AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir disin curumeye baslayan ilk kismi neresidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir dişin çürümeye başlayan ilk kısmı neresidir?​

Dişteki daha önce gördüğünüz beyaz nokta kahverengi olabilir. Diş minesi zayıfladıkça dişlerinizde boşluk veya diş çürüğü adı verilen küçük delikler oluşabilir. Dentin, minenin altında bulunan bir dokudur.

Diş çürüklerini önlemek için ne yapmalıyız?​

Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?
- Şekerli ürünleri an aza indirin.
- Günde en az iki kere olmak üzere mutlaka dişlerinizi fırçalayın.
- Diş fırçalama süresini 2 dakika tutun.
- Diş ipi kullanabilirsiniz.
- Sık sık diş muayenenizi yaptırmayı unutmayın.
Çürük kendiliğinden geçer mi?
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler. Bu yüzden çürükten ilk şüphelenmeye başladığınız anda mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavilerinden bir tanesini önerecektir.
Çürük temizlenmezse ne olur?
Ağzın içinde, bakteri, tükürük ve yemek artıkları diş yüzeyinin üzerinde bir araya gelerek plak oluşumuna sebep olurlar. Düzenli olarak plak temizlenmezse, diş yüzeyindeki mineye zarar verebilir. Ardından, eğer tedavi edilmezse, diş çürümesi ile dişin daha derinlerindeki dokularına zarar verebilir.

Çürük diş nasıl kurtarılır?​

Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.

Çürük diş kendiliğinden düşer mi?​

Çürükler mineden geçtiklerinde, dişin yapısına doğru giderek dentinin içine ve ciddi durumlarda pulpanın (diş özü) içine ilerlerler. Vücudun çoğu bölümü kendini iyileştirebilmektedir. Örneğin, kağıt kesiği eninde sonunda kendiliğinden düzelecektir. Ancak diş minesi söz konusu olduğunda durum hiç de böyle değildir.
Çürük diş fırçalama ile geçer mi?
– Düzenli ağız bakımı: Dişlerin her gün iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı ağız sağlığının en temel adımlarındandır. Unutmayın, diş fırçalamak çocuklar için de önem arz eder. Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur.
Dişçiye gitmeden çürük nasıl geçer?
Bu aşamada, dişin mine yapısını güçlendirmek ve çürüğü düzeltmek için dişi remineralize edebilirsiniz. American Dental Association, dişi tedavi etmek için antibakteriyel ağız gargaralarının veya florür ve kalsiyum içeren diş macunlarının kullanılmasını tavsiye ediyor.
Eğer çürük tedavi edilmezse diğer dişlerede bulaşabilir. Yüz bölgesinde iltihaba bağlı şişlikler ve ağrılarda meydana gelebilir. Çürük ilerlerse de erken dönemde süt dişler kaybedilir. Bu kaybedilen dişler ise çarpaşıklığa neden olabilir.
 
Geri
Üst