AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir hukmun sozle ifadesine ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.448
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir hükmün sözle ifadesine ne denir?​

Bir sözün doğru veya yanlış olabilmesi için, o sözün bir şeyi tasdik veya inkâr etmesi gerekir, yani bir hükmü ihtiva etenelidir. O halde önerme bir hükümdür. Daha doğru bir değimle önerme, hükmün ifadesidir. Bu, sözle ifade edildi mi önerme denir.

Koşul önermesi nedir?​

Koşul önermesi nedir?
İse (⇒): İki basit önermenin “ise” ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.

Yalnızca bir hüküm belirten önermelere ne denir?​

Yalnızca bir hüküm belirten önermelere ne denir?
İlkel (basit) önerme nedir? Yalnızca bir hüküm içeren önermeye ilkel (basit ya da yalın) önerme denir.

Felsefede tikel ne demek?​

Felsefe tikel ne demek? 1. tikel: evrenin veya sınıfın tümünü değil bir kısmını gösteren kavramlar. bazı insanlar akıllıdır önermesinde “bazı” insan evrenin bir kısmına işaret etmektedir.
Hüküm zihnin bir işlemidir. Bu, sözle ifade edildi mi önerme denir. Aristo önermeyi şöyle tanımlıyor: “Bir şey hakkında bir şey tasdik veya inkar eden sözdür”62. Önerme şöyle de tanımlanır: “Bir sözdür ki onu söyleyene bu sözünde doğrudur yahut yanlıştır demek sahih olur”63.

Tümel olumlu önerme nedir?​

Tümel olumlu önerme nedir?
Bütün kapsamıyla alınmış olan (önerme), külli, tikel karşıtı. (Mantıkta) Belli bir sınıfa bağlı bireylerin tümünü içine alan. Bütün kapsamıyle alınmış olan (önerme).

Hüküm koyan kişiye ne denir?​

Hüküm koyan kişiye ne denir?
Fıkıh usulünde şer’î hüküm genelde “şâriin mükelleflerin fiillerine ilişkin hitabı” olarak tanımlanır. Bu sebeple de usul literatüründe şer’î hüküm konusu, hüküm koyma yetkisinin sahibi (hâkim), hükme konu olan fiiller (el-mahkûm fîh) ve hükmün muhatabı mükellef (el-mahkûm aleyh) kavramlarıyla birlikte ele alınır.
Müsellemat ne demek?​
(Müsellem. C.) Doğruluğunda şüphe edilmeyen umumi bilgi ve kaideler. İslamiyete ait, sağlamlığında şüphe olmayan esaslar.

Tümel önerme nedir örnek?​

Tümel önerme nedir örnek?
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “…’in hepsi”, “…’in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”

Tutarlı önerme ne demek?​

Tutarlı önerme ne demek?
Birden fazla önermeyi bir arada doğru kılan/ortak doğrulayıcı bir yorumlaması varsa, bu önermeler tutarlıdır. Buna göre doğruluk çizelgesinde herhangi sayıda önermeyi, birlikte (D) gösteren en az bir satır varsa o önermeler tutarlıdırlar; böyle bir satır yoksa tutarsızdırlar.

Tahyir ne anlama gelir?​

“Tahyir” muhayyer bırakmaktır ki Şari (Allah ve Peygamber)’in, bir işi yapıp yapmamada mükellifi serbest bırakması demektir. Mesela; belirli bir zamanda bir şey yemek veya uyumak gibi insan için mutad olan işler böyledir.

Istınbat ne demek?​

Istınbat ne demek?
İstinbat kelimesi, kuyudan su çıkarmak anlamında kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kapalı ve gizli olan bir şeyi açığa çıkarmak anlamında da kullanıldığı bilinmektedir. Bir takım araştırmalar sonucunda ictihad çıkarmak anlamında kullanıldığı bilinmektedir.

Cedel ne anlama gelir?​

Cedel ne anlama gelir?
Mantıkta cedel, “meşhur olan (meşhûrât) ve doğru kabul edilen (müsellemât) öncüllerden oluşmuş kıyas” demektir. Felsefe ve kelâmda farklı tarifleri bulunmakla beraber genellikle “bir düşüncedeki çelişkileri tartışarak gösterme sanatı” diye tanımlanır.
 
Öncelikle, hüküm bir önermenin doğru veya yanlış olabilmesi için bir şeyi tasdik veya inkâr etmesi gerektiğini belirten ifadedir. Bir önerme ise bir hükmün ifadesidir ve zihin tarafından bir tasdik veya inkâr ifadesidir.

Koşul önermesi ise, iki basit önermenin "ise" bağlacı ile birleştirilmesiyle oluşan bir tür bileşik önermedir. Eğer ön bileşen doğru ise ve sonraki bileşen yanlış ise, koşul önermesi yanlış olur. Aksi durumda ise önerme doğru olur.

İlkel önerme ise yalnızca bir hüküm içeren önermelerdir. Bir önermede tek bir hükmün ifade edilmesi durumunda, bu önermeye ilkel (basit ya da yalın) önerme adı verilir.

Tümel olumlu önerme, bütün kapsamıyla alınmış olan önermelerdir. Belli bir sınıfa ait tüm bireyleri içerir ve genellikle "bütün", "her" gibi ifadelerle kurulur.

Hüküm koyan kişiye fıkıh usulünde genellikle "şâriin" denir. Şer'î hüküm, hüküm koyan kişinin mükelleflerin fiillerine ilişkin hitabını ifade eder. Usul literatüründe şer'î hüküm konusu olarak hüküm koyan kişi (hâkim), hükme konu olan fiiller (el-mahkûm fîh) ve hükmün muhatabı mükellef (el-mahkûm aleyh) kavramları ele alınır.

Müsellemat, doğruluğunda şüphe edilmeyen umumi bilgi ve kaideleri ifade eder. İslamiyete ait olan ve sağlamlığında şüphe olmayan esasları kapsar.

Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı hakkında yapılan bir evetleme veya değerlendirme içeren önermedir. Genellikle "bütün", "her", "hiçbir" gibi ifadelerle kurulur ve örneklerde verilen cümleler gibi tümel önermelerdir.

Tutarlı önerme, birden fazla önermenin bir arada doğru olabileceği durumu ifade eder. Eğer önermeler birlikte doğru olabilme potansiyeline sahip ise, o önermeler tutarlıdır.

"Tahyir", insanın bir işi yapma veya yapmama konusunda serbest bırakılması anlamına gelir. Şer'î hüküm gerektiren durumlarda mükellefe serbestlik tanıyan bir kavramdır.

"Istınbat" kelimesi, su çıkarmak ve gizli olanı açığa çıkarmak anlamında kullanılır. Ayrıca ictihad çıkarmak anlamında da kullanılan bir terimdir.

"Cedel", felsefe ve mantıkta kullanılan bir terim olup, bir düşüncedeki çelişkileri tartışarak gösterme sanatı olarak tanımlanır. Meşhur ve doğru kabul edilen öncüllerden oluşmuş kıyası ifade eder ve çelişkilerin doğruluk veya yanlışlığını gösterme amaçlar.
 
Geri
Üst