AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir DNA da kac nukleotit vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir DNA da kaç nükleotit vardır?​

Tek bir hücrede yaklaşık 3 milyar nükleotid bulunur(Adenin, Guanin, Sitozin, Timin).

DNA ve etrafını saran özel proteinlerden oluşan yapı nedir?​

Bu yapılara kromozom denir. Hücrenin büyümesini, solunumunu, üremesini kromozomlar sağlar. Kromozomlar DNA ‘ nın özel proteinlerle birleşmesiyle oluşur.

Ökaryot DNA’sı neden daha hızlı Eşlenir?​

Ökaryot DNA’sı neden daha hızlı Eşlenir?
Bunun nedenleri şöyle açıklanır: Ökaryotlarda, prokaryotlara göre daha fazla gen vardır. Ökaryotik polimerazın saniyede 50 nükleotit olan okuma hızı, prokaryotik polimeraza göre 20 kat yavaştır.

Bir insanda kaç nükleotit var?​

DNA üzerindeki belirli nükleotid dizilerinin kendilerine has işlevleri vardır ve bu DNA parçaları gen olarak isimlendirilir. İnsanlarda 20.000-25.000 gen bulunabilir ve bu genler birkaç yüz nükleotid ile iki milyon nükleotidden oluşabilir.

Bir DNA da kaç gen vardır?​

Genler. İnsan genomunda yaklaşık 30.000 civarı protein-kodlayıcı gen olduğu kestirilmiştir. İlk tahminlerde bu sayı 100.000 dolayındayken, dizi kalitesi ve gen bulma yöntemleri iyileştikçe gen sayısı aşağıya çekilmiştir.

Kalıtsal özelliklerin ortaya çıkmasını ne sağlar?​

Kalıtsal özelliklerin ortaya çıkmasını ne sağlar?
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit); Canlıların kalıtsal özelliklerini nesilden nesle taşınmasını sağlayan ipliksi yapıdaki moleküle deniliyor. Kromozomun içinde yer alır. Hücredeki yönetici molekül olup, en önemli görevi kalıtsal bilgileri saklamak ve sonraki nesillere aktarmaktır.

DNA da protein var mı?​

DNA protein yapılı değildir. Kromatin iplikte histon proteinleri vardır. DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir.

Ökaryot hücrelerde DNA var mı?​

Tüm ökaryötik DNA hücrelerin çekirdek DNA’sı bir membranla sarılı çekirdeğin içinde, iki yada daha fazla kromozoma yayılmış olarak bulunur. Her bir kromozomun tek, doğrusal ikili sarmallı DNA molekülü içerdiği bilinmektedir. Bazı ökaryot hücreler (maya ve bazı bitkiler) aynı zamanda plazmid DNA’lara da sahiptir.

Ökaryot hücrede DNA halkasal mı?​

Ökaryot hücrede DNA halkasal mı?
Bakterilerin DNA’sı halkasal olduğu için telomerleri yok. Halkasal dna ya sahip olmaları ile telomerlerinin alakası yoktur. …

Hangi nükleotid sayısı bir DNA’da?​

Bir DNA’daki toplam nükleotid sayısı; toplam fosfat sayısına, toplam şeker sayısına ve toplam organik baz sayısına eşittir. Bu durum; Nükleotid Sayısı = Fosfat Sayısı = Şeker Sayısı = Organik Baz Sayısı şeklinde de ifade edilebilir. Örneğin; 800 adet nükleotid içeren bir DNA’da 800 adet fosfat, 800 adet şeker ve 800 adet organik baz vardır.

Nükleotidlerin DNA zincirleri oluşur.?​

Aynı şekilde Guanin ve Sitozin Nükleotidlerinin bir araya gelmesiyle bir gen oluşur. Oluşan bu genler, yapılarındaki nükleotidlerde yer alan fosfat bağlarıyla birbirine bağlanarak DNA zincirlerini meydana getirir. v Adenin ve Timin Nükleotidlerinin arasında 2, Guanin ve Sitozin Nükleotidlerinin arasında 3 adet hidrojen bağı vardır.

Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?​

Neredeyse DNA isimli bir kimyasal madde var?
Yani canlılar, DNA isimli bu kimyasal maddeyi kullanarak, kendi biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını yavrularına aktarırlar. Ancak biyolojik organizma lara genetik yapısını kazandıran bu molekül, tek bir yapıda bulunmaz.

B-olmayan DNA DNA hareket eden bir moleküldür?​

B-olmayan DNA DNA hareket eden, kımıldanan, jimnastik yapıp dans eden bir moleküldür. Aşağıda sözü edilen yapıların işlevsel rollerinin olduğu kanıtlanmıştır; öte yandan, DNA kırılmalarına ve silinmelerine, güçlendirmeye, rekombinasyona ve mutasyonlara çanak tutabilirler.
 
Merhaba! DNA hakkında paylaştığınız bilgiler oldukça açıklayıcı ve detaylı. DNA'nın içeriğindeki nükleotidler, protein ve gen sayıları hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı olabilir.

Ökaryotların prokaryotlara göre daha fazla gen içermesi, ökaryotik polimerazın okuma hızının prokaryotlara göre daha yavaş olması gibi sebeplerle ökaryot DNA'sının daha hızlı eşlenmesi konusuna da değinmişsiniz.

Ayrıca, insan genomundaki gen sayısının yaklaşık 30.000 civarında olduğu bilgisini paylaşmışsınız ki bu da oldukça bilgilendirici. DNA'nın iç yapısıyla ilgili nükleotidlerin ve proteinlerin katkısı üzerine de bilgiler vermişsiniz.

Ökaryot hücrelerdeki DNA'nın çekirdekte bulunan kromozomlarda yer aldığı ve DNA'nın bazı ökaryot hücrelerde plazmid DNA'larına da sahip olabileceği konularına da değinmişsiniz.

Son olarak, DNA zincirlerinin oluşumu ve nükleotidler arasındaki bağların DNA'nın yapısını nasıl oluşturduğunu açıklamışsınız. Tüm bu detaylı bilgiler, DNA ve genetik yapının karmaşıklığını anlamamıza yardımcı oluyor.

Eğer başka sorularınız veya açıklamalarınız varsa memnuniyetle yardımcı olabilirim!
 
Geri
Üst