Bir fikri urunun eser olarak kabul edilebilme sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir fikri ürünün eser olarak kabul edilebilme şartları nelerdir?​

Yukarıda tanımı yapılan eserin FSEK kapsamında eser sayılması ve korunması, birtakım şartları taşımasına bağlıdır….Öğretide, fikri bir ürünün eser olarak kabul edilebilmesi için üç temel şart öngörülmüştür:

Eserin umuma arz edilmesi nedir?​

Umuma arz: Eserin halka yayınlanıp yayınlanmayacağına, yayınlanma tarihine ve yayınlanma şekline yalnızca eser sahibi karar verebilir. Adın belirtilmesi: Eser sahibi eserinin yayınlanması durumunda kendisinin eser sahibi olarak tanıtılmasını talep etme yetkisine sahiptir.
FSEK işleme hakkı nedir?
İşleme Hakkı Bir eser üzerinde yapılan oynamalarla gene yapanın özelliklerini taşıyacak şekilde başka bir forma dönüşmesi işleme olarak kabul edilir. Ancak bu dönüştürülen şeklin eser olarak kabul edilebilmesi için gene kanunda yer alan eser türlerinden birine dönüşmesi gerekir. Eser sahibi işleme hakkını devredebilir.

Umuma iletme nedir?​

İstanbul 2003. s. 172. Suçla yaptırım altına alınan fiil; bir eserin, eser sahibinin yazılı izni olmaksızın işaret, ses, görüntü nakline yarayan herhangi bir araç- la umuma iletilmesidir.

Umuma arz salahiyeti ne demek?​

II – Manevi haklar: 1. Umuma arz salahiyeti: Madde 14 – Bir eserin umuma arzedilip edilmemesini, yayımlanma zamanını ve tarzını munhasıran eser sahibi tayin eder.
Eser hakkı nedir?
Bir eserin; doğrudan doğruya yahut ses, işaret, resim nakline yarayan araçlarla genele açık yerlerde okumak, çalmak, oynamak ve göstermek gibi temsil şeklinde faydalanma hakkı yalnızca eser sahibine aittir ve buna temsil hakkı denir.

Işleme ve derleme eser aynı mı?​

Eser sahibinin haklarına zarar vermemek şartı ile oluşan ve işleyenin hususiyetini taşıyan işlemeler eser sayılır. Eser sahibinin izni olmadan işleme eser yayınlanamaz. Bir işlemenin ve derlemenin sahibi; asıl eser sahibinin hakları mahfuz kalmak kaydıyla işleyendir. Yani işlenme eser bağımsız bir eser statüsündedir.
 
Geri
Üst