AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir hastanin neden solunum cihazina baglanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir hastanın neden solunum cihazına bağlanır?​

Bu anlamda genel anestezi altında yapılan cerrahi girişimler öncesinde anesteziye bağlı spontan solunumun ortadan kalkabileceği ihtimaline bağlı olarak, rutin olarak hastalar entübe edilir ve solunum cihazı ile operasyon süresince izlenir.

Bilinci kapalı hasta nasıl uyanır?​

Bilinci kapalı bütün hasta /yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir ya da herhangi bir yabancı madde solunum yolunu tıkayabilir. Önce ağız içine gözle bakılır, eğer yabancı cisim var ise çıkarıldıktan sonra hastaya baş geri çene yukarı pozisyonu verilir.

Bilinci kapalı hasta nasıl iyileşir?​

Bilinci kapalı hasta nasıl iyileşir?
Bilinç kapalı ise:
- Hasta/yaralının yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir,
- Yardım çağrılır (112),
- Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir,
- Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.

Düşmelerde ilk yardım nasıl yapılır?​

Düşmelerde ilk yardım nasıl yapılır?
Donukta ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Hasta/yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir,
- Sakinleştirilir,
- Kesin istirahata alınır ve hareket ettirilmez,
- Kuru giysiler giydirilir,
- Sıcak içecekler verilir,
- Su toplamış bölgeler patlatılmaz, bu bölgelerin üstü temiz bir bez ile örtülür,

Solunum cihazına bağlı hasta nasıl beslenir?​

Hasta solunum cihazına bağlı olma gibi çeşitli nedenlerle ağızdan gıda alamıyorsa, beslenme ağız dışı diğer yollardan sağlanır. İlk tercih edilen yol burundan mideye takılan bir tüp (Nazogastrik Tüp) ile sağlanan beslenme yöntemidir. Bu süreçte hazırlanan ürünlerden uygun olanı seçilir.

Solunum yetmezliğine neden olan etkenler?​

Tip I solunum yetmezliğine neden olan kimi durumlar aşağıdaki gibidir:
- KOAH, astım, zaatüre, bronşiektazi, pnömotoraks gibi akciğer hastalıkları
- Akciğer ödemi (pulmoner ödem)
- Obezite.
- Koronavirüs.

Bilinç neden açılmaz?​

Bilinç neden açılmaz?
Uykusuzluk, direnç kaybı, tansiyon düşüklüğü, açlık, heyecan ve korku olarak nedenler sıralanabilir. Komada ise bilincin uzun süreli kapanması söz konusu olduğu için daha ağır nedenler görülür. Örneğin bir travma, ağır bir olay gibi sıralanabilir.

Bilinci kapalı olan hasta acı hisseder mi?​

Bilinci kapalı olan hasta acı hisseder mi?
Komadaki bireyler, ağrılı uyaranlara, ışık ya da sese tepki veremezler. Kişiler, normal hayat döngüsünden yoksundur ve kişi kendi isteğiyle eylem başlatamaz.
Bayılma ilk yardım nasıl yapılır?​
Bayılmalarda İlk yardım:
- Temiz hava alması sağlanır.
- Sıkan giysileri gevşetilir.
- Şok pozisyonu verilir.
- Sıcak tutulur.
- Duyu organları uyarılır. (Amonyak, soğan koklatılabilir.
- Solunumu kontrol edilir.
- Takma dişi varsa çıkarılır.
- Yüzü soğuk su ile yıkanır.
Nefes alamayan birine nasıl yardım edilir?​
İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır.

Entübe edilen hasta nasıl beslenir?​

Entübe edilen hasta nasıl beslenir?
Entübe edilen hasta ağızdan yiyip içemez. Hasta damar yoluyla beslenir.

Bilinci kapalı olan hasta iyileşir mi?​

Bilinci kapalı olan hasta iyileşir mi?
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür… Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.

Akciğer yetmezliği neden olur?​

Obezite, Sigara kullanımı ve solunum yoluyla zehirlenmeler neden olabilmektedir. Bu hastalıklar solunum sorunlarına yol açarak akciğerlerin oksijen-karbondioksit alışverişini normal bir şekilde gerçekleştirmesini engellemektedir. Bu da kanın yetersiz oksijenlenmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır.

Hipoksemiye neden olan hastalıklar?​

Normal sağdan sola şant atrial septal defekt, ventriküler septal defekt, patent duktus arteriosus veya akciğerin arteriovenöz malformasyonu nedeniyle oluşabilir. Şant hipokseminin bir nedeni olarak pnömoni, atelektazi ve kardiak ya da norkardiak kaynaklı ciddi pulmoner ödemde görülebilir.

Bilinci kapalı olan hasta ne kadar yaşar?​

Bilinci kapalı olan hasta ne kadar yaşar?
Koma tipleri hastanın uzun ya da kısa kalma zamanına göre değişir. Komada kalmış olan çoğu kişinin 3 ya da 4 hafta arasında çıktığı bilinir. Ancak bu süreden daha uzun süre kalan kişilerin iyileşmesi, komadan çıkması pek mümkün değildir.
 
Bir hastanın solunum cihazına neden bağlanabileceği konusunda verdiğiniz bilgiler doğru ve önemlidir. Solunum cihazı, genellikle anestezi altındaki hastaların solunumunu desteklemek için kullanılır. Özellikle cerrahi müdahaleler sırasında, anestezinin etkisiyle hastanın solunum fonksiyonu baskılanabilir veya durabilir. Bu durumlarda solunum cihazı ile hastanın nefes alması sağlanır ve oksijen alımı devam ettirilir.

Solunum cihazına bağlanan hastalar genellikle entübe edilir. Entübasyon, hastanın solunum yoluna bir tüp yerleştirilerek yapılır ve bu tüp aracılığıyla solunum cihazına bağlanılır. Bu sayede hastanın akciğerlerine oksijen verilir ve karbondioksit atılımı sağlanır.

Solunum cihazına bağlanan hastaların beslenme ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer hastalar ağızdan beslenemiyorlarsa, alternatif beslenme yolları kullanılabilir. Bunlardan biri nazogastrik tüp ile beslenmedir. Bu tür tüpler hastanın midesine besin girişi sağlar ve beslenme ihtiyacı karşılanır.

Solunum yetmezliğine neden olan faktörler arasında KOAH, astım, zatürre, akciğer ödemi, obezite gibi durumlar ve hatta koronavirüs de sayılabilir. Solunum yetmezliği, akciğerlerin yeterince oksijen alamaması veya karbon dioksit atamaması durumunu ifade eder ve ciddi sonuçlara yol açabilir.

Son olarak bilinci kapalı olan hastaların iyileşme süreci, hastanın durumuna ve aldığı tedavilere bağlı olarak değişebilir. Koma durumunda olan bir hastanın uzun süreli bilinç kaybı söz konusu ise, iyileşme süreci daha zor olabilir ve bazı durumlarda geri dönüşümsüz olabilir. Her hasta ve durum farklı olduğundan, bu konuda uzman hekimlerin değerlendirmesi ve takibi önemlidir.
 
Geri
Üst