AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir is yerini kuran ya da devralan isveren durumu en gec ne kadar bir sure icinde calisma ve is kurumu il mudurlugune bildirmek zorundadir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir iş yerini kuran ya da devralan işveren durumu en geç ne kadar bir süre içinde çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirmek zorundadır?​

İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür.

İşverenin işi kabulden kaçınmasına ne ad verilir?​

İşgörme ediminin ifasının engellenmesi durumunda ücret / a. İşverenin temerrüdü durumunda” şekline dönüştürülmüştür. Maddeye göre, hizmet sözleşmesinde işverenin temerrüdü, alacaklının temerrüdünün özel bir hâlidir.

Sendikalar ticaretle uğraşabilir mi?​

Sendikalar ticaretle uğraşabilir mi?
Kuruluşlar siyasi partilerin ad, amblem, rumuz veya işaretlerini kullanamaz. Kuruluşlar ticaretle uğraşamaz. Ancak, kuruluşlar genel kurul kararıyla nakit mevcudunun yüzde kırkından fazla olmamak kaydıyla sanayi ve ticaret kuruluşlarına yatırımda bulunabilir.

İşveren vekili ne demek?​

İşveren vekili ne demek?
4857 sayılı İş Kanunun 2.maddesinde işveren vekili “işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimseler” olarak tanımlanmıştır.

Işyerini açan bir işveren ne kadar süre içinde işyerini bildirmekle yükümlüdür?​

5510 SAYILI KANUNDAN KAYNAKLI BİLDİRİMLER Adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde, işyeri bildirgesi ile Kuruma bildirilmek zorundadır.

Çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne ön bildirim en az kaç gün önceden yapılmalıdır?​

İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur. Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer.

Bir iş yerinde 2 sendika olur mu?​

Bir iş yerinde 2 sendika olur mu?
İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir.

Bir işyerinde sendika nasıl yetki alır?​

Bir işyerinde sendika nasıl yetki alır?
6356 sayılı Kanun’un “Yetki Tespiti İçin Başvuru” başlıklı 42 nci maddesine göre ise “Toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası Bakanlığa başvurarak yetkili olduğunun tespitini ister. İşveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren de Bakanlığa başvurarak yetkili işçi sendikasının tespitini isteyebilir.

İşveren vekili kimler olabilir?​

İşveren vekili, kendisine verilen yetki sınırları içinde işvereni temsil eder, onun adına işletmeye ilişkin işleri yaparak işçilere karşı yükümlülüklerini yerine getirir. İşveren vekili çoğu kez bir işletmede genel müdür, fabrika müdürü, personel müdürü ve ustabaşı gibi sıfatlar alır.

İşveren vekili yetkileri nelerdir?​

İşveren vekilinin işçi alıp-çıkarma yetkisi ya tek taraflı olarak işveren tarafından ya da iş sözleşmesine hüküm koymak suretiyle verilebilir. İşveren vekili, işletmenin bütününden ya da bir kısmından sorumlu olabilir. İşveren vekili gerçek kişilik olmak zorundadır.

İş yeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri ne kadar sürede çalışma ve iş kurumu il Müdürlüğü’ne vermekle yükümlü dur?​

İş yeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri ne kadar sürede çalışma ve iş kurumu il Müdürlüğü’ne vermekle yükümlü dur?
Dolayısıyla yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birinin gerçekleşmesinden itibaren, tek çalışanınız olsa dahi 1 ay içerisinde iş yeri bildirgesini düzenlemeli ve bağlı olduğunuz il müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

İşveren açısından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına işyerini bildirme süresi ne kadardır?​

İşveren açısından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına işyerini bildirme süresi ne kadardır?
Ayrıca, işveren veya vekili; işyerinde daha sonra el, unvan, adres ve faaliyet konusunda herhangi bir değişiklik varsa bu konuları da belirten, bir aylık süre içerisinde işyerinin kurulu olduğu yerin, bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne bildirmek zorundadır.

Işyerini kapatan işveren ilgili bölge müdürlüğüne ne kadar süre içinde bildirimde bulunmalıdır?​

MADDE 3 – Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama …

İş Kanunu 20 ve 21 madde nedir?​

İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz.. veya farklı işleme tabi tutulamaz.

Iş yeri sahibine ne denir?​

Iş yeri sahibine ne denir?
işçi çalıştıran işyeri sahiplerine işveren denir.

4857 sayılı İş Kanunu 21 madde nedir?​

4857 sayılı İş Kanunu 21 madde nedir?
Madde 21 – İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır.
 
İşyerini kuran ya da devralan işveren durumu en geç 5510 sayılı Kanuna göre, şirkete yeni ortak alınması durumunda, yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde işyeri bildirgesini Kuruma iletmek zorundadır. Yani işverenin bu durumu en geç on gün içinde iş ve çalışma kurumuna bildirmesi gerekmektedir.

İşverenin işi kabulden kaçınmasına ise işgörme ediminin ifasının engellenmesi durumu denir. Bu durumda işverenin temerrüdü ortaya çıkar ve hizmet sözleşmesinde işverenin temerrüdü, alacaklının temerrüdünün özel bir halidir.

Sendikalar ticaretle uğraşamazlar, ancak genel kurul kararıyla sanayi ve ticaret kuruluşlarına yatırım yapabilirler. Ayrıca, sendikalar siyasi partilerin adını, amblemini, rumuzunu veya işaretlerini kullanamazlar.

İşveren vekili, işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kişilerdir. İş Kanunu'nda işveren vekili, işverenin adına işletmeyi yöneten ve işleri yürüten kimseler olarak tanımlanmıştır.

İşyerinde birden fazla sendika olamaz; ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilirler. Sendika yetkisi için ise işçi sendikası Bakanlığa başvurarak yetkili olduklarının tespitini ister.

İşveren vekilinin yetkileri işveren tarafından verilen sınırlar dahilinde işletmeyi temsil etmek, işleri yönetmek ve işçilere karşı yükümlülüklerini yerine getirmektir. İşveren vekili genellikle genel müdür, fabrika müdürü, personel müdürü gibi pozisyonlarda bulunabilir.

İşyerini açan işverenin en az bir ay içinde işyerini bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca, iş yeri ve çalıştırılan işçilere ait bilgiler de işverenin tek çalışanı olsa bile bir ay içinde iş kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.

İşverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına işyerini bildirme süresi ise işyerinde el, unvan, adres veya faaliyet konusunda değişiklik varsa bu durumların bir aylık süre içinde ilgili birimlere bildirilmesi gerekmektedir.

İşyerini kapatan işveren ise işyerini kapatma durumunu, çalıştırdığı işçi sayısını ve diğer işyeri bilgilerini ilgili bölge müdürlüğüne bildirmelidir.
 
Geri
Üst