AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir enzimatik tepkime nasil gerceklesmektedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.663
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir enzimatik tepkime nasıl gerçekleşmektedir?​

Enzimatik tepkimelerde substrat (tepkimeye giren kimyasal) ile enzim arasında “anahtar-kilit ilişkisi” bulunur. Yani enzim ile substrat birbirine uyarak tepkime gerçekleşir. Bu tepkime sırasında enzimler dolar ve başka kimyasallarla tepkimeye giremezler.

Enzimatik esmerleşme reaksiyonları nelerdir?​

Enzimatik esmerleşme reaksiyonları nelerdir?
Enzimatik esmerleşme, birçok meyve ve sebzede yaygın olarak görülen doğal bir reaksiyondur. Meyveler ve sebzeler zedelenme, kesilme ve soyulma gibi durumlara maruz kaldığında içeriklerinde bulunan fenolik bileşiklerin oksidasyonu sonucu melanin adındaki kahverengi bir kimyasal oluşumu ile beraber hızla kararırlar.

Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları nelerdir?​

Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları nelerdir?
Gıdalarda renk değişikliklerine neden olan başlıca enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları karamelizasyon, askorbik asit degradasyonu ve Maillard reaksiyonudur. İşlem görmüş gıdaların kalitesi üzerinde başlıca rolü üstlendiğinden dolayı Maillard reaksiyonu, en önemli esmerleşme reaksiyonu olarak ele alınmaktadır.

Enzimatik Esmerleşmeyi nasıl Önleme Yolları?​

Şoklama, soğutma, dondurma, pH düzenleme, kurutma, ışınlama, yüksek basınç işlemi, ultrafiltrasyon ve inhibe edici maddeler kullanma enzimatik esmerleşmeyi engelleme tekniklerden bazılarıdır.

Enzimler tepkimelerde enerji kaynağı olarak kullanılır mı?​

Enzimler tepkimelerde enerji kaynağı olarak kullanılır mı?
Örneğin, yağ asitleri, sitozol, endoplazmik retikulum ve Golgi aygıtında bir grup enzim tarafından sentezlenir, sonra, mitokondride, enerji kaynağı olarak başka bir grup enzim tarafından kullanılır (β-oksidasyon yoluyla). Enzimler, enzim inhibitörleri ve aktivatörleri tarafından düzenlenirler.

Enzim yoğunluğu enzimatik tepkimelerin hızını nasıl etkiler?​

Enzim yoğunluğu enzimatik tepkimelerin hızını nasıl etkiler?
Enzim yoğunluğu: Eğer pH ve sıcaklık uygunsa yeterli miktarda substrat bulunan bir ortamda, enzim yoğunluğu arttıkça reaksiyon hızı da artar. Sınırlı miktarda substrat bulunan bir ortamda, enzim yoğunluğu artırılırsa reaksiyon bir süre devam eder ve sonra durur.
Karamelizasyon reaksiyonunun gerçekleşmesi için gerekli şartlar nelerdir?​
Karamelizasyon işlemi, enzim içermediği için enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonudur. Karamelizasyon, yüksek konsantrasyonlarda karbonhidrat (şeker) içeren gıdaların ısıyla kurutulması ve fırında kızartılması süresince meydana gelir.
 
Enzimatik tepkimelerde substratın enzime bağlanmasıyla reaksiyon gerçekleşir. Bu bağlanma sonucunda enzim-substrat kompleksi oluşur ve reaksiyonu hızlandırır. Enzimler, tepkimenin gerçekleşmesi için gerekli aktivasyon enerjisini azaltarak tepkime hızını arttırırlar. Enzimler, reaksiyon sonrasında ise dönüşerek orijinal yapılarına geri dönerler ve başka tepkimelere katılmak üzere tekrar kullanılabilir hale gelirler.

Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları ise genellikle gıdalardaki doğal bileşiklerin oksidasyonu sonucu gerçekleşir. Bu reaksiyonlar sonucunda gıdaların renginde değişiklikler meydana gelir. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının başlıcaları, karamelizasyon, askorbik asit degradasyonu ve Maillard reaksiyonudur.

Enzimatik esmerleşmenin önlenmesi için çeşitli teknikler kullanılabilir. Bu teknikler arasında şoklama, soğutma, dondurma, pH düzenleme, kurutma, ışınlama, yüksek basınç işlemi, ultrafiltrasyon ve inhibe edici maddelerin kullanımı bulunmaktadır. Bu yöntemler enzimatik esmerleşmeyi kontrol altında tutarak gıda kalitesini korumaya yardımcı olabilir.

Enzimler genellikle tepkimelerde katalizör olarak görev yaparlar ve bu sayede reaksiyon hızını arttırırlar. Enzimlerin kendileri enerji üretmezler, ancak reaksiyonları hızlandırarak enerji dönüşüm süreçlerine yardımcı olurlar.

Enzim yoğunluğu, reaksiyon hızını etkileyen önemli bir faktördür. Eğer yeterli miktarda substrat bulunuyorsa, enzim yoğunluğunun artması reaksiyon hızını arttırabilir. Ancak sınırlı miktarda substrat varsa, enzim yoğunluğunun artmasıyla reaksiyon hızı bir süre artar ancak daha sonra durabilir.

Karamelizasyon reaksiyonunun gerçekleşebilmesi için yüksek konsantrasyonlarda şeker içeren bir gıdanın ısıyla kurutulması ve fırında kızartılması gereklidir. Bu işlem sırasında şeker molekülleri ısının etkisiyle parçalanarak karamel bileşikler oluştururlar ve gıdanın üzerinde kızarıklık ve karamel aroması oluşur. Bu reaksiyon enzimatik olmayan bir esmerleşme tipidir.
 
Geri
Üst