Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir hisseye iki kisi girebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir hisseye iki kişi girebilir mi?​

İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Nevin Meriç, “Kurban hisseleri 1 kişiye aittir. Bu nedenle bir hisseyi iki kişinin paylaşması, ibadet anlamında mümkün değildir. Namazın yarısını bir başkası, diğer kısmını bir başkası kılamayacağına göre 1 hisseyi de 2 kişi paylaşamaz. Bu ibadeti bozan bir durumdur.

2 kişi bir adak kesebilir mi?​

Adak kurbanı da tıpkı diğer kurbanlar gibi ortaklık ile kesilebilir. Önemli olan kurban kesmenin niyetidir. Aynı niyetlere sahip olması gerekmez. Bir kişi adak, diğer kişi akika kurbanı da kesebilir.
Kişinin keseceği kurbanı bizzat satın alması, kendisinin kesmesi veya kesilirken yanında bulunması, -kurbanın sahih olması için- gerekli değildir.
Bir kurbana en az kaç kişi girebilir?
Koç veya koyun ne kadar büyük ve kıymetli olursa olsun ancak bir kişi için kurban olur. Deve, sığır ve manda ise ortakların hepsinin niyeti rızası için olmak şartıyla yedi kişi için kesilebilir. Yedi kişiden fazlası caiz değildir. Yedi kişiden az mesela beş veya dört kişi ortak kesse caiz olur.
Adak yakın akrabaya verilir mi?
Kişinin annesi, babası, kardeşleri, oğulları, torunları ve kendi neslinden gelen diğer akrabaları adak kurbanı etinden yiyemez. Adak Kurbanı Eti Kimlere Dağıtılmalıdır? Adak kurbanının eti muhtaç durumda olan kişilere dağıtılmalıdır.

Adağın etinden kimler yiyemez?​

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin annesi, babası, nine ve dedeleri, çocukları, torunları ile dinen zengin kabul edilen kimseler de yiyemez.

Kurbana 7 kişiden fazla girilir mi?​

Yedi kişiden fazlası caiz değildir. Yedi kişiden az mesela beş veya dört kişi ortak kesse caiz olur.Ancak ortakların hepsi nâfile bile olsa, mutlaka kurban ve ibâdet niyeti ile kesime ortak olan, müslüman ve itikadında şüphe olmayan kimselerden olmalıdır.
Şükür kurbanı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu tanılamaya göre bir kişinin arzu ettiği sonuca ulaşması dolayısıyla Allah’a hamd etmek amacıyla kestiği kurbana verilen addır.
Bir koçu kaç kişi kesebilir?
1 koyuna 2 kişi girebilir mi?
Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Bu hüküm Hanefîler dahil üç mezhebe göre olup Mâlikî mezhebinde parasına ve etine iştirakle ortak kurban kesimi câiz görülmez.

Büyükbaşa kaç kişi girebilir?​

Koç veya koyun ne kadar büyük ve kıymetli olursa olsun ancak bir kişi için kurban olur. Deve, sığır ve manda ise ortakların hepsinin niyeti rızası için olmak şartıyla yedi kişi için kesilebilir. Yedi kişiden fazlası caiz değildir.

Hisseden adak olur mu?​

Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin kurbanlarını aynı maksat için kesmiş olmaları gerekmez. Ortakların her birinin ibadet niyetiyle katılmış olması kaydıyla bir kısmı udhiyye, diğer bir kısmı ise adak, akîka, nafile kurbanı olarak niyet edebilirler.
“Kurban niyetiyle hisseye dahil olmak gerekiyor” Bu dinen uygun değil. Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor. O nedenle büyükbaş kaç kilo olursa olsun 7’den fazla hisseye satılamaz. Bunun hükmü dinen bu şekilde.
1 Koyuna kaç hisse girilir?
Deveye en fazla kaç kişi ortak olur?
Bir deveyi kurbanda kaç ortak kesebilir sorusunu cevabı da en fazla 7 kişi olarak belirlenmiştir.

6 kişi ile kurban kesilir mi?​

Kurban hissesinin tek sayı olması gerektiği asılsız bir bilgidir. Büyükbaş bir kurbanı tek kişi alabileceği gibi, hisseli bir şekilde 2 kişi, 3 kişi, 4 kişi, 5 kişi, 6 kişi ve en fazla 7 kişi girebilir.

Büyükbaş adak olur mu?​

Deve, sığır ve küçükbaş hayvanların sağlıklı olanları adak kurbanı olarak kesilir. Horoz veya tavuk gibi kümes hayvanları, adak olarak kesilmez ve kabul görmez. Eğer adak için niyet edildiğinde hayvanın cinsi ifade edilmezse, o kişi bir küçükbaş hayvanı kurban edebilir.
Adak ancak onu ifade eden bir sözle olur. Yazı, işaret veya mücerret niyetle olmaz. Hanefîler’e göre, gerek adakta bulunma gerekse adanan şeyi tayin konusunda, yeminde olduğu gibi, şaka ile ciddilik aynıdır. Rıza ve ihtiyar da şart değildir.
Başkasının parasıyla adak kesilir mi?
Adak kurban elbette bağışlanabilir. Kişi adak kurbanını keser ve etini olduğu gibi bir şahsa, şahıslara, ya da kurumlara bağışlayabilir. Kendisi adına adak, akika, şükür kurbanı kesilmek üzere kurbanının parasını da bağışlayabilir, yani birisini vekil kılabilir, vekil kıldığı kişi de kurbanı keser veya kestirir.
 
Geri
Üst