AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir insana bela neden gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.292
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir insana bela neden gelir?​

Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. “Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır.” 3. Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir. Bunun için peygamberlere çok bela ve musibetler gelmiştir.

Başımıza gelen musibetlere karşı ne yapmalıyız?​

Peygamberimiz (SAS): “Mümine eziyet veren her şey musibettir” buyurmuşlardır. Başa gelen her türlü zarar, eza, cefa ve sıkıntılar esasında birer musibettir. Bela ve musibetlere karşı müminlerden beklenen Cenab-ı Hakk’ın takdirine boyun büküp sabır göstermektir.

Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?​

Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?
Hazreti Ali’ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah’a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O’ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.”

Musibet nedir ne anlama gelir?​

musibet teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı (Osmanlı Dönemi) Afet. Belâ. Felâket. Hastalık.

Hastalık günahları siler mi?​

Tahric: İsnadı sahihtir. – Müslim 3/1992 (52). 9374- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan bir bedeviyi ziyaret etmek için yanına girdi ve: “(iyileşirsin de hastalığın günahlarına) kefaret olur, inşallah” buyurdu.

Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız?​

Bela ve musibetlere karşı nasıl davranmalıyız?
Bu musibetler karşısında inanan insan, sağlam durmalı, yıkılmadan ayakta kalmalıdır. Peygamber Efendimiz, müminlerle kafirleri karşılaştırdığı bir hadisinde şöyle der: “Mümin, yeşil ekine benzer. Rüzgâr hangi taraftan eserse onu o tarafa yatırır (fakat yıkılmaz), rüzgâr sakinleştiğinde yine doğrulur.
Insan nasıl imtihan olur?​
ALLAH NELERLE İMTİHAN EDER?
- Kötülükler (Seyyiat)ve İyiliklerle(Hasenat) İmtihan Eder.
- İnsanların Geçmişte İşledikleri Amellerle İmtihan Eder.
- Cihad Eden ve Sabredenleri Ortaya Çıkarmak İçin İmtihan Eder.
- Hayır ve Şer İle İmtihan Eder.
- Korku,Açlık,Ürünlerden Eksiltme ve Ölüm İle İmtihan Eder.
İnsanın başına ne gelirse kendi eliyle?​
Cevap: Allah Celle Celâlehûşöyle buyurmuştur: [وَمَاۤ اَصَابَكُمۡ مِّنۡ مُّصِيۡبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتۡ اَيۡدِيۡكُمۡ وَيَعۡفُوۡاعَنۡ كَثِيۡرٍؕ‏] “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.”

Neler musibettir?​

Neler musibettir?
Musibet Çeşitleri Yeryüzüne isabet eden musibetler (deprem, sel, yangın, kuraklık vs.) İnsana isabet eden musibetler (hastalık, zulüm, işkence, yoksulluk vs.) Mala isabet eden musibetler (yanma, gasp edilme, çalınma, bozulma, kırılma, kaybolma, iflas vs.)

Basimiza ne geliyorsa kendinizden?​

Allah Celle Celâlehûşöyle buyurmuştur: [وَمَاۤ اَصَابَكُمۡ مِّنۡ مُّصِيۡبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتۡ اَيۡدِيۡكُمۡ وَيَعۡفُوۡاعَنۡ كَثِيۡرٍؕ‏] “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.”

Ne gelirse başınıza kendi yaptıklarınız yüzündendir?​

Selâmi Haktan on Twitter: “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder. Şûrâ Suresi 30. Ayet” / Twitter.
 
Evet, bela ve musibetler genellikle insanların günahlarının kefareti olarak kabul edilir. Müminlere musibetlerin gelmesinin amacı sabretmelerini sağlamak ve ahirette yüksek derecelere ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Peygamberler de çeşitli bela ve musibetlerle imtihan edilmişlerdir.

Başımıza gelen bela ve musibetlere karşı yapmamız gereken en önemli şey sabırla Cenab-ı Hakk'ın takdirine boyun bükerek karşılamaktır. Peygamberimiz (SAS) müminlere eziyet veren her şeyin birer musibet olduğunu belirtmiştir.

Musibetlerin insanlar için birer imtihan veya ceza olup olmadığı konusunda Hazreti Ali'nin sözleri oldukça anlamlıdır. Eğer bir musibet insanı Allah'a yaklaştırıyorsa, bu bir imtihandır; eğer O'ndan uzaklaştırıyorsa, bir ceza olarak değerlendirilebilir.

Musibet, Türkçe sözlükte afet, bela, felaket veya hastalık anlamına gelmektedir. Hadiste ise hasta olan kişinin günahlarının hastalık yoluyla affedilebileceği belirtilmektedir.

Musibetlerle karşılaştığımızda sağlam durmalı ve sabırla hareket etmeliyiz. Peygamberimiz, müminlerin yeşil ekin gibi olup rüzgarla yatıp kalksalar da yıkılmayacaklarını ifade etmiştir.

İnsanlar çeşitli yollarla imtihan edilirler. Allah, kötülüklerle ve iyiliklerle, geçmiş amellerle, cihad edenleri ortaya çıkarmak için, hayır ve şerle, korku, açlık, eksiklikler ve ölümle insanları imtihan eder.

Son olarak, başımıza gelen her musibetin kendi yaptıklarımızın bir sonucu olduğu ve Allah'ın çoğunu affedebileceği Kuran'da özellikle vurgulanmıştır.

Umarım verdiğim bilgiler sizin için faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst