüksek yaşam standartlarından birine sahiptir. Ortalama maaş 52.000 dolarken, hemşireler deneyime ve uzmanlığa bağlı olarak 100.000 dolar kazanabiliyor. İstatistik Norveç’e göre, Norveç’teki bireylerin ortalama yaşam beklentisi giderek artmaktadır.

Kanada’da hemşireliği denemek isteyen hemşirler?​

Evrensel sağlık hizmeti ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yakınlığı ile Kanada, Uluslararası Hemşireliği denemek isteyen hemşireler için önemli bir yer. Ayrıca, ana dil olarak İngilizce kullanılıyor olması güzel. Ontario Hemşireler Fakültesi, Kanada’daki Kayıtlı Hemşireler’in yönetim kuruludur.

Bir işin meslek olarak kabul edilmesi için belirli kriterler bulunmaktadır. Bernard Barber'e göre, bir uğraşın meslek sayılabilmesi için şu özelliklere sahip olması gerekmektedir:

1. Genel ve sistematik bilgi: Mesleğin icrası için belirli bir düzeyde bilgi ve uzmanlık gereklidir.

2. Toplumun ihtiyaçlarına yönelik olma: Mesleğin toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir hizmet sunması beklenir.

3. Etik ilkelerin içselleştirilmesi ile sağlanan özdenetim: Meslek mensuplarının etik değerlere bağlı kalarak mesleki faaliyetlerini yürütmeleri ve bu şekilde bir özdenetim mekanizması oluşturmaları önemlidir.

4. Sembolize edilmiş ödüllere ulaşmak için çaba sarfetme: Mesleki başarılar, beceriler veya hizmetler belirli sembollerle ödüllendirildiğinde mesleki motivasyon artar ve meslek prestiji yükselir.

Mesleğin ölçütleri ise şunlar olabilir:

1. Bilgi yükü: İlgili mesleğin gerektirdiği bilgi ve uzmanlık düzeyi.

2. Toplumun temel sosyal değerleriyle bağlantı: Mesleğin toplumsal değerlere uygunluğu ve toplum tarafından ne kadar önemsendiği.

3. Eğitim süresi: Mesleğin öğrenilme ve icra edilme sürecinin gerektirdiği eğitim süresi ve kalitesi.

4. Topluma hizmet sunma: Mesleğin insanlara fayda sağlama amacı taşıması.

5. Bağımsızlık: Meslek mensuplarının kendi kararlarını verebilme ve bağımsızlık derecesi.

6. Sosyallik: Mesleğin insanlarla etkileşim içinde olma ve sosyal beceriler gerektirme durumu.

7. Meslek ahlakı: Mesleğin genel ahlaki ilkeler ve mesleki etik normlar doğrultusunda icra edilmesi.

8. Mesleğe bağlılık: Meslek mensuplarının mesleklerine duydukları sadakat ve bağlılık derecesi.

Bu ölçütler mesleklerin kapsamını ve niteliğini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bir mesleği icra etmek isteyen bireylerin bu kriterleri göz önünde bulundurarak karar vermeleri ve meslek seçimlerini yapmaları önemlidir.

Geri