- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 140.900
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bir doğrultuda çalışan döşeme nedir?
Tek doğrultuda çalışan döşemeler ya da diğer adıyla hurdi döşemeler üzerlerine gelen yükün büyük kısmını kısa doğrultularında taşırlar. Bu yüzden döşeme hesabı yapılırken kısa doğrultu baz alınarak işlem yapılır. Hesaplama sonucunda belirlenen donatı kısa doğrultuda yerleştirilir.Döşeme kalınlığı kaç cm olmalı?
Döşeme kalınlığı malzeme ve yük durumuna göre değişkenlik gösterir. Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır.
Döşeme çeşitleri nelerdir?
Döşemeler çalışma prensipleri ve mesnetlenme özelliklerine göre kirişli plak döşemeler, kirişsiz plak döşemeler, dişli döşemeler olarak sınıflandırılmaktadır. Döşeme terimi kirişli ve kirişsiz döşemelerde sadece döşeme plağı, dişli döşemelerde ise dişlerle beraber döşeme plağını ifade etmektedir.Betonarme plak döşeme nedir?
Döşemenin en az bir kenarı kirişe oturuyorsa, bu tür döşemelere kirişli döşeme (plak döşeme) denir. Uygulamada genellikle döşeme kalınlığı 10-15 cm dir. Üzerine gelen yükleri ve kenar uzunlukları fazla olmayan genellikle konut tarzı yapılarda çokça kullanılırlar.
HURDİ DÖŞEME NEDİR? Uzun kenarı kısa kenarının iki katından fazla olan,Statik olarak tek doğrultuda çalışan döşemedir.4 kenarından oturan,Karşılıklı iki kenarından oturan ve 1 kenarından oturan ankastre döşemeler bu sınıfa girer.
Tek doğrultuda çalışan plak döşemelerde döşeme etrafındaki hangi kirişlere döşeme yükü aktarılır?
➢ Bir önceki şekilde gösterildiği gibi döşeme yükleri döşemeyi çevreleyen büyük açıklıklı (uzun kenarı oluşturan) kirişlere iletilir. Bu kirişlerin mesnet tepkileri de döşemenin kısa kenarını oluşturan ana kirişe yüklenir.
Kiriş boyu döşemenin kaç katı olmalı?
Etriye aralıkları kiriş etkili yüksekliğinin 1/4’ünü, en küçük boyuna donatı çapının sekiz katını ve 150 mm’yi aşmayacaktır.Kolon boyutları en az kaç olmalı?
Kare ve dikdörtgen kesitli kolonlarda kısa kenar boyutu Deprem yönetmeliğine göre en az 30 cm olarak alınır. Buna göre kare kesitli bir kolonun en az boyutları 30×30 cm kesitli olabilir. Dikdörtgen kesitli bir kolonun ise en az boyutu 30×35 cm kesitinde olabilir.
Döşeme plağı nedir?
Yığma ve karkas yapıların ahşap, beton veya çelik mesnetleri üzerinde, çatı veya döşeme oluşumu için kullanılan taşıyıcı yapı elemanlarıdır. 10 cm kalınlıktan 30 cm kalınlığa ve en fazla 600 cm boya kadar üretilen yapı elemanlarıdır.Hikayede döşeme ne demek?
Türk halk hikâyelerinin başında geçen seçili sözlere döşeme denir. “Ayaklı saya” adı da kullanılır. Arapça “mukkaddime” ve “medhal”, Farsça “dibâce”nin karşılığıdır. Döşeme başlama adlı girişle başlar.
Döşeme tahtaları ortalama 50 cm aralıklı ızgaraların üzerine çakılır. Izgaraların altında 100 cm ara ile 5/10 kirişlere oturtulur. Bu kirişler 100–150 cm aralıklı dikmeler ile taşınır. Payanda, çapraz, destek kalıbın diğer kullanılan elamanlarıdır.
Kirişli betonarme döşeme nedir?
Kirişli döşeme kaç metre açıklık geçer?
Kirişler arası 50– 150 cm civarındadır. Hacim ortasında kolon istenmeyen çok büyük (sinema salonu, otopark gibi) hacimlerin kapatılmasında kullanılır. Açıklık 15-25 m olabilir.Betonarme döşeme çeşitleri nelerdir?
Çelik en fazla kaç metre açıklık geçer?
Tek doğrultuda düzenlenen düzlem kafes gövdeli çerçeve sistemler İle 25– 100 m, uzay kafes gövdeli çerçeve sistemler İle 25–120 m açıklık geçilebilmektedir.Kiriş açıklığı en fazla ne kadar olmalı?
Statik Eleman Açıklık Sınırları
TBDY 2018’e göre minimum kiriş boyutları;
Çift doğrultuda çalışan plak döşemelerde döşeme etrafındaki hangi kirişlere döşeme yükü aktarılır?
➢ Döşemeler, iki boyutlu plak taşıyıcı sistem elemanlarıdır. ➢Taşıdıkları yükleri çevre taşıyıcı duvarlara veya kirişlere iletirler. ➢Doğrudan kolonlara mesnetli döşemelerde, yükler döşemelerden kolonlara iletilir. Bu tür döşemelere Kirişsiz Döşeme denir.