- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Bir hakim çocuğun velayetine karar verirken en çok neye dikkat eder?
Hakim velayeti kime vereceği konusunda karar verirken; dikkat edeceği konulardan ilki ve en önemlisi çocuğun yaşıdır. Çünkü henüz anne bakım ve şefkatine muhtaç olan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi çocuğun sağlığı ve kişisel gelişimi açısından çocuğa büyük zararlar verebilir.Hangi şartlarda çocuğun velayeti babaya verilir?
Annenin çocuğa zarar vermesi, bakımıyla ilgilenmemesi, annenin gözetimindeyken çocuğun başına sürekli kaza gelmesi, çocuğun her anlamda şiddete maruz kalması, annenin psikolojik rahatsızlığının olması ve bu hastalığın bir çocuğun bakımını engelleyecek boyutta olması gibi durumlarda velayet babaya verilir.
4 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
Boşanmalarda 4 yaşındaki çocuğun velayeti anneye verilir. 4 yaşındaki bir çocuğun, 0-3 yaş aralığına göre anne şefkatine daha az muhtaç olduğu kanaatine varılmaktadır. Ancak 4 yaşındaki çocukların da anne sevgisinden mahrum kalmamaları açısından, çocuğun velayeti ekseri anneye verilir.Bosanmada hakim nasil karar verir?
Boşanma davalarında hakim dava şartlarını kural olarak dosya üzerinde inceleyerek karar verir. Ancak bazen taraflardan gerekli izahat alma ihtiyacı bulunur ise ön inceleme duruşmasında tarafları dinleyerek dava şartlarının mevcut olup olmadığı konusunda ilk duruşmada karar verir.
Boşanma davasında 4 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.Çekişmeli boşanma davasında hâkim neye dikkat eder?
Özellikle davanın açılma sebebi hâkimin yönelmesi gereken konuları belirler ve hâkim buna göre belirli konulara dikkat eder. Örneğin; Ortada şiddet olayı varsa konuyla ilgili şahitler dinlenir, sağlık raporu varsa incelenir ve şiddete yönelik detaylı sorular sorulur.
Velayetin değiştirilmesi davasında davalı kimdir?
Velayetin değiştirilmesi davası, velayet hakkı kendisine verilmeyen anne veya babanın, velayet sahibi tarafın değişen koşulları nedeniyle çocuğun üstün menfaatlerinin zarar gördüğünü düşünmesi veya başka haklı nedenlerle velayetin kendisine verilmesini talep ettiği bir dava türüdür.Çocuğun velayeti kimde kalır?
Velayet verilirken nelere dikkat edilmeli?
Boşanmada velayet neye göre verilir ve nasıl belirlenir? :Boşanma davasında hakim çocuğa ne sorar?
Hâkim, çocuğun velayeti hususunda karar verirken bazı konuları dikkatle göz önüne alır. Bu konular arasında çocukların maddi ve manevi olarak daha iyi bir hayat süreceği anne veya babada kalması, arkadaşlarından, okul çağında ise okul çevresinden ayrılmaması gibi birçok problemi araştırılır.
Velayetin değiştirilmesi davası hangi mahkemede açılır?
Velayet davası yani bir diğer deyişle velayetin değiştirilmesi davası, çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir dava türüdür. Velayet davası hangi mahkemede açılır? Velayet davası ile aile hukukundan kaynaklanan bir uyuşmazlığın çözümü amaçlandığından bu dava Aile Mahkemelerinde açılır.Velayet belgesi nasıl alınır?
Mahkemenin velayete ilişkin vermiş olduğu karar, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden alınabilir. Bunun yanında velayet kararı veren mahkemenin kaleminden kararın sureti talep edilebilir.