Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir fotonun metal levhadan elektron Koparabilmesi icin gerekli sartlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir fotonun metal levhadan elektron Koparabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?​

Belirli bir eşik frekansına gelene kadar ne kadar şiddetli ışık tutulursa tutulsun hiç bir elektron kopmaz. Eğer frekans eşik değerinin üzerindeyse ışığın şiddeti ne kadar az olursa olsun elektron kopar.

Fotonun madde ile etkileşimi hangi yollarla olur?​

2.1.3 Çift Oluşum: Foton yeterli enerjiye sahip olduğunda, madde tarafından soğurulur ve zıt elektrik yüklü parçacıklar meydana getirir. Kısaca, çift oluşum fotonun elektron-pozitron çiftine dönüşmesidir.
Saçılan fotonun dalga boyu artar mı?
Hızı zaten sabit olmak zorunda olan fotonun enerjisinin bir kısmı elektrona geçtiği için, enerjisinin azalmasıyla birlikte dalga boyu artar / frekansı azalır.
Saçılan fotonun neleri artar?
Saçılan fotonun, gelen fotona göre; Dalga boyu artar. Hızı değişmez (c = sabit)

Bir fotonun enerjisi neye bağlıdır?​

Einstein’a göre enerjinin korunumu ilkeasine göre, gelen fotonun enerjisi, elektronun bağlanma enerjisi ile elektronun kinetik enerji toplamına eşittir.

Fotonun momentumu var mı?​

bir şeyin kütlesi yoksa momentumu da olamamalı. (malum momentum kütle ile hızın çarpımıdır. kütle sıfırsa momentum da sıfırdır) ama fotonun inadına momentumu var.
Gama ışınları madde ile nasıl etkileşir?
Gama ve x ışınlarının, alfa ve beta parçacıklarına göre madde içine nüfuz etme kabiliyetleri çok daha fazla, iyonlaşmaya sebep olma etkileri ise çok daha azdır. İyonize etme gücünün daha düşük olması, onun kalın cisimlerden kolayca geçmesini sağlar.
Fotonun dalga boyu neye bağlıdır?
Compton olayında hız, dalga boyu ve frekans Gelen foton ve saçılan fotonun hızı; “c” ışık hızı kadardır. formülünü endeks olarak alırsak dalga boyu ile frekans ters orantılıdır. sonucuna ulaşılır. : fotonun dalga boyu, metre birimindedir.
Mithrandir. hocam fotonun hızı boşlukta C dir. ve sabittir. bulunduğu ortama göre değişir. fotonun enerji hızından bağımsızdır.
Temel bir parçacık olmaları, daha alt parçaları olduğunun düşünülmediği anlamına gelir; yani fotonlar, daha küçük parçalara bölünemezler. Fotonların kütlesi yoktur; yani kütlesiz parçacıklardır ve bu nedenle vakum içerisinde her zaman ışık hızında (saniyede 299.792.458 metre hızla) ilerlerler.
Fotonun kütlesi nedir?
Foton nedir? Fotonun en bariz özelliklerini şöyle sayabiliriz: Durgun kütlesi sıfırdır; ışık hızıyla gider; etkileşimlere parçacık olarak girebilir ancak dalga olarak yayılır; E=h x f, p=h/l ve E=pc bağıntılarına uyar; kütlesi sıfır olduğu halde, diğer parçacıklar gibi kütle çekiminden bile etkilenir.
 
Geri
Üst