Bir hucre kendisinden daha yogun bir ortama konursa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir hücre kendisinden daha yoğun bir ortama konursa ne olur?​

Hipertonik ortam içerisine konulan hücreyle kıyaslandığında, konsantrasyonu hücreden daha yüksek olan ortamdır. Eğer hücre hipertonik bir ortama konulursa, ozmoz nedeniyle hücre su kaybederek büzüşür.

Hücre hipotonik ortama konursa ne olur?​

Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir. Bitki hücrelerinde deplazmoliz devam ederse hücre şişer ve turgor durumuna geçer.
Bitki hücresi hipotonik ortama bırakılırsa ne gibi değişiklikler gözlenir?
Eğer bir bitki hücresi hipotonik ortama konulursa, hücre şişerek turgor durumuna geçer. Hayvan hücresi ise aşırı su alımına bağlı olarak patlayabilir.
Kendi yoğunluğundan daha yoğun ortama bırakılan hücrede ne gibi değişimler gerçekleşir?
Bu hücreyi; içerdiği madde miktarından daha çok madde içeren, yani hücrenin yoğunluğundan daha yoğun bir hipertonik ortama bırakırsak, hipertonik ortam, hücrenin içerisinde bulunan suyu kendisine çeker. Yani hücre su kaybeder ve giderek büzüşür.

Plazmolize uğramış hücre hipotonik ortama konursa ne gibi değişiklik olur?​

Hipotonik ortam: Hücreye göre maddenin az, suyun çok olduğu ortamdır. Plazmolize uğramış hücre, saf suya konursa su alarak şişer. Hücrenin su alarak eski hâline dönmesine deplazmoliz denir. Hipotonik ortamda su alarak şişen bitki hücresinde zarın çepere yaptığı basınca turgor basıncı denir.

Hücre su kaybederse ne olur?​

Bir bitki hücresi izotonik (eş yoğun) ortamdayken hipertonik (çok yoğun) bir ortama konulduğunda, hücredeki küçük moleküllerin enerji harcanmadan çok yoğun hücre ortamından, az yoğun ortama geçişine plazmoliz denir. Hücrenin su kaybedip büzülmesini sağlayan çözeltiye hipertonik çözelti adı verilir.
Hipertonik ortamda hücreye ne olur?
Hipertonik yüksek derişim anlamı taşımaktadır. Ağırlıklı olarak biyolojide hücrelerin madde alış-verişini açıklamakta kullanılır. Örneğin; hipertonik bir ortama konulan hücre su kaybeder. Çünkü ortam kendisinden daha yoğundur.
Bir bitki hücresi hipertonik ortama bırakıldığında ne olur?
Hipertonik ortam: Hücreye göre çözünen madde miktarının çok, suyun az olduğu ortamdır. Hipertonik ortama konulan bir hücrenin su kaybederek büzülür, bu büzülme olayına ise plazmoliz denir. Hipertonik ortama konulan bitki hücresinde koful küçülür.

Turgor ne demektir?​

Turgor basıncı ya da turgor, bitki hücrelerinin saf suya konmasıyla içine su alarak, şişmesi ve hücrenin çeperine basınç yapması olayına denir. Turgor basıncı, suyun içeri girmesiyle hücre çeperine yapılan basınçtır.
 
Geri
Üst